Světy Postavy Diskuse Uživatelé Podpoř Přihlásit

Zemřel Richard Donner, režisér série Smrtonosné zbraně

6.7.2021 11:09 - Kobra
5. července 2021 ve věku 91 let zemřel legendární, americký režisér Richard Donner. Příčina úmrtí je prozatím neznámá. Pojďme si tedy připomenout jakými snímky se tento muž vepsal do historie kinematografie.



Narodil se 24. dubna 1930 v Bronxu Fredovi a Hattie Schwatzbergovým jako Richard Donald Schwartzberg. Posléze studoval na newyorské univerzitě a pomalu mířil do světa filmu, ve kterém na v necelých 30 letech také zakotvil.

Na začátku své kariéry se stal režisérem několika epizod, pro českého diváka téměř neznámých seriálů. Pro představu můžeme zmínit seriál Wanted: Dead or Alive se Stevem McQueenem v titulní roli, nebo Agent Smart. Ze známějších seriálů, do kterých několika epizodami přispěl můžeme zmínit Kojak a Příběhy ze záhrobí.

K režírování filmu se poprvé dostal v roce 1961. Jeho prvotina nese název X-15 a jednu z hlavních rolí v něm hraje slavný Charles Bronson. Oba muži se posléze sešli ještě jednou v roce 1969 u snímku Twinky. Opět se jedná o Donnervy vesměs neznámé snímky, které v jeho filmografii doplňuje ještě několik málo obdobně neznámých děl převážně z 60. let minulého století.

Zlom však nastal v 70. let, přesněji řečeno v jejich druhé polovině, a to snímkem Přichází Satan! z roku 1976. Slavný horor s Gregory Peckem a především malým chlapcem v hlavních rolích se stal v době uvedení neskutečným hitem a rázem se s Donnera stal žádaný režisér.

Jako další projekt si Donner vybral film studia Warner Bros. Superman z roku 1978. Superman v podání Christophera Reeve, přičemž mu sekundují herecké legendy Gene Hackman a Marlon Brando, se opět stal kasovním hitem a kultovní záležitostí. Supermana samozřejmě čekalo pokračování. Studio však již při natáčení prvního dílu počítalo s kasovním úspěchem, a tak Donner natáčel první a druhý díl zároveň. Během natáčení se však rojily konflikty mezi režisérem a studiem, a tak jsou pod snímkem Superman 2 uvedeni dva režiséři, Richard Donner a Richard Lester, který ho nahradil. O mnoho let později, v roce 2006, však vychází film Superman 2: Verze Richarda Donnera.

První půlka 80. let se nese v duchu méně úspěšných a známých filmů. Prvním je z roku 1980 drama Inside Moves s Johnem Savagem v hlavní roli, následuje komedie Hračka(1982). V roce 1985 Donner uvádí rovnou dva filmy. Prvním je dobrodružná komedie Rošťáci a tím druhým, fantasy romance Jestřabí žena, která rozhodně stojí za pozornost. V hlavních rolích se zde představují Matthew Broderick, Rutger Hauer a Michelle Pfeiffer.



Další z velkých zlomů v jeho kariéře nastává v roce 1987, kdy vzniká snímek Smrtonosná zbraň. Kriminální komedie s Melem Gibsonem a Danny Gloverem v rolích losangeleských detektivů se těší neskutečné popularitě po celém světě. První díl následně v letech 1987, 1992 a 1998 doplňují pokračování, která si však kvalitu prvního dílu nadále udržují. V posledních letech se hojně spekulovalo o pátém díle. Nyní je však bohužel jisté, že jestli nějaké pokračování vznikne, tak již bez režiséra původní tetralogie.

V devadesátých letech Donner nabízí divákům především westernovou komedií s Melem Gibsonem a Jodie Foster Maverick, nebo konspirační thriller Spiknutí, v němž opět hraje Mel Gibson, tentokrát ale s Julií Roberts. Za zmínku rovněž stojí film Nájemní vrazi se Sylvesterem Stallonem a Antonio Banderasem

V novém tisíciletí Donner natáčí pouze dva méně úspěšné filmy. V roce 2003 snímek Proud času s Paulem Walkerem a Geraldem Butlerem. Posledním jeho snímkem se tedy stává 16 bloků z roku 2006 s Brucem Willisem a Davidem Morsem. Posléze se vzhledem k vysokému věku stáhl do ústraní z veřejného života.

Nezbývá tedy, než vyjádřit upřímnou soustrast a poděkovat za skvělé filmy famózního režiséra. Děkujeme.






Postavy.cz © 2008-2024 | kontakt | pomoc
Původní texty, obrázky, nebo zdrojový kód těchto stránek nesmí být bez souhlasu šířeny.
Tento web používá soubory cookie, přítomností zde s tím souhlasíte.


Načtení stránky za 0 - 0.0073