Hlavní obsah

Do Lichnova za vidlemi a vidláky

Lichnov

Už téměř tisícovka různých druhů vidlí je k vidění v českém unikátním Muzeu vidlí, které se nachází v Lichnově u Bruntálu. Muzeum se po dvouleté pauze se znovu otevřelo veřejnosti v sobotu 3. července.

Foto: Denisa Doležalová, Právo

Zakladatel Muzea vidlí Jan Gemela ukazuje klasické španělské vidle.

Článek

„Otevřeno budeme mít o víkendech a státních svátcích od 10 do 18 hodin, ale pokud by měli lidé zájem, tak se dá telefonicky návštěva domluvit i přes týden. Veškeré informace najdou na našem webu či facebookovém profilu,“ upozorňuje zakladatel muzea Jan Gemela.

Dodal, že muzeum nebylo uzavřeno jen kvůli epidemii covidu-19, ale také proto, že on sám ještě není v důchodu. „Pracoval jsem hodně mimo svůj domov, takže bylo obtížné mít otevřeno,“ vysvětluje 55letý muž, který muzeum založil před 10 lety.

Foto: Denisa Doležalová, Právo

Muzeum vidlí vzniklo v domě a na zahradě Jana Gemely v Lichnově u Bruntálu.

Připomínka upálení Jana Husa

„Na otevření jsme vše připravili. Navíc teď proběhl svátek Jana Husa a u nás si ho lidé mohou také připomenout. Málokdo ví, že se Husova upálení účastnili i vidláci. A to se speciálními vidlemi, které se ještě před válkou v domácnostech na venkově používali. Jsou to vidle k ohni. I na zobrazení mistra Jana Husa jsou vidle. Oni těmi vidlemi rovnali polena a udržovali ten oheň,“ líčil provozovatel muzea.

Zažít pravěk. Akademie věd láká na Archeologické léto

Věda a školy

Všechny vidle jsou darované

Všechny exponáty, které v muzeu mají, jsou darované. Za každé vidle dostanou lidé certifikát, že se stali vidlákem. „Máme zde vidle z celého světa. Přijeli k nám i dva Australané a přivezli nám australské vidle. Máme ale i španělskou klasiku - vidle, které ve Španělsku používají i technické služby. Jsou vyrobeny podobnou technologií jako ohýbaný nábytek,“ ukazuje muž, který původně vystudoval vysokou školu zemědělskou.

Foto: Denisa Doležalová, Právo

V Muzeu vidlí lidé najdou různé druhy vidlí z různých koutů světa.

Foto: Denisa Doležalová, Právo

Tyto vidle do muzea připutovaly letadlem až z Turecka.

Návštěvníci zde objeví ale i vidle z Turecka, Itálie, Polska či Německa. K prohlédnutí je v muzeu Vidlácká chýše s pípou na pivo vyrobenou z vidlí, ale i pietní místo pro trpící vidle. Odpočinout si lidé mohou u zahradního baru na židličkách vyrobených z vidlí.

„Nejde ale jen o vidle, ale o celé to téma vidlí, vidláctví. Zajímá nás i kulturní podtext pojmu vidláctví. Na Pinterestu je i art galery věnovaná všem uměleckým předmětům, na kterých jsou vidle,“ upřesnil Gemela.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám