bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Olympijský šampion, co nepřekročil svůj stín. Po jediné sezoně opět prchá do Ruska

9. července 2021, 16:20

Tomáš Zatloukal

Skauti mu věštili báječnou kariéru. Ten čahoun s šikovnýma rukama se jim tuze zamlouval. Když Buffalo draftovalo v roce 2012 Michajla Grigorenka jako celkovou dvanáctku, šlo zdánlivě o parádní výběr. Jenže Grigorenko, podobně jako krajan Nail Jakupov, první hráč zmíněné volenky hokejových talentů, vyhořel. U Šavlí se nechytil. A za očekáváním zůstal i později v Coloradu, kde hrál pod svým starým známým Patrickem Royem. Ani třetí štace, tentokrát v Columbusu, neznamenala průlom.

32 zápasů, 12 bodů a pouhé čtyři branky.

To je vizitka, která vás jako superhvězdu nepředstaví. Grigorenko přitom mezi léty 2017 až 2020 válel za moskevské CSKA a při troše dobré vůle to vypadalo, že ještě může zazářit za mořem.

Vždyť v tradičním ruském klubu jednou ovládl týmové bodování, načež coby neproduktivnější hráč vyřazovacích bojů dotáhl "Armádníky" ke Gagarinově poháru. Vidět byl i na olympiádě v Jižní Korei, kde pomohl "sborné" ke zlatu.

Jenže za velkou louži si tak suverénní výkony nepřenesl.

V Columbusu si za investovaných 1,2 milionu dolarů od Grigorenka neslibovali, že bude nahánět Connora McDavida, chabarovský rodák mohl spíš mile překvapit a ukázat se jako super kauf. Nestalo se.

Byť vyloženě nepropadl jako kdysi, nepřekročil svůj stín. Opět hrával v průměru kolem 13 minut a navrch mnohokrát chyběl v sestavě. Mohl si vydobýt lepší postavení než pozici borce do třetí, čtvrté pětky. U Blue Jackets určitě.

Náročného kouče Johna Tortorellu o své výjimečnosti nepřesvědčil. Byť je možné, že by v létě možná dostal napříč NHL pár nabídek (za 1,2 milionu dolarů nebyl vyloženě drahý a díl práce zastal), vycítil, že návrat do Ruska je lepší volba.

A tak si plácl s CSKA. Na tři roky. Jistojistě za pořádný balík. V roli jednoho z tahounů se pokusí hrdý celek vrátit na trůn pro šampiona KHL.

Z určitého úhlu pohledu je to škoda. Za ty roky v Severní Americe předvedl nejeden záblesk virtuozity. Ostatně to platí i o Jakupovovi nebo Valeriji Ničuškinovi (naposledy Avs). Jen jim všem ledacos chybělo k tomu, aby mohli v NHL hrát prim.

Skoro by se o nich dalo mluvit jako o ztracené ruské "generaci". Všem je ovšem šestadvacet, respektive sedmadvacet let. Žádný věk. Třeba ještě ukáží, proč jim skauti tolik věřili. Grigorenko nejspíš nejdřív za tři sezony.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.