Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Kryt postavený Němci a pak vylepšený komunisty přiblíží příběhy pamětníků

  7:12
Ve starém krytu v olomouckém parku vznikne muzeum. Organizace Post Bellum tam chce otevřít Institut Paměti národa. Nabídne příběhy pamětníků, které přiblíží dětem i dospělým české dějiny minulého století.
Moderní české dějiny přiblíží poutavou formou muzeum v bývalém protiatomovém krytu v Bezručových sadech v Olomouci, který zdobí graffiti s vyobrazením T. G. Masaryka.

Moderní české dějiny přiblíží poutavou formou muzeum v bývalém protiatomovém krytu v Bezručových sadech v Olomouci, který zdobí graffiti s vyobrazením T. G. Masaryka. | foto: Tomáš Frait, MF DNES

Radnice toto někdejší velitelství štábu civilní obrany v Bezručových sadech v posledních letech pronajímala k jednorázovým akcím. Nyní se dohodla s organizací Post Bellum na dlouhodobém pronájmu na dvacet let za symbolickou korunu.

„Podařilo se nám získat výraznou podporu v rámci Technologické agentury České republiky. Díky ní bude možné prosadit zajímavé interaktivní muzeum moderních dějin v několika městech. Mým cílem bylo, aby část těchto peněz skončila také v Olomouci, proto jsme vstoupili do jednání s městem o prostorech,“ informoval ředitel Paměti národa Střední Morava Petr Zavadil.

Dvoupatrový protiatomový kryt pod městskými hradbami v Bezručových sadech, který byl vybudován v padesátých letech z válečného krytu určeného pro německé úředníky při případných náletech, se podle něho pro expozici skvěle hodí.

„Velkým plusem je, že se nachází v centru města a že se jedná o objekt, který sám o sobě atmosféru mnoha dekád dvacátého století skvěle dobarvuje,“ dodal.

Pohnuté dějiny

Místo setkání s českou historií bude mít podobu multimediální expozice. Příběhy pamětníků institut přiblíží i pomocí tabletu, který návštěvníkům nabídne pohledy různých postav na pohnuté dějiny minulého století.

Post Bellum

Nezisková organizace od roku 2001 vyhledává a nahrává vzpomínky pamětníků 20. století. Založila ji skupina českých novinářů a historiků. Stěžejním projektem Post Bellum se stala Paměť národa, sbírka vzpomínek osobností, fotografií, deníků a různých archiválií z období totalit 20. století. Sbírka čítá tisíce zpracovaných pamětníků a jako internetový archiv je přístupná veřejnosti. Zahrnuje vzpomínky válečných veteránů ze 2. světové války, přeživších holocaust, odbojářů, vyprávění politických vězňů, představitelů disentu, příběhy novodobých vojenských veteránů, představitelů národnostních menšin, ale také těch, kteří se stali součástí represivních složek totalitních režimů - Státní bezpečnosti, KGB a jiných. Partnery a spolutvůrci Paměti národa jsou Ústav pro studium totalitních režimů a Český rozhlas.

„Rádi bychom olomoucký Institut Paměti národa spustili v omezeném provozu koncem tohoto, případně počátkem příštího roku. Naplno by se pak měl rozběhnout do konce roku 2023. Chceme, aby v dopoledních hodinách sloužil zejména školám a odpoledne veřejnosti,“ přiblížil ředitel Zavadil.

Současnou podobu krytu plánuje společnost zachovat. Přesto bude muset investovat do vzduchotechniky, rozvodů vody i drobných stavebních úprav.

Měla by vzniknout i přístupová pěšina pro chodce a dočasně také příjezdová cesta pro auta.

„Určitě se počítá s vybudováním stezky nebo chodníku, nyní ke vstupu žádný nevede. Při budování projektu bude samozřejmě nutné vystavit povolení pro vjezd techniky a Výstaviště Flora Olomouc je také srozuměno s tím, že pak bude třeba nějak řešit blízký záhon. Po dokončení projektu ale není důvod, proč by měl být objekt uprostřed historického parku přístupný autem,“ uvedla mluvčí olomoucké radnice Jana Doleželová.

Místo pro kulturní akce

Město má s novým nájemcem dohodu, že pokud bude radnice chtít kryt využít pro své kulturní akce, jako je například Muzejní noc nebo Dny evropského dědictví, dostane prostor. Podle Zavadila budou mít příležitost i jiné organizace.

Dříve místo nárazově využívala například iniciativa Kryt Civilní Kultury. „Jsme moc rádi, že se krytu společnost Post Bellum chopila. Náš původní záměr totiž nebyl využívat ho pravidelně. Cílem bylo na něj upozornit a otevřít diskusi o jeho budoucí funkci,“ těší Davida Korába ze skupiny, která s Pamětí národa už dříve spolupracovala při festivalu Sametová noc.

„Spojení bývalého vojenského krytu a současné nezávislé kultury nám tak přijde jako skvělý symbol kontrastu mezi svobodnou a totalitní společností. Aktivitu Paměti národa tedy chápeme jako pokračování a jakési navázání na naši původní myšlenku a za to jsme moc rádi,“ doplnil Koráb.

Jako šanci na společnou akci vidí třeba projekt Site Specific Olomouc. Ten se snaží přivést kulturu na netradiční místa veřejného prostoru.

27. května 2017

  • Nejčtenější

Unikátní přírodní úkaz na Litovelsku: povodně protrhly meandr řeky Moravy

19. dubna 2024  13:10

Odborníci z Agentury ochrany přírody a krajiny (AOPK) a vědci z katedry geoinformatiky Univerzity...

Strážníky zaujala řidička s bizarní SPZ. „Doklady“ měla s nekonečnou platností

18. dubna 2024  12:56

Když koncem minulého týdne projížděli městem strážníci z Prostějova, jen těžko mohli věřit svým...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Policie dopadla cizince, který před Andrův stadion nastražil prasečí hlavy

13. dubna 2024  18:01,  aktualizováno  15.4 11:10

Vandala, který v sobotu 13. dubna ráno polepil Andrův stadion v Olomouci plakáty proti vedení a...

„Ten váš krokodýl je jako živý.“ Dundee se stal celebritou, krmí ho celá vesnice

15. dubna 2024  5:45

Nový seriál iDNES Můj mazel představuje netradiční chovatele a jejich miláčky v Olomouckém kraji....

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

V Olomouci uvedli do funkce nového arcibiskupa. Obřadu přihlížely tisíce lidí

13. dubna 2024  10:11,  aktualizováno  10:54

V pořadí 15. arcibiskup olomoucký a metropolita moravský Jozef Nuzík se ujal úřadu. Na bohoslužbu v...

Ostrava napodruhé dobyla Opavu, Nymburk ovládl defenzivní partii

19. dubna 2024  20:39

Nymburští basketbalisté vyhráli ve čtvrtfinále ligového play off oba domácí zápasy a v sérii s...

Muž přinesl na policejní služebnu v Prostějově tašku plnou funkčních granátů

19. dubna 2024  15:30

Ráno policisty v prostějovské ulici Újezd pořádně vylekal senior, který na jejich služebnu přinesl...

Unikátní přírodní úkaz na Litovelsku: povodně protrhly meandr řeky Moravy

19. dubna 2024  13:10

Odborníci z Agentury ochrany přírody a krajiny (AOPK) a vědci z katedry geoinformatiky Univerzity...

Jaképak bentley, my máme novou cisternu! Hasiči ze Zábřehu videem baví internet

19. dubna 2024  10:33,  aktualizováno  11:03

Jen s jedním slovem si velitel dobrovolných hasičů a místostarosta města Zábřeh Josef Klimek...

eMimino soutěží: Vyhrajte balíček v hodnotě 1 000 Kč z dm drogerie
eMimino soutěží: Vyhrajte balíček v hodnotě 1 000 Kč z dm drogerie

Milovníci kosmetiky pozor! Tento týden soutěžíme o pět velkých balíčků v celkové hodnotě 5000 Kč. Zapojte se do soutěže a vyhrajte lákavý balíček...

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Ve StarDance zatančí Vondráčková, Paulová, hvězda Kukaček i mistryně světa

Tuzemská verze celosvětově mimořádně úspěšné soutěže StarDance britské veřejnoprávní televizní společnosti BBC se už na...