Vatikánská aula Pavla VI. se stala dějištěm dětských her

Vatikánská aula Pavla VI. se stala dějištěm dětských her
9. července 2021 Události Autor: Jaroslava Otradovcová

Vzdušný a světlý sál s kapacitou sedm tisíc osob s typickými uměleckými prvky je cílem mnoha poutníků a návštěvníků Vatikánu. Pravidelně se tam konají generální audience s papežem Františkem, koncerty a na jaře i očkování lidí bez domova. Od poloviny června se tento klimatizovaný prostor spolu s přilehlými zahradami stal centrem příměstského tábora pro děti vatikánských zaměstnanců. Zúčastnily se jí i děti redaktorky Vatikánského radia Johany Bronkové.

"Vatikán uspořádal příměstský tábor pro děti svých zaměstnanců poprvé loni, aby vyšel vstříc rodičům, kteří kvůli koronavirové pandemii přišli o možnost dopřát svým dětem nějaké letní aktivity. Projekt se nazýval Dětské prázdniny a zúčastnila se ho asi stovka dětí od 5 do 14 let. Letos se tábor rozrostl. Když naše děti nastupovaly na první turnus, mluvilo se více než dvou stovkách. Upřímně řečeno, měl jsem ze začátku určité obavy. Možná vlastně nejvíc o nejstaršího třináctiletého Vojtu. Trochu jsem čekala, že vyjde ven, řekne něco, jako je to blbost zítra nikam nejdu, ale nic z toho se nekonalo. U vchodu nás každý den s úsměvem vítal salezián Don Franco Fontana, kterému byl projekt svěřen, protože je momentálně kaplanem vatikánské stráže a muzeí, ale především je to opravdu duchovní syn Dona Boska. Má za sebou dlouholetou zkušenost z vedení velké milánské školy," přiblížila  Proglasu maminka čtyř dětí.

Redaktorka české sekce Vatikánského rozhlasu popsala také průběh tábora: "Děti jsou rozdělené do tří věkových skupin. Stará se o ně zástup mladých animátorů z různých koutů světa. Aula Pavla VI., tj. vatikánská audienční síň, se proměnila v tělocvičnu, kde si děti mohou hrát na nafukovacích atrakcích. Každý den je přivítá snídaně, pak po skupinách odcházejí do jiného koutu Vatikánu, kde jsou pro ně instalovány dokonce bazény. A komu se nechce do vody, může hrát basket, tenis nebo jiné míčové hry. Pak na děti čeká oběd a siesta. A odpolední program probíhá klimatizované aule Pavla VI., což je věc, která v římském klimatu vůbec není zanedbatelná".

Aulu Pavla VI. navrhl a postavil architekt 20. století Pier Luigi Nervi. Jeho jméno je spojené také s římským olympijským stadionem nebo mrakodrapem v australském Sydney. Poutníci do auly poprvé zavítali za pontifikátu papeže Pavla VI. 30. června 1971. Nedávno tedy oslavila 50 let své existence.

Obsah letošního vatikánského tábora se věnuje ekologii. "Musím říct, že starší děti přišly celou řadu zajímavých konkrétních informací, které svědčí o tom, že je všechno dobře připravené. A na konci každého turnusu také zasadí ve vatikánských zahradách strom," doplnila redaktorka Bronková, která je vděčná i za péči, které se jejímu synovi dostalo. Její svědectví si můžete poslechnout v nahrávce.

ilustrační foto:pixabay

Darujte Proglas!

 

Regiony

Regiony