JIŽNÍ ČECHY – Z VÍKENDU: Na trať 27. ročníku ČEZ Triatlonu Tálín...

JIŽNÍ ČECHY – Z VÍKENDU: Na trať 27. ročníku ČEZ Triatlonu Tálín na Písecku vyrazilo 87 závodníků

 

Celkem 87 závodníků, 58 dospělých a 29 dětí, vyrazilo v sobotu 3. června na trať letošního, v pořadí už sedmadvacátého, ročníku ČEZ Triatlonu v Tálíně na Písecku. Součástí zdejšího triatlonového dne byl tradičně také vložený závod hendikepovaných cyklistů na handbicích. Vítězem hlavního závodu se v čase 01:09:20 stal Jiří Kesl z USK akademik Cheb.

„S průběhem závodů můžeme být spokojeni. Ještě na jaře nebylo kvůli covidu jasné, zda se vůbec uskuteční. Po deštivém pátku jsme měli obavy z počasí a kvůli dalším akcím, konaným ve stejném termínu, i z účasti. Nakonec nám přízeň, stejně jako náš generální partner, Jaderná elektrárna Temelín Skupiny ČEZ, zachovalo počasí i závodníci. Účastnický rekord jsme sice nepokořili, ale to jsme ani vzhledem ke všem okolnostem neočekávali,“ zhodnotila průběh akce starostka Tálína Jana Študentová.

ČEZ Triatlon Tálín, součást Jihočeského poháru v triatlonu, je soutěží otevřenou široké veřejnosti. Na start se tak po předchozí registraci může vedle aktivních sportovců postavit „kdokoli“. Podle předsedy pořádajícího Triatlon Teamu Tálín Petra Tylichtra může závodit každý, kdo splní podmínky Jihočeského triatlonu. Pro dětské kategorie platí pravidla Jihočeského Junior Cupu.

Tálínský triatlon zahájil dopolední závod dětí. Postupně, podle věkových kategorií, odstartovalo celkem 29 dětí z celého Jihočeského kraje. Menší děti absolvovaly plaveckou část ve vodní nádrži na návsi, starší kategorie v Tálínském rybníce. Délky tratí u jednotlivých disciplin byly přizpůsobeny věku účastníků. Následoval vloženým závodem vozíčkářů. Na start vyrazili na svých handbicích dva závodníci. „Oba k nám jezdí pravidelně každý rok a jejich výkony jsou vždy obdivuhodné,“ konstatovala starostka.

Do Tálínského rybníka se vrhli účastníci hlavního závodu úderem čtrnácté hodiny a vydatného povzbuzování desítek diváků na břehu. Po absolvování sedmisetmetrové plavecké trati je čekalo čtyřiadvacet kilometrů na kole a šest kilometrů běhu.

Jako první, v čase jedna hodina 9 minut a 20 vteřin, proběhl cílem Jiří Kesl z USK akademik Cheb, následován Martinem Benkou z týmu LAWI (01:10:27) a Robertem Kostlánem z TT Tábor (01:11:07). Nejrychlejší ženou byla Lenka Fanturová z VSK FTUS Praha (01:15:40). Nejrychlejším zástupcem domácích a celkově třináctým mužem v pořadí byl s časem 01:15:26 Lukáš Nový z Triatlon Teamu Tálín.

„Podpora Skupiny ČEZ má pro nás obrovský význam. Triatlon se musí konat na plně uzavřené trati, k tomu je třeba projekt, dopravní opatření, pořadatelský dohled a podobně, což samozřejmě něco stojí. Jsme malá obce a náš rozpočet je tak omezený, že bez příspěvků Oranžového roku bychom v tomto rozsahu vůbec nebyli schopni tyto závody pořádat,“ dodala Študentová. Sportovní část celodenní akce uzavřelo v 17 hodin vyhlášení výsledků hlavního závodu a předání cen před Tálínskou hospodou. Úplnou tečkou za programem pak byla taneční zábava.

Obec Tálín leží na břehu Tálínského rybníka, zhruba sedm kilometrů severně od Protivína. Zřejmě nejvíce ji proslavila zlidovělá píseň Už se ten Tálinskej rybník nahání. Spolu se svou místní částí Kukle má Tálín v současné době 165 stálých obyvatel.


 

Tálín je obcí sportovně i kulturně mimořádně aktivní. Kulturních a sportovních akcí různého druhu a rozsahu se zde každoročně uskuteční téměř dvě desítky. Fungují tu dva úzce spolupracující sportovní kluby zaměřené na triatlon, duatlon, tedy na plavání, atletiku a cyklistiku. Zdejší závody jsou součástí sedmidílného seriálu závodů „Sport Tálín 2021“.

Nezaostávají ani dobrovolní hasiči, kteří jsou vedle plnění své bezpečnostní role tradičním motorem společenského života v obci a neméně aktivní jsou na poli požárního sportu. Pravidelně se již několik let úspěšně zúčastňují Jihočeské ligy v požárním sportu.


Text a foto: Petr POKORNÝ

 

 

 

 

0 0 votes
Hodnocení článku
Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře