Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Biskup Cikrle připomene výročí kostela sv. Josefa v Senetářově

Datum publikace6. 7. 2021, 10.00
TiskTisk

V sobotu 10. července 2021 v 10.00 hodin bude brněnský biskup Vojtěch Cikrle slavit děkovnou bohoslužbu v kostele sv. Josefa v Senetářově.

Foto: Václav Trmač

Je symbolické, že padesáté výročí od dokončení stavby a třicáté výročí posvěcení kostela sv. Josefa v Senetářově se připomíná právě v Roce sv.  Josefa, vyhlášeného papežem Františkem. Pohnuté osudy tohoto chrámu i lidí, kteří se během několika desetiletí podíleli na jeho realizaci, připomíná blanenský děkan P. Václav Trmač:

„Za 2. světové války byla východně od Senetářova zřízena německá dělostřelecká střelnice. Obec byla v ohrožené zóně, proto se museli všichni obyvatelé vystěhovat. Před odchodem společně učinili slib, že když se budou moci vrátit a jejich domy budou stát, vybudují novou kapli (...) Po návratu začali shromažďovat peníze, ale uskutečnění zabránily události roku 1948 a později i měnová reforma, která znehodnotila úspory.  Slib však nebyl zapomenut. Příležitost k uskutečnění stavby se objevila v roce 1969, kdy podle vyprávění otce Vavříčka, tehdejšího faráře, byl někdo na ONV ochoten krátce před odchodem do důchodu podepsat souhlas k uskutečnění stavby, jenže na dodání potřebných dokladů byly jen dva týdny. S takovou možností v té době nikdo nepočítal, žádné studie a návrhy neexistovaly. Otec František to nevzdával, obrátil se s prosbou na Ludvíka Kolka, který měl za sebou už nějaké úpravy interiérů sakrálních staveb. Oslovený nejdříve odmítl s tím, že je výtvarník a nikoli architekt, ale potom to vzal jako Boží volání a pustil se do díla. Své přátele poprosil o modlitbu, vzal hroudu sochařské hlíny a začal hledat základní tvar kostela. Podařilo se, farnost dostala souhlas ke stavbě a ještě v roce 1969 se začalo stavět, i když ještě nebyly hotové prováděcí výkresy celé stavby. (...)

V roce 1971 byla stavba hotová, ale až po dvaceti letech v roce 1991 se mohlo uskutečnit svěcení kostela. Spolu s novými varhanami, které nahradily provizorní harmonium, jej posvětil diecézní biskup Vojtěch Cikrle...'

Na den přesně oslaví a za 50 let existence kostela poděkuje otec biskup Vojtěch Cikrle letos 10. července. K této příležitosti bude připravena výstava mapující vznik kostela a druhá věnovaná dílu nedávno zemřelého Ludvíka Kolka.

 

 

 

Autor článku: Martina Jandlová
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou