Hlavní obsah

Notