Pedro Martínez  Záložník Pedro Martínez je produktem akademie Villarrealu, zahrál si však pouze v B týmu tohoto klubu. V roce 2019 se vydal na svou první zahraniční štaci do slovenských Michalovců, odkud se v lednu 2020 přesunul do Zlína. V dresu ševců odehrál v ročníku 2020/21 čtyři ligová utkání a v další sezoně pak ještě sedmnáct. Na kontě má jednu vstřelenou branku. Z Baťova města odešel v létě 2021 do Košic.
 Pablo González  Stejně jako v případě několika dalších španělských hráčů se pro Pabla Gonzáleze stala vstupní branou do české ligy pražská Dukla, kam přišel ze třetiligové Salamanky. V klubu se objevil v lednu roku 2019, jeho sestupu do nižší soutěže ale nezabránil. Zásluhou kvalitních výkonů si však vysloužil přestup do Olomouce, kde se stal pilířem záložní řady. Ve Fortuna lize odehrál 88 utkání a nastřílel 13 branek. Loni v létě odešel jako volný hráč do izraelského Hapoelu Tel Aviv.
 Roger Néstor Albiach  Néstor Albiach odehrál v české lize 87 zápasů, ve kterých dal 14 branek a k nim přidal 12 nahrávek. Velmi dobré jméno si udělal v Dukle Praha, kde hrál od roku 2013 až do ledna roku 2017, kdy zamířil do Sparty. Ofenzivní univerzál přišel Spartu na deset milionů korun, ale v dresu letenského týmu odehrál jen deset ligových utkání, ve kterých zaznamenal pouze jednu asistenci a na konci ledna roku 2018 se vrátil jako hostující hráč do Dukly. Néstor byl bezpochyby nejvýraznějším španělským fotbalistou, který se v české soutěži dosud objevil. Když mu ve Spartě vypršela smlouva, byl nějaký čas bez angažmá a následně se vrátil na Pyrenejský poloostrov.
 Jose Antonio Romera  Jose Antonio Romera zanechal v české lize dobrý dojem. Stejně jako Néstor Albiach začínal v Dukle, která ho přivedla v roce 2012 z třetiligového klubu Gandía. Krajní obránce se rychle adaptoval na české podmínky a na Julisce se vypracoval v oporu. Po dvou letech odešel do Jablonce, v první sezoně hrál pravidelně, v té další ale zasáhl jen do 13 duelů a v létě roku 2016 zamířil do Dinama Bukurešť.
10
Fotogalerie

Z Pyrenejského poloostrova do středu Evropy. 9 španělských fotbalistů, kteří prošli českou ligou

Španělští fotbalisté dosud odehráli v nejvyšší české soutěži přes tři stovky zápasů a nastříleli 31 gólů. Celkem oblékalo dres některého tuzemského klubu devět zástupců z Pyrenejského poloostrova.

slide-Španělé.jpg

Španělští hráči jsou na českých trávnících v nejvyšší soutěži poměrně vzácným zbožím. Od chvíle, kdy do ligy začali proudit cizinci, prošlo tuzemskými kluby třikrát více Francouzů a čtyřikrát víc Chorvatů a pětkrát víc Brazilců než zástupců z Pyrenejského poloostrova. Konkrétně šlo o devět hráčů, o jejichž osudech se dočtete v následujících kapitolách.

Pokračování 2 / 10

Pedro Martínez

Pedro Martínez.jpg

Záložník Pedro Martínez je produktem akademie Villarrealu, zahrál si však pouze v B týmu tohoto klubu. V roce 2019 se vydal na svou první zahraniční štaci do slovenských Michalovců, odkud se v lednu 2020 přesunul do Zlína. V dresu ševců odehrál v ročníku 2020/21 čtyři ligová utkání a v další sezoně pak ještě sedmnáct. Na kontě má jednu vstřelenou branku. Z Baťova města odešel v létě 2021 do Košic.

Foto: Profimedia.cz

Pokračování 3 / 10

Pablo González

Pablo González.jpg

Stejně jako v případě několika dalších španělských hráčů se pro Pabla Gonzáleze stala vstupní branou do české ligy pražská Dukla, kam přišel ze třetiligové Salamanky. V klubu se objevil v lednu roku 2019, jeho sestupu do nižší soutěže ale nezabránil. Zásluhou kvalitních výkonů si však vysloužil přestup do Olomouce, kde se stal pilířem záložní řady. Ve Fortuna lize odehrál 88 utkání a nastřílel 13 branek. Loni v létě odešel jako volný hráč do izraelského Hapoelu Tel Aviv.

