Komplikace na hranicích se Slovenskem. Část přechodů je zavřená, jinde začaly intenzivní kontroly

Slovensko uzavřelo 14 silničních hraničních přechodů s Českou republikou, na dalších začalo s intenzivními kontrolami covid průkazů a dalších dokladů při vstupu na jeho území. Uzavírka přechodů komplikuje život lidem v blízkosti hranice, jak upozornil například nezávislý starosta pohraniční obce Strání na Uherskohradišťsku Antonín Popelka. Ministerstvo zahraničí podle mluvčí Evy Davidové už situaci řeší.

Bratislava/Praha (Aktualizováno: 20:24 6. 7. 2021) Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kontrola na hranicích Česka a Slovenska

Problémy se podle mluvčí ministerstva zahraničí Evy Davidové obě strany pokusí vyřešit v nejbližších dnech (ilustrační foto) | Zdroj: Facebook Policie Slovenské republiky

Obyvatelé teď mají podle nezávislého starosty Strání na Uherskohradišťsku Antonína Popelky potíže třeba s návštěvami příbuzných nebo s dojížděním k lékaři a do práce. Starosty přitom nikdo dopředu neinformoval. Situace na přechodu ve Strání tak byla podle Popelky zpočátku vypjatá. „Emoce byly vypjaté, obdivoval jsem Policii Slovenské republiky, že situaci nějakým způsobem zvládla.“

Ministr zahraničí Jakub Kulhánek z ČSSD už podle mluvčí rezortu Evy Davidové řeší situaci se svým slovenským protějškem Ivanem Korčokem (Sloboda a Solidarita). „Česká strana předloží seznam těch nejpalčivějších problémů, které nastaly na hranicích v důsledku zpřísnění opatření ze slovenské strany,“ řekla mluvčí Radiožurnálu.

Problémy se podle Davidové obě strany pokusí vyřešit v nejbližších dnech. 

Zvláštní pruh pro očkované

Kromě uzavření některých hraničních přechodů se slovenská policie chystá zřídit zvláštní jízdní pruhy pro cestující, jež byli očkováni proti covidu-19. Platit by to mělo především pro velké hraniční přechody, novináře o tom v úterý informovala mluvčí policejního prezidia Denisa Bárdyová.

Od pondělí se zpřísní kontroly na slovenských hranicích. Policisté se zaměří na covidové doklady

Číst článek

„Tam, kde je to možné, zejména na velkých silničních přechodech, bude vytvořen co největší možný počet jízdních pruhů, přičemž jeden bude určen pro očkované osoby,“ uvedla slovenská policejní mluvčí Bárdyová.

Od nadcházejícího pátku také bude Slovensko až na výjimky vyžadovat při vstupu do země karanténu od lidí neočkovaných proti covidu-19. Šéf opozičních sociálních demokratů (Směr-SD) a expremiér Robert Fico ohlásil, že poslanci nechají zmíněné nařízení přezkoumat ústavním soudem. 

Zatímco v současnosti turistům při cestách na Slovensko z Česka a z dalších asi čtyř desítek zemí stačí potvrzení o negativním výsledku testu na koronavirus, od pátku se karanténě vyhnou cestující, kteří byli očkováni proti covidu-19. Výjimka z karantény bude platit pro některé profese či pro tranzit cestujících přes Slovensko. V přechodném období se karanténě vyhnou i ti neočkovaní lidé, jež přes hranice dojíždějí za prací. Zpřísnění režimu na hranicích Bratislava zdůvodnila snahou zamezit šíření nakažlivější koronavirové mutace.

Situace na hranicích

Slovenská policie v úterý po poledni informovala, že policisté na hranicích odbavují cestující průběžně. Upozornila ale na možnost zdržení hlavně ráno a odpoledne. V pondělí se vytvářely kolony na dálničním slovensko-maďarském hraničním přechodu Čunovo/Rajka u Bratislavy.

Podle slovenských médií v pondělí protestovalo asi 300 lidí na hraničním přechodu s Českem Vrbovce/Velká nad Veličkou proti jeho uzavření pro dopravu. Jde o jeden z menších hraničních přechodů, které vláda uzavřela v zájmu jednodušší kontroly osob překračujících hranice.

Protesty se konaly i v úterý, kdy podle policie poslanec slovenské sněmovny na přechodu Horné Srnie/Brumov-Bylnice napadl policistu, který utrpěl drobné poranění ruky. Zákonodárce byl zadržen. Předseda krajně pravicové strany Kotlebovci-Lidová strana Naše Slovensko Marian Kotleba na sociální síti napsal, že zadrženým je poslanec jeho strany Peter Krupa.

Jana Čermáková, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme