Padl český potápěčský rekord! Pod vodou strávili 10 dnů | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Padl český potápěčský rekord! Pod vodou strávili 10 dnů

Tak to vypadalo, když byla posádka uvnitř...
Tak to vypadalo, když byla posádka uvnitř... (Foto Aha! – Jiří Čada, archiv Michala Doktora)

Padl nový český potápěčský rekord. Pod hladinou zatopeného lomu u Lišova na Českobudějovicku strávila čtveřice potápěčů 10 dnů! Rekordní pokus byl součástí vědeckých experimentů sloužících vesmírným letům.

Potápěči David Vondrášek (44), Václav Gabriel (29), Barbora Mitková (18) a Nicola Trnková (17) simulovali po dobu deseti dnů roli astronautů a plnili nejrůznější vědecké úkoly. „Smyslem experimentu sloužícího pro skutečný vesmírný výzkum je studium fungování člověka a malé sociální skupiny v rámci simulovaného vesmírného letu,“ informoval Aha! jeden z hlavních organizátorů projektu Martin Doktor (53). Pokus se připravoval přes tři čtvrtě roku a misi posádky astropotápěčů v hloubce deseti metrů pod hladinou zajišťovalo z povrchu nepřetržitě 25 lidí. Čtyřčlenný tým se z hlubin úspěšně vynořil v pondělí po 10 dnech, 27 minutách a 37 vteřinách.

Ložnice na dně
Podvodní kabina umístěná na dně lomu je vysoká 6 metrů a průměr má 2 metry. Rozdělena je do tří sekcí včetně dvou ložnic. Má trvalou výměnu vzduchu, přívod elektrické energie, komunikační a nouzové prostředky.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.