Foto: Profimedia.cz

Pokračování 4 / 10

Roger Néstor Albiach

Néstor Albiach-Dukla.jpg

Néstor Albiach odehrál v české lize 87 zápasů, ve kterých dal 14 branek a k nim přidal 12 nahrávek. Velmi dobré jméno si udělal v Dukle Praha, kde hrál od roku 2013 až do ledna roku 2017, kdy zamířil do Sparty.

Ofenzivní univerzál přišel Spartu na deset milionů korun, ale v dresu letenského týmu odehrál jen deset ligových utkání, ve kterých zaznamenal pouze jednu asistenci a na konci ledna roku 2018 se vrátil jako hostující hráč do Dukly. Néstor byl bezpochyby nejvýraznějším španělským fotbalistou, který se v české soutěži dosud objevil. Když mu ve Spartě vypršela smlouva, byl nějaký čas bez angažmá a následně se vrátil na Pyrenejský poloostrov.

Pokračování 5 / 10

Jose Antonio Romera

Jose Antonio Romera.jpg

Jose Antonio Romera zanechal v české lize dobrý dojem. Stejně jako Néstor Albiach začínal v Dukle, která ho přivedla v roce 2012 z třetiligového klubu Gandía. Krajní obránce se rychle adaptoval na české podmínky a na Julisce se vypracoval v oporu. Po dvou letech odešel do Jablonce, v první sezoně hrál pravidelně, v té další ale zasáhl jen do 13 duelů a v létě roku 2016 zamířil do Dinama Bukurešť.

Foto: Profimedia.cz

Pokračování 6 / 10

Pepe Mena

Pepe Mena.jpg

Ofenzivní španělský univerzál Pepe Mena je odchovancem Sevilly, do prvního týmu se ale nikdy nastálo neprobojoval. V roce 2020 se vypravil za svým premiérovým zahraničním angažmá a plácl si s Baníkem. Za ostravský klub odehrál deset utkání, jen čtyřikrát byl ale v základní sestavě. Žádným gólem, asistencí ani kartou se do análů české nejvyšší soutěže nezapsal a už asi ani nezapíše, protože tuzemskou ligu po sezoně opustil.

Foto: Profimedia.cz

Pokračování 7 / 10

Pablo Gil

Pablo Gil.jpg

Krajní obránce Pablo Gil přicházel do Sparty s obrovským očekáváním, pověst nadstandardní posily ale nenaplnil a rychle zase zmizel. Když v roce 2012 přišel na Letnou, psalo se o něm jako o posile z Realu Madrid. Mistr Evropy do 19 let totiž působil v rezervě slavného týmu, jenže jeho pražské angažmá bylo propadákem. Ve Spartě podepsal tříletou smlouvu, už po půl roce ale odešel na hostování zpět na Pyrenejský poloostrov.

Foto: Profimedia.cz

Pokračování 8 / 10

Manel Royo

Royo.jpg

V létě roku 2019 vyrazil na první zahraniční angažmá levý obránce Manel Royo. Před příchodem do Teplic působil v několika třetiligových klubech, včetně B týmů Espanyolu Barcelona a Valladolidu. Na severu Čech podepsal dvouletou smlouvu, nastoupil však pouze do čtyř ligových zápasů a jen jednou byl v základní sestavě. Na konci ledna roku 2020 se tiše vytratil zpět do vlasti.

Foto: Twitter Manel Royo

Pokračování 9 / 10

José Casado

José Casado1.jpg

Dvaatřicet minut. Přesně tolik jich odehrál v české nejvyšší soutěži záložník José Casado, který v průběhu sezony 2016/17 posílil tým z Příbrami. V mládí prošel Barcelonou nebo Sevillou, ve Španělsku se ale neprosadil, zamířil do Maďarska, hrál na Slovensku a působil v rumunském Botosami. V české soutěži debutoval proti Slovácku, pak si ještě chvíli zahrál v duelu proti Jablonci, a to bylo všechno.

Foto: Profimedia.cz

Pokračování 10 / 10

Alberto Malagón Amate Tito

Alberto Malagón Tito.jpg

Krátce se mihl v rakouské Admiře Wacker, předtím prošel několika nižšími španělskými kluby a v roce 2015 se objevil v Hradci Králové. Krajní záložník Tito se ale v české lize neprosadil. V nejvyšší tuzemské soutěži odehrál jen sedm zápasů, pouze jednou byl základní sestavě, a poměrně rychle se vrátil do vlasti.

Doporučujeme

Články odjinud