3.5.2024 | Svátek má Alexej


GLOSA: Hrad vyzval ČT k omluvě

5.7.2021

aneb Zloděj křičí chyťte zloděje

Vyzývají k omluvě, ale sami by se měli omlouvat pomalu denně. Řeč je o osazenstvu Pražského hradu. Kancléř Vratislav Mynář napsal dopis generálnímu řediteli České televize Petru Dvořákovi, v němž si postěžoval na zástupce šéfredaktora zpravodajství Františka Lutonského, který na Twitteru přirovnal řádění tornáda na jižní Moravě k výsledkům prezidentských voleb. Zástupce šéfredaktora později tento vzkaz stáhl s tím, že se jednalo o nepochopení.

Můžeme diskutovat o vhodnosti sdělení pana Lutonského, avšak je to především prezident Miloš Zeman, a tedy Mynářův nadřízený, který uráží své okolí na potkání.

Naposledy se nenávistně vyjádřil o transgender lidech a doslova o nich řekl, že jsou mu bytostně odporní. Já jsem si vždy naivně myslel, že hlava státu by měla lidi spojovat a ne je rozdělovat a rozeštvávat. Navíc tito lidé mají dost velké problémy se svoji identitou a často to nemají v životě jednoduché. Na tohle bychom měli myslet. Tím, že si někdo nechá změnit operativně pohlaví, přece nikoho neohrožuje, neporušuje žádné zákony a neubližuje jiným lidem. Takže by bylo na místě mít pro ně pochopení, Ovšem, co jiného je toto, než bezdůvodné vyvolávání zloby ke skupině lidí.

Ovšem u prezidenta Zemana to není nic neobvyklého. On je v šíření nenávisti mistr. Jeho oblíbeným terčem jsou novináři. Při setkání s ruským prezidentem Vladimírem Putinem Zeman prohlásil, že novináři by se měli likvidovat. A jindy zase litoval toho, že čeští žurnalisté dosud nevyhynuli.

Navíc je to Miloš Zeman, který se vytrvale odmítá omluvit vnučce Ferdinanda Peroutky Terezii Kaslové, když jejímu dědovi lživě přiřknul výrok „Hitler je gentleman“. Prý to četl v časopisu Přítomnost na první stránce někdo vlevo dole. Ovšem tato slova nikdo ve spojitosti s Peroutkou nikde nenašel a odborníci pochybují, že by to vůbec někdy řekl. Zeman si však stále trvá na svém, přestože není schopen svoje tvrzení doložit, místo toho, aby řekl promiňte, spletl jsem se.

Jedno krásné české přísloví praví, jak se do lesa volá, tak se z něho ozývá. Jestliže se prezident chová jako sprosťák a hulvát, pak se nelze divit reakcím z druhé strany. František Lutonský dal Pražskému Hradu ochutnat jeho vlastní medicínu. Když Miloš Zeman kolem sebe šíří permanentně nenávist a urážky, tak musí počítat s tím, že si to jeho oponenti nenechají líbit a občas mu rázně odpoví. To se nyní stalo a z hlediska vyššího principu mravního nemá prezident a jeho pochybná hradní skvadra na omluvu nárok.

Autor je středočeský krajský zastupitel za ODS