Hlavní obsah

Jihoafrický exprezident Zuma skončil ve vězení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Johannesburg

Bývalý jihoafrický prezident Jacob Zuma skončil ve vězení poté, co se ve středu večer sám vydal do rukou úřadů. Pokud by to neudělal, dostala policie příkaz ho zatknout. Devětasedmdesátiletý Zuma si má odsedět 15 měsíců. Je to poprvé, kdy po konci apartheidu byla hlava JAR uvězněna, uvedl list The Guardian.

Foto: Shiraaz Mohamed, ČTK/AP

Bývalý jihoafrický prezident Jacob Zuma

Článek

Byl odsouzen proto, že bojkotoval vyšetřování korupce, když odmítl vypovídat před soudní komisí. Vězeňské úřady potvrdily, že Zuma „byl přijat a zahájil výkon 15měsíčního trestu v nápravném středisku Eastcourt“.

Ještě předtím Zumova nadace uvedla: „Drazí Jihoafričané a světe. Prosím, buďte informováni, že se prezident Zuma rozhodl vyhovět nařízení o uvěznění. Je na cestě, aby se vydal do rukou vězeňských úřadů.“ Udělal to poté, co nejvyšší soud odmítl odklad jeho nástupu trestu do pátku.

Desaterčata neexistují, oznámily úřady. Údajná matka skončila na psychiatrii

Koktejl

Do vězení poslal Zumu minulý týden Ústavní soud, protože odmítl svědčit před justiční komisí vyšetřující korupci za jeho devítileté vlády, která skončila v roce 2018.

Verdikt vyvolal protesty v Zumově rodné provincii KwaZulu Natal, kde v neděli vyšly do ulic stovky jeho příznivců.

Zuma si odseděl deset let za apartheidu ve věznici Robben Island, kde seděl i Nelson Mandela.

Nelson Mandela, první černošský prezident Jihoafrické republiky

Svět

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám