159 kilometrů dlouhá 12. etapa Tour de France ze Saint-Paul-Trois-Chateaux do Nimes byla převážně rovinatá a vhodná pro sprintery, ale ti se tentokrát ke slovu vůbec nedostali. příležitost totiž dostali uprchlíci. Tým Deceuninck - Quick-Step nechtěl celý den pracovat na čele hlavního pole, aby připravil další sprinterský dojezd pro Marka Cavendishe a radši vyslal dopředu Juliana Alaphilippa. 

Žádný další celek neměl jakoukoliv motivaci uprchlíky sjíždět. Důležité, proto bylo dostat se do vedoucí skupiny. Po rychlém začátku v silném větru se to podařilo těmto 13 cyklistům: Nils Politt (BORA - hansgrohe), Stefan Kung (Groupama - FDJ), Harry Sweeny (Lotto Soudal), Brent Van Moer (Lotto Soudal), Stefan Bissegger (EF Nippo), Imanol Erviti (Movistar), Edvald Boasson Hagen (TotalEnergies), André Greipel (ISN), Edward Theuns (Trek - Segafredo), Sergio Henao (Qhubeka NextHash), Connor Swift (Arkéa Samsic), Luka Mezgec (BikeExchange) a Julian Alaphilippe. 

V hlavním poli pracoval tým UAE Emirates, ale protože Tadeje Pogačara nikdo z uprchlíků ani vzdáleně neohrožoval, domestici lídra závodu se nepřetrhli a únik postupně nabíral velký náskok. 

Neporazitelný Politt 

Už 50 kilometrů před cílem se začalo v čelní skupině závodit. Útok Nilse Politta některé závodníky pořádně překvapil. Takto daleko před cílem se nástupy neočekávaly. Jenže Politt se cítil velmi dobře a tlačil do pedálů dlouhé kilometry. Soupeři se museli hodně zmáčknout, aby s německým klasikářem udrželi krok.

Druhý útok už byl úspěšnější. A opět v něm nechyběl Nils Politt. Tentokrát měl větší podporu od soupeřů, přiali se k němu Imanol Erviti, Stefan Kung a Harry Sweeny. Julian Alaphilippe zaváhal a snažil se do první skupiny dojet, ale už bylo pozdě. Prnví čtveřice navyšovala náskok, brzo dosáhl půl minuty a i když druhýá skupina s devíti závodníky spolupracovala, vpředu byli cyklisté silnější. 

Jenže spurtovat o etapové vítězství se v čelní skupině nechtělo vlastně nikomu a proto přicházely další útoky. 14,5 kilometru před cílem to v mírném stoupání zkusil Sweeny. Politt a Erviti dokázali zareagovat, ale Kung odpadl. O 3 kilometry dále přišel zdrcující nástup Nilse Politta a Erviti se Sweenym se zmohli pouze na rezignovaný pohled. Španěl s Australanem sice spolupracovali, ale proti motivovanému Polittovi neměli šanci. 

Německý klasikář si dojel pro své první vítězství na úrovni WorldTour a teprve druhé profesionální vítězství v kariéře. Erviti se Sweenym dorazili s odstupem 31 sekund, na čtvrtém místě se udržel Kung, zbytek skupiny dovedl do cíle Luka Mezgec. 

Pro Politta je to jednoznačně největší úspěch kariéry. Před dvěma lety skončil druhý na Paříž - Roubaix za Philippem Gilbertem, ale tento úspěch znamená víc. Získal první etapové vítězství pro tým BORA - hansgrohe na Tour ve stejný den, kdy ji opustil Peter Sagan: "Je to neuvěřitelné. Vyhrát etapu Tour de France je sen. Bylo smutné, že Peter Sagan musel vzdát, ale já se v posledních dnech cítil dobře." 

Vysoký Němec si uvědomoval rychlostní převahu hned několika soupeřů v čelní skupině a proto útočil: "Bylo tam docela dost sprinterů, takže jsem musel udělat těžký závod a zaútočit brzo. Nastoupil jsme první. Pak jsem do toho dal všechno. Dojet sám do cíle je úžasné, cyklistika je mou vášní, pro celou mou rodinu. Jsem často pryč, ale tohle je to největší vítězství, které jsem jim mohl přivézt."

V celkovém pořadí a vlastně ani v žádné další soutěži se po 12. etapě Tour nic nezměnilo. Soutěže o žlutý a bílý dres nadále vede Tadej Pogačar, nejlepším vrchařem zůstal Nairo Quintana (Arkéa Samsic) a lídrem bodovací soutěže Mark Cavendish.