Varhanní hody na Moravě a ve Slezsku. Poslechněte si cyklus Poledních koncertů

21. červenec 2021

Mezinárodní hudební festival Leoše Janáčka má už čtyři roky svůj vlastní varhanní cyklus. Jmenuje se Dny slezských varhan a publikum společně s hudebníky doslova putuje od jednoho unikátního nástroje k druhému. 

Český rozhlas byl letos opět u toho a zaznamenal hru Romana Peruckého, profesora varhanní hry a ředitele Baltské filharmonie v Gdaňsku a výkon Petra Čecha, ředitele Pražské konzervatoře a hlavního varhaníka Chrámu Matky Boží před Týnem v Praze, který své dětství ale prožil ve slezské Opavě. Poslouchejte na Vltavě 2. a 3. července od 12:05.

Další varhannní koncerty na Vltavě, vždy od 12:05

9. 7. Hana Ryšavá u sv. Mořice v Kroměříži
17. 7. Timur Chaliullin v dómu sv. Václava v Olomouci
21. 7. Bart Jacobs v kostele Nanebevzetí Panny Marie v Polné

O varhany v diecézi ostravsko – opavské se stará organolog Jiří Krátký, který v rámci obou koncertů upozorní i rozhlasové posluchače na zvláštnosti nástroje v kostele sv. Bartoloměje v Kravařích na Opavsku (ten uslyšíme vůbec poprvé), ale také na historii spjatou s překrásnými „růžovými“ varhanami v poddolovaném kostele sv. Václava v centru Ostravy. S varhaníkem Romanem Peruckim vystoupil flétnista Łukasz Długosz a zaměřili se na hudbu německého severu a polského Slezska.

Čtěte také

Partnerem Petru Čechovi zas byla Camerata Janáček pod vedením Pavla Doležala. Společně provedli Koncert F dur Jana Křtitele Vaňhala a Petr Čech se pak v samostatné části svého vystoupení zaměřil na varhanní skladby českých skladatelů 18. století.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.