Zde může být vaše reklama.

Zúžení kádru se blíží Trenér SK Sigma Václav Jílek nejen o testovaných hráčích

Trenér SK Sigma Václav Jílek nejen o testovaných hráčích

foto: Petr Pelíšek

05. 07. 2021 - 22:11

Fotbalisté SK Sigma Olomouc odehráli v sobotu dvě přípravná utkání. Porazili Zbrojovku Brno i Sereď, trenér Václav Jílek byl ovšem spokojen jen částečně. „Z pohledu výsledku jsme spokojeni, z pohledu hry bylo určitě ve druhém utkání více otazníků, než v prvním,“ řekl Jílek. Do hry poslal čtyři testované hráče, ale hned po jejich prvním vystoupení v olomouckém dresu nechtěl hodnotit jejich šance na zisk angažmá v SK Sigma.

Jak hodnotíte utkání proti Zbrojovce?
Spokojenost. V první řadě bych opět ohodnotil kvalitu ve smyslu práce. Protože jsme po druhém týdnu přípravy. Kondičně to bylo zvládnuté, celých devadesát minut. Záměr byl, že jsme na hráče už chtěli trošku naložit i po tom těžkém týdnu, aby odehráli sedmdesát, devadesát minut, což se u většiny podařilo. Chtěli jsme vydržet v tempu celý zápas, což se podařilo. Samozřejmě nám místy trošku vázla souhra, na druhou stranu jsme si vytvořili dost příležitostí, které jsme neproměnili. Takže spokojeni můžeme být jak s výsledkem, tak i s předvedenou hrou.

A jak hodnotíte zápas se Seredí?
Je určitá nespokojenost s prvním poločasem. Ani po stránce kvality, agresivity, nasazení, ochoty pracovat, tam jsem viděl rezervy. Druhý poločas byl výrazně lepší, z toho rezultovaly góly i další šance. Z pohledu výsledku jsme spokojeni, z pohledu hry bylo určitě více otazníků, než v prvním utkání.

V přípravě je přes třicet hráčů, stále jste ještě ve fázi zkoušení a testování.
Hlavní je ověřit si, jak hráči budou v únavě vypadat. Jestli jsme schopni rychle zregenerovat, jestli jsme schopni odehrát v tempu v tom náročném programu celý zápas. To bylo to hlavní. Ta technicko-taktická složka přijde na řadu až později. Ale zkoušíme, zkoušíme určitá herní rozestavení nebo vazby hráčů, z tohoto pohledu potřebujeme mužstvo navnímat. Doba na to není dlouhá, za chvilku budeme zužovat a pojedeme na soustředění.

Druhý týden byl posledním trošku ostřejším?
Ano, byl to vrcholový týden. V něm jsme nechtěli hrát, rozbíjet rytmus. Měli jsme hodně dvoufázové těžké tréninky. Kluci už se na začátku zápasů ozývali, že to trošku cítí, ale myslím si, že i s ohledem na tento fakt to zvládli dobře.

Záložník Daněk dal dvě branky, opět potvrdil, že umí být nebezpečný pro defenzivy soupeře.
Můžeme buď slavit dva góly Kryštofa Daňka nebo pak určitou kvalitu hry. A tam jsem nebyl spokojený, to si musíme říct. Vůbec mu snahu neupírám, ta byla výborná, ale bylo tam velké množství ztrát. Potřebujeme, aby se v některých fázích trošku zklidnil. Samozřejmě pokud si udrží nadstandard v podobě efektivity, tak ten to vždycky převáží. Ale byli bychom rádi, aby byl jeho výkon kvalitnější i v jiných fázích hry.

Zužování kádru nastane po středečním utkání?
Určitě si všechno nějakým způsobem vyhodnotíme už po sobotě, ale ještě ne s nějakým definitivní jistotou. Zúžení budeme směřovat k nominaci na soustředění.

V sobotních duelech Sigma testovala několik hráčů, byli to brankář Filip Mucha, obránci Almeida a Marek Kodr a útočník Jegor Golenkov. Jak se vám zamlouvají?
Almeida ukázal určitý potenciál, na to, že s námi trénuje týden, v těch ligových nárocích. Zvládl to velmi dobře, ukázal svůj potenciál ve smyslu rychlosti, i defenzivních činností a taktiky. Samozřejmě chybičky bychom našli, jako u každého. Ale šlo nám o to, aby byl během těch devadesáti minut schopen plnit to, na čem jsme se dohodli před zápasem. A to se mu poměrně dařilo. Filip Mucha v bráně pak odvedl svůj standard. Inkasovaný gól, tam už toho moc dělat nemohl, hodně jsme mu to ztížili. A ve druhém poločase nás dvakrát třikrát podržel jistými zákroky. Utkání zvládl. Na Markovi Kodrovi je vidět, že dlouho nehrál. Chtěli jsme toho využít, po odchodu Honzy Štěrby nám chyběl stoper. Naskytla se příležitost, tak jsme ji využili. A Jegor Golenkov, dostal první minutáž, hrál dvacet minut. Ukázal svoje dispozice, že je schopen vyhrávat a uhrávat velmi těžké souboje. Ale má tréninkový deficit, tam bude potřeba pracovat na kondici a zápasové připravenosti.

Jak moc je pravděpodobné, že by někdo z testovaných hráčů zůstal v kádru?
Řekli jsme si, že do středy bychom chtěli mít jasněji o užším kádru. Vyhodnotíme si to. Někteří hráči k tomu mají blíž, někteří dál.

Středeční zápas proti Liptovskému Mikuláši pojmete jak? Poslouží třeba k tomu, aby se mohli projevit hráči, kteří jsou ještě na hraně, u kterých se rozhodujete?
Spíš to pojmeme tak, že se musíme podívat na to, jak na tom budeme po čtrnácti dnech fyzicky, abychom před odjezdem na soustředění neriskovali nějaké zranění. A uvažujeme tak, že bychom ještě chtěli dát možnost hráčům, u kterých máme nějaký otazník. A abychom je viděli znova a mohli si vyhodnotit jejich výkonnost směrem k podzimu.

Pablo González už může běhat, kdy se připojí do běžného tréninku?
Ještě má absolvovat kontrolní vyšetření. Už trénuje individuálně, k týmovému programu už má relativně blízko. Ale pokud tam budou nějaké pocity bolesti, tak je to samozřejmě problém. Ovšem myslím, že už by se mohl pomaličku začleňovat do týmu.

A Václav Jemelka? S tím to vypadá jak?
Ten je v podobné, možná v maličko lepší, situaci. Také má poslední kontrolní vyšetření a na základě toho se rozhodne, jestli se může účastnit tréninků s týmem.

Sice je to jenom příprava, ale zatím jste všechna tři utkání vyhráli. To se pak lépe trénuje, také kouč je v takovém případě klidnější.
Pro kluky i pro nás je to určitě lepší. Pokud je výkon podpořený výsledkem, tak je to ideální forma. Pro takový ten klid, atmosféru, pohodu, aby věřili těm věcem, které po nich chceme a které trénujeme. Z toho pohledu je lepší, když je to podpořeno výsledkem, byť ten výsledek není v tuto chvílí směrem k sezoně určující.

Další články