bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Noví a neokoukaní. Pomohou dvěma neúspěšným týmům?

7. července 2021, 6:00

David Zlomek

Andre Tourigny a Arizona Coyotes. Don Granato a Buffalo Sabres. Nová spojení trenérů a týmů, na které si bude hokejový svět zvykat. Obě organizace v posledních letech patří k těm nejméně úspěšným, obě se nyní vydaly stejnou cestou. Vsadily na ligou neokoukané trenéry, kterým chtějí dát dost prostoru na to, aby hráčům vtiskli svou filozofii.

Začněme u Coyotes. I když to v posledních letech není taková tragédie, pořád je to málo. Když už nějaká sezona vypadala nadějně, stejně nakonec skončila v propadlišti dějin. Organizace Arizony se tak rozhodla omladit kádr i trenérskou lavičku.

Příležitost dostane sedmačtyřicetiletý Andre Tourigny, který je specialistou zejména na juniorský hokej. A to jak na úrovni klubové, tak mezinárodní. Coyotes si od něj tak slibují nadprůměrný vliv na mladé hráče, ze kterých by měl vychovat opory týmu. Smlouvu dostal na tři roky.

Bill Armstrong, generální manažer Coyotes, v něm možná vidí nového Jareda Bednare. Ten šel na lavičku Colorada také jako téměř neznámý trenér a z podprůměrného týmu udělal jeden z nejlepších v lize.

„Měli jsme na pohovoru snad deset trenérů,“ řekl o hledání nového lodivoda Armstrong. „Byl to rozhovor za rozhovorem, jeden za druhým. Nakonec jsme výběr zúžili až jich zbylo pár. Ale Andre pro mě byl celou dobu jednička. Už od začátku.“

To samé se v bledě modrém odehrávalo na druhé straně Spojených států. V Buffalu v průběhu sezony vyhodili Ralpha Kruegera a tým dostal na starost Don Granato. 

Tomu pozice hlavního trenéra zůstane. Stejně jako Armstrong, i generální manažer Sabres Kevyn Adams ještě zkoušel hledat téměř všude. Nakonec ale zjistil, že největší důvěru má v toho, koho zná.

„Těch pohovorů bylo určitě více než deset. Zjišťoval jsem si informace snad odevšud. Od bývalých trenérů, asistentů, analytiků… Nejen z NHL, ale i z nižších lig či z Evropy,“ popisoval Adams.

Kromě toho, že oba týmy jsou na začátku přeskupení sil a mají na lavičce nového trenéra, spojuje Buffalo a Arizonu ještě jedna věc. Kapitán na odchodu.

Zatímco Buffalo se připravuje na téměř nevyhnutelný odchod Jacka Eichela, Arizona by se nebránila rozlučce s Oliverem Ekmanem-Larssonem. „Chceme tady jenom ty hráče, kteří hraní za Sabres milují,“ řekl pouze Adams. 

Obě organizace za sebou mají těžké roky a je dost možné, že další těžké ještě přijdou. Obě se ale vydaly na cestu, jejíž cíl je dosažitelný pouze s notnou dávkou trpělivosti. 

Uvidíme, kdo do onoho cíle dojde jako první.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.