V exekuci je na Moravě méně lidí, než se říká. Peníze z darů u exekutorů neskončí, uklidňuje expert z Člověka v tísni

7. červenec 2021

Bezmála dva týdny poté, co ničivé tornádo zasáhlo jižní Moravu, se život pomalu vrací život do normálu, soudí starosta zasažené obce Lužice Tomáš Klásek (KDU-ČSL) „Dvě třetiny naší obce jsou pohromou nezasaženy a všechno funguje, byť ten mrak tornáda tady visí nad celou vesnicí,“ říká a připouští, že si teď všímá nárůstu případů posttraumatického stresu. „Pozoruji, že lidem dochází, co vlastně stalo, co je před nimi. Jejich psychický je rozkolísaný.“

„Máme tu týmy psychologů, ale bude to velice citlivá a komplikovaná fáze, do které občané vstupují,“ naznačuje starosta Klásek.

Čtěte také

Pokračují i opravy domů. „Veškerá pomoc se teď soustředí na individuální zasažené lidi a objekty. Jde o to vše dostat co nejrychleji pod střechu, takže každý majitel domu si už věci organizuje sám,“ říká ve Speciálu.

Obec právě rozdává stavební materiál, který získala z různých sbírek potřebným zdarma. Do pátku by měly být hotové všechny demolice. „Pak nastoupí fáze oprav obecního majetku, 24. července také začneme stavbu nového zdravotního střediska,“ přibližuje starosta.

Dary se nebudou odečítat od dotace

Podle Kláska už lidé z Lužic podali žádosti o státní dotaci. „Je dobře, že vláda reviduje své stanovisko a částky z veřejných sbírek nebudou odpočítány od státní dotace,“ chválí starosta. S odečtem původně vládní nařízení počítalo, po kritice to ale kabinet změnil.

Lužice, týden po tornádu.

Starosta ale očekává spory a dohady mezi těmi, kdo měli pojištěnou nemovitost, a těmi, kteří neměli. „Sám jsem přišel o patro a střechu, i mě se to tedy dotýká, naštěstí mám dům pojištěn,“ říká s tím, že na odečet pojištění od vládní pomoci výhradní názor nemá.  

Hůle: Peníze ze sbírek v exekucích neskončí

Prostředky z veřejné sbírky, kam lidé poslali miliardu korun, mohou využít i lidé v exekuci. Podle Daniela Hůleho, který se v organizací Člověk v tísni zabývá dluhovou problematikou exekucí, se to týká ale mnohem menšího počtu lidí, než je často zmiňovaných 300 rodin.

Čtěte také

„Většina těch, kteří exekuci měli dlouhodobě a byla větší, tak už nemovitost dnes nemají,“ říká s tím, že takové domy a byty už byly prodány. „Tím chci limitovat obavu, že peníze z darů skončí u exekutora.“

Hůle připomíná, že lidé v exekuci s nemovitostí ji nemají pojištěnou vůbec, nebo jen na nízkou částku, která nemá šanci krýt reálné škody.

„Pokud ale přijmeme princip, že pojistné plnění se bude odečítat od státní podpory, tak to ještě více zmenší ochotu lidí se pojišťovat na tyto škody. Protože uvidí, že stát to nakonec stejně zaplatí. To je velmi silný demoralizační aspekt, který bohužel zatím vláda nehodlá korigovat,“ dodává Daniel Hůle.

Hosty Speciálu byli:
Tomáš Klásek, KDU-ČSL, starosta obce Lužice
Daniel Hůle, expert na problematiku exekucí a oddlužení organizace Člověk v tísni
Hana Sedláková, manažerka komunikace Nadace Via

Manažerka komunikace Hana Sedláková Nadace Via, která se také snaží Moravě pomoci, zdůrazňuje, že ve středu začíná vyplácet první příspěvky z darů. A to ve výši 150 tisíc korun postiženým rodinám. „Na to dosáhnou opravdu všichni. Nebude záležet na tom, jestli dostanou další jiné příspěvky od státu, nebo jestli byli pojištěni.“

Nadace prý myslí i na postižené exekucí. „Snažíme se vymyslet alternativní způsob výplaty, například šekem nebo poštovní poukázkou, aby v této fázi získali plošný příspěvek opravdu všechny postižené domácnosti.“

Poslechněte si celý Speciál Martiny Maškové a Jana Burdy. 

Spustit audio

Související