Hlavní obsah

Zájem o testy roste. Někde kapacity nestačí

Právo, špf, mh, kal, rap, plk, koc

Testovací centra hlásí se zahájením prázdnin nápor zájemců. Jak dospělí, tak děti chtějí mít před odjezdem na dovolenou, tábor nebo jen prodloužený víkend v ruce doklad o tom, že jsou bezinfekční. Od minulého týdne už totiž první dávka očkování nestačí. Na některých místech proto navyšují kapacity.

Foto: Eugene Hoshiko, ČTK/AP

Ilustrační foto

Článek

„Provozní doba o víkendech se prodloužila o hodinu a o svátcích jsme testovali i v pondělí. V laboratořích pro vyšetření PCR se služba musela posílit o jednu laborantku ve směně,“ napsal Právu předseda představenstva strakonické nemocnice Tomáš Fiala.

Fronty před víkendem

Zájem je proti červnu víc než dvojnásobný. Ve všední dny se v nemocnici zastavilo na test maximálně 80 lidí. „Nyní v červenci se ve všední dny provádějí testy PCR u 130 až 160 lidí a poptávka po antigenech je kolem 70 až 90 testů denně,“ přiblížil Fiala.

Reagovat museli na poptávku i v kladenské nemocnici, kde zkrátili intervaly v rezervačním systému, díky čemuž mohou odbavit více lidí.

Situace se mění podle toho, jak se vyvíjejí podmínky pro cestování do zahraničí. Test na covid bude od 9. července povinný při návratu ze všech zemí, bez ohledu na míru rizika. Antigenní test nesmí být starší než osmačtyřicet hodin, PCR test dvaasedmdesát hodin. Neplatí to však pro plně očkované nebo ty, kteří nemoc v posledním půlroce prodělali.

V nemocnicích je skoro po covidu

Domácí

„Poptávka se mírně zvýšila především u PCR testů. Zájem se poněkud zvýšil v souvislosti s nenadálými požadavky pro vycestování do Chorvatska,“ řekla brněnská koordinátorka testování Simona Kumpanová ze společnosti Podané ruce.

„Největší zájem registrují naše odběrová místa vždy před víkendem, celkově se jejich obsazenost navýšila před začátkem hlavní turistické sezony,“ poznamenal Adam Knesl ze skupiny Agel, která zřizuje testovací místa v pěti krajích.

Jinde, navzdory větší poptávce po testech, zatím kapacity stačí. „Maximální kapacita odběrového covid centra je 1500 klientů denně, všechny klienty tudíž zvládáme otestovat bez problémů. Nicméně jsme v případě potřeby připraveni i tento počet navýšit,“ ujistila mluvčí Fakultní nemocnice Ostrava Petra Petlachová.

Termín raději rezervovat

Většina oslovených míst doporučuje, aby si lidé termín testu rezervovali s předstihem přes rezervační systém. Bez toho je někde nemusí přijmout anebo si postojí ve frontě.

„Pokud jsou zájemci o testování zaregistrováni do rezervačního systému, mají přednost před neregistrovanými,“ poznamenal za strakonickou nemocnici Fiala.

Zajištění termínu předem vyžadují i nemocnice spadající pod Krajskou zdravotní na Ústecku. „V mimořádných případech jsme ale schopni zájemce otestovat i bez předchozí rezervace,“ řekl mluvčí společnosti Martin Klimeš.

Dvě kalifornské varianty koronaviru epsilon se dokážou vyhnout části protilátek

Amerika

Nárok má každý na jeden antigenní test týdně a dva PCR testy měsíčně, které uhradí pojišťovna. Cokoliv navíc si musí každý zaplatit. Potvrzení o negativním testu je pak ke stažení na portálu ocko.uzis.cz.

U antigenního testu je to zpravidla do půl hodiny a centra ho často poskytnou i na počkání přímo na místě. V případě PCR se na výsledek čeká až 48 hodin. Některé laboratoře ho zašlou e-mailem nebo sdělí telefonicky a nahrají na portál ocko.uzis.cz.

Kde získat termín testování
PCR: www.testovani.uzis.cz
AG test: www.testovani.uzis.cz/Antigen

Reklama

Výběr článků

Načítám