Tisíce pozůstalých po obětech koronaviru v Itálii žalují stát za nečinnost. Chtějí přes 100 milionů eur

Soud v Římě ve čtvrtek začal projednávat žalobu, kterou na italský stát podali pozůstalí po více než 500 obětech covidu-19. Rodinní příslušníci lidí, kteří po koronavirové nákaze zemřeli, viní úřady, že zanedbaly svoje povinnosti a svou nečinností průběh pandemie zhoršily. Žádají odškodné celkem přes 100 milionů eur (2,6 miliardy Kč), napsal list The Guardian.

Tento článek je více než rok starý.

Řím Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kostel v italské Serravalle Scrivia v provincii Alexandrie zaplnily oběti koronaviru.

Oběti koronaviru v kostele v italské Serravalle Scrivia. | Foto: Flavio Lo Scalzo | Zdroj: Reuters

Právní zástupci žalujících předložili soudu spis o více než 2000 stranách, který obsahuje stovky svědectví a dokumentů, jež podle nich dokazují „systematické zanedbání“ vážnosti epidemické situace ze strany vládních úřadů. Liknavost státního aparátu podle stěžovatelů způsobila tisíce zbytečných úmrtí, kterým by se dalo v případě rychlejší reakce zabránit.

V Řecku roste počet nakažených koronavirem. Zpřísní pravidla pro bary a restaurace

Číst článek

„Itálie zavedla opatření proti pandemii covidu pozdě. A když to konečně udělala, tak byla nedostatečná,“ řekla právnička Consuelo Locatiová. Podle ní vláda pochybila například kvůli neaktuálnímu pandemickému plánu, který nebral v potaz nedostatky v systému italského zdravotnictví a kapacitu nemocnic.

„Tento občanský proces se bude zabývat odpovědností politiků a institucí a bude po nich požadovat, aby před občany, které měli chránit a jejichž práva poškodili, tuto odpovědnost převzali,“ dodala Locatiová.

Soud má řešit zejména ranou fázi pandemie, která v Itálii začala loni. Zazní proto mimo jiné informace z vědeckých studií, podle kterých se první případy nákazy koronavirem objevily na jihu Evropy o několik týdnů dříve, než první domácí případ infekce v únoru 2020 oficiálně potvrdily laboratoře. Dosud po nákaze virem SARS-CoV-2 v šedesátimilionové Itálii zemřelo skoro 128 000 lidí.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme