Letní blok promocí uzavírala fakulta strojní. Prázdninové tečky za studiem měly i fakulty ekonomická a pedagogická

IMG_5954-2.jpg
Děkan fakulty strojní Petr Lenfeld a studentka s vynikajícím prospěchem. Foto: Adam Pluhař, TUL

Na sedm desítek absolventů Fakulty strojní TUL převzalo diplomy během slavnostních promocí. Často znělo téma pandemie, jež na studenty kladla enormní nároky.

„Váš úspěch je o to cennější, že koronavirová epidemie obrátila naruby léta zavedené výukové postupy a dramaticky omezila možnost přímé výuky. Zejména u technických oborů to představovalo významnou překážku na vaší cestě k titulu. Buďte hrdí na to, že jste ji zdárně absolvovali,“ připomněl v pátek 9. července přítomným absolventům Pavel Satrapa, prorektor Technické univerzity v Liberci pro informatiku.

Absolventům popřál osobní i profesní úspěchy a odcitoval bonmot Marka Twaina: „Nikdy jsem nedopustil, aby škola stála v cestě mému vzdělání.“ K němu prorektor dodal: „Dnes pevně doufám, že jsme nejen nestáli v cestě vašemu vzdělání, ale že jsme jej podpořili nejlépe, jak jsme mohli. Pokračování je teď ve vašich rukou.“

Děkan Fakulty strojní TUL Petr Lenfeld ocenil odvahu absolventů studovat a vůli dostudovat náročný obor. „Máte můj obdiv za to, že jste to nevzdali při prvních nezdarech, na třetích termínech, ani při online výuce a uspěli jste. Obavy z praxe mít nemusíte, připraveni jste dobře. A o práci a budoucnost se také bát nemusíte. Dnes v době trvající pandemie koronaviru je strojařů stále nedostatek a průmysl vás potřebuje,“ řekl Petr Lenfeld.

Během ceremoniálu tradičně zněla i jména studentů, kteří dosáhli vynikajících studijních výsledků. Jan Zelenka vypracoval nejlepší diplomovou práci – Konstrukce hlavy kapalinou chlazeného motoru. I jeho práci značně ztěžovala koronavirová omezení. „Hodně jsem se pral například s programem na simulaci proudění. Protože jsem nemohl do školy, radil jsem se aspoň s kamarádem online. Jsem rád, že se to nakonec všechno podařilo. O to víc si cením toho, že je moje práce pokládána za kvalitní,“ svěřil se čerstvý inženýr Jan Zelenka.

Snímky z promocí Ekonomické fakulty TUL a Fakulty přírodovědně-humanitní a pedagogické TUL, jež proběhly v prvním a druhém prázdninové dni, si můžete prohlédnout ve fotogalerii.

Adam Pluhař

Další články v rubrice

Zůstaň v kontaktu s univerzitou

T-UNI Univerzitní časopis /
University Magazine

Nepřehlédněte
tipy redakce