Už jen jedny Jeseníky. Kraje začaly na projektech pro turisty spolupracovat

  4:56
Od vzniku krajů byly Jeseníky rozděleny „hraniční čárou“ mezi Olomoucký a Moravskoslezský kraj. A stejné hranice existovaly rovněž u turistických rozvojových projektů. Přitom jde o jednu oblast. Teprve nyní se podařilo obě strany sjednotit. A jak míní odborníci i politici, společný postup může horám a turistice v nich jenom pomoci.

Turistické projekty z Jeseníků už budou nově propagovány jednotně v obou krajích. Patří mezi ně třeba vytváření velké sítě dobíjecích stanic pro elektrokola. | foto: Stanislav Heloňa, MAFRA

„Na obou stranách vznikaly různé tiskoviny, prezentace a odlišné aktivity a tříštily se síly. Jsem rád, že je toto období konečně za námi,“ sdělil šéf Sdružení cestovního ruchu Jeseníky Tomáš Rak. Jím vedené sdružení má na starosti cestovní ruch na „olomoucké“ straně Jeseníků.

Nově tak jdou organizace věnující se oblasti turistiky společně do obnovy značení, turistických map, údržby lyžařských běžeckých tratí nebo vytvoření unikátní sítě nabíjecích stanic pro elektrokola napříč celými horami. Rovněž na veletrzích už bude jen jedna prezentace Jeseníků a informovat bude jeden turistický portál

„V oblasti marketingu a propagace pak půjde především o propojení všech aktivit a realizace společných kampaní, prezentací, tiskovin, akcí a produktů cestovního ruchu,“ nastínil Rak.

Propojení ocenila zastupitelka pro cestovní ruch Olomouckého kraje Milada Sokolová.

„Máme zájem o rozvoj turistické destinace napříč kraji a budeme společné snahy a projekty plně podporovat,“ řekla.

Podobně vidí situaci také v Moravskoslezském kraji. „Jsem rád, že jsme dosáhli jednotné identity a společné Jeseníky se stávají realitou. Ač jsme dva kraje, Jeseníky jsou tím místem, které nás spojuje,“ řekl náměstek hejtmana Moravskoslezského kraje Jan Krkoška.

Spojení dlouho bránila regionální rivalita

Předseda Euroregionu Praděd Milan Rác připustil, že vztahy obou destinací nebyly vždy ideální.

„O to více mě nyní těší, že konečně byla navázána dlouhodobá spolupráce mezi oběma organizacemi destinačního managementu,“ sdělil Rác.

Spojení oceňují také záchranáři z místní Horské služby nebo ekologové ze Správy chráněné krajinné oblasti Jeseníky (CHKOJ). Obě organizace totiž působí bez problémů na obou stranách hor nezávisle na tom, ve kterém jsou zrovna kraji.

„Turistika a ochrana přírody spolu musejí koexistovat. Je lepší, když se celá oblast spojí, i co se týká turistiky,“ ocenil vedoucí Správy CHKOJ Petr Šaj.

Na otázku, proč se tak dlouho nedařilo Jeseníky propojit napříč kraji, je podle odborníků těžké odpovědět.

„Hrála roli rivalita krajů, sdružení, šéfů destinačních managementů. Každý chtěl být lepší. Je dobře, že se tu nesmyslnou rivalitu podařilo odstranit. Oblasti to jen prospěje,“ má jasno znalec Jeseníků, jenž chce zůstat v anonymitě.

20. června 2020