Protože den bude takový, jaký si ho uděláte.

Mapy, se kterými se ve světě neztratíte. Geografičtí nadšenci vybírají ty nejzajímavější

Ilustrační foto: Freepik

Na začátku byla láska k mapám a chuť vytvořit prostor, kde se budou zajímavé mapy shromažďovat a šířit. Pablo Izquierdo a Lars Erik Mangset proto založili facebookový, twitterový a instagramový profil I Fucking Love Maps a také firmu Mapographics, která vytváří nejrůznější předměty a dekorace právě z map.

Už jste viděli mapy, které zobrazují míru pocitu štěstí obyvatel jednotlivých zemí, roční množství zkonzumovaného ovoce či třeba legálnost konopí? Facebooková stránka I Fucking Love Maps má přes 790 tisíc příznivců a Izquierdo s Mangsetem zde denně zveřejňují příspěvky, které fanouškům rozšiřují obzory a znalosti o přírodě, lidstvu či způsobu, jakým žijeme. „Lidé v mnoha ohledech žijí lokálně, ale zajímají se o globální problémy. Myslím si, že i díky tomu je o mapy, které sdílíme, tak velký zájem,“ míní Mangset.

Oblíbený ostrov, kam obyvatelé evropských států jezdí na dovolenou. Foto: Traveler.es, IFLM

Kromě sdílení lásky k mapám a geografii je cílem také podpora tvůrců map, kteří se zveřejněním svého výtvoru zviditelní. „Mapy nevytváříme jen my, ale také ostatní lidé. Obvykle uveřejňujeme mapy, které nám připadají zajímavé, vtipné, chytré nebo jsou vytvořené pomocí pokročilých dat. Máme ale také slabost pro mapy, které zkrátka jen vypadají dobře,“ přibližuje proces selekce obrázků Mangset.

Seriál Přátelé v různých jazykových verzích. Foto: Mapologies, IFLM

Za sedm let fungování profilu zveřejnili jeho autoři stovky příspěvků. Jako nejoblíbenější hodnotí Mangset mapu, která porovnává velikost Chile s velikostí Evropy. „Chile je překvapivě velké, ale jeho velikost je maskovaná mercatorovým zobrazením (druh úhlojevného válcového mapového zobrazení, pozn. red.),“ vysvětluje.

Související články

Zaručeně zlepší den

Zatočte s těžkou alergií pomocí léku na astma

Kosmetický paradox. Pochází červená rtěnka z Íránu?

Evropským stromem roku je 200 let starý dub v Polsku, Česko má 5. místo

Jak vyzrát na antihmotu? Vědci z CERNu vědí

Inspirativní rozhovor

České myšlení se mění, lidé řeší udržitelnost – a to je dobře, říká Cyril Klepek z digitálního odpadového tržitě Cyrkl

České myšlení se mění, lidé řeší udržitelnost – a to je dobře, říká Cyril Klepek z digitálního odpadového tržitě Cyrkl

Digitální odpadové tržiště pomohlo prodat střešní krytinu, celý most nebo 50 tun pomerančových slupek. Pokud tento projekt ještě neznáte, přečtěte si o něm rozhovor přímo se zakladatelem.

Pozitivní kniha

Inspirace z knihovny. Papírová spižírna přehledně poradí, jak neplýtvat

Inspirace z knihovny. Papírová spižírna přehledně poradí, jak neplýtvat

Víte, jak správně skladovat konkrétní potraviny? Jak zužitkovat suroviny do posledního kousku? Nebo…