Zde může být vaše reklama.

Stavba tramvajové trati postupuje, na místě jsou archeologové

Stavba tramvajové trati postupuje, na místě jsou archeologové

foto: Olomouc.eu

08. 07. 2021 - 07:40

Za posledních čtrnáct dnů se firmě, která pracuje na stavbě nového úseku tramvajové trati na Nových Sadech podařilo dokončit část prací u zastávky Trnkova, naplno se rozjely práce ve Schweitzerově ulici. Kromě prací na kabelovodech, kanalizaci a sloupech pro trolejové vedeni probíhá i archeologický průzkum.

„V uplynulém období se podařilo dokončit úsek kabelovodu pod parkovištěm u tramvajové zastávky Trnkova,“ uvedl stavbyvedoucí David Filák. Skončila také stavba chrániče pro budoucí semafory v křižovatce ulic Rooseveltova, Trnkova a Jeronýmova.

„V Rooseveltově ulici proběhlo také zlepšení únosnosti zemní pláně hydraulickými pojivy pro umožnění vybudování kolejového svršku v požadované kvalitě,“ pokračoval šéf stavby ve výčtu dokončených prací.

Kanalizační sběrač v ulici Zikova je hotový skoro až ke křižovatce s Werichovou.

 „Podařilo se nám také dokončit přeložku horkovodu DN 80 pro Penny Market přes ulici Zikova. Ve Schweitzerově ulici jsme začali výstavbu patkami trolejového vedení, skrývkou orniční vrstvy a výkopy pro šachty kabelovodu,“ dodal stavbyvedoucí David Filák. Naplno už v posledním týdnu běží i stavební práce ve Schweitzerově ulici, která byla dosud trochu stranou dění. 

"Stavební firma pokračuje přesně podle dohodnutého harmonogramu, což samozřejmě vnímáme pozitivně. Obyvatelé Nových Sadů si zaslouží, aby tahle důležitá stavba byla dokončena včas a co nejdříve skončila omezení, která jim stavba působí," dodal investiční náměstek primátora Martin Major.

Kromě dělníků se na místě pohybují také archeologové z Národního památkového ústavu v Olomouci. Tým pod vedením Richarda Zatloukala na místě hledá stoly po osídlení z velkmoravského období v 9. století. A to I proto, že doklady o významném hradišti z tohoto období našich zde našel před skoro 40 lety archeolog Josef Bláha. I teď už archeologové účinili pár objevů, zatím je ale nevyhodnotili.

Další články