Tržby v maloobchodě v květnu silně vzrostly. S výjimkou aut

162
trzby_v_maloobchode
Foto: FinTag.cz

Tržby v maloobchodě [bez tržeb za motorová vozidla] po očištění v květnu meziměsíčně vzrostly o 7,3 %. Uvedl to Český statistický úřad [ČSÚ]. Po slabším dubnovém výsledku jde podle analytiků o příjemné překvapení.

Tržby v maloobchodě v květnu reálně vzrostly o 7,3 procenta. Za nepotravinářské zboží stouply o 11,8 procenta, za pohonné hmoty o 4,0 procenta a za potraviny o 2,0 procenta.

„Je jasné, že důvodem silného výsledku je rozvolňování protipandemických opatření. Od těch jsme si slibovali silnější růst tržeb už v dubnu, ale to se nestalo. Květen ale vše dohnal a ještě si přisadil,“ komentoval výsledky analytik Komerční banky [KB] Michal Brožka.

Růst maloobchodních tržeb atakoval v dubnu deset procent

Meziročně se maloobchodní tržby očištěné o kalendářní vlivy zvýšily o 5,8 procenta. V tom za nepotravinářské zboží vzrostly o 8,4 procenta, za pohonné hmoty o 8,1 procenta a za potraviny pak o 1,5 procenta.

„Jediný nepotravinářský sortiment, který zaznamenal pokles tržeb, bylo sportovní, kulturní a rekreační zboží. Loni výrazně rostly tržby za sportovní a rekreační potřeby, což se letos v tak velké míře neopakovalo,“ řekla ředitelka odboru statistiky služeb ČSÚ Marie Boušková.

Kde tržby v maloobchodě rostly, kde naopak klesaly

Nižší tržby než loni zaznamenaly, jak již bylo řečeno, specializované prodejny s výrobky pro kulturu, sport a rekreaci [-2,6 %]. Naopak tržby v květnu meziročně stouply zejména v následujících specializovaných prodejnách s nepotravinářským zbožím:

  • Prodej oděvů a obuvi: +41,1 %
  • Prodej počítačového a komunikačního zařízení: +16,6 %
  • Prodej kosmetických a toaletních výrobků: +14,0 %
  • Prodej farmaceutického a zdravotnického zboží: +9,6 %
  • Prodej výrobků pro domácnost: +4,5 %

Za potraviny se tržby zvýšily ve specializovaných prodejnách potravin [+6,0 %] i v nespecializovaných prodejnách s převahou potravin [o 1,6 %]. Dvouciferný růst si i nadále udržel prodej zboží přes internet nebo zásilkovou službu [+15,6 %].

Pokles tržeb za motorová vozidla překvapil

Negativním překvapením je relativně nízký meziroční růst tržeb za motorová vozidla [+34 %]. V případě meziměsíčního srovnání jde dokonce o jejich pokles [-1,3 %].

„Zatímco v dubnu zklamaly tržby bez zahrnutí prodeje aut a motoristický segment zazářil, v květnu tomu bylo naopak,“ potvrzuje Brožka.

Automobilový průmysl v květnu meziměsíčně propadl o 11 %

Určitou souvislostí může být nedostatečná nabídka na straně nových aut, kdy mnoho automobilek pro nedostatek komponent nedokáže uspokojit poptávku, aniž by zákazníci čekali na nové auto i měsíce. Lidé si tak často pořízení nového auta rozmyslí. Případně se obrátí na trh s ojetinami, kterému se naopak v posledních měsících daří.

Tržby v maloobchodě dále porostou

Přes nedobré výsledky tržeb za motorová vozidla v květnu i tak maloobchodní tržby [spolu s motorovými vozidly, pozn. red.] v souhrnu vzrostly o 16,5 procenta. Což bylo stále nad očekáváním trhu. To podle Michala Brožky znamená, že i když prodeje aut zklamaly, v souhrnu zveřejněné údaje dokládají sílu oživení spotřebitelské poptávky po rozvolnění protipandemických opatření.

Analytici se shodují, že maloobchodní tržby u nás porostou i v následujících měsících, ale zřejmě už ne takovým tempem jako v květnu. A důvodů je hned několik. Tím prvním zůstává nízká míra nezaměstnanosti a tlak na růst platů a mezd. Dalším je aktuálně kladný sentiment domácností vůči budoucímu růstu ekonomiky a tak i spotřebě.

–DNA–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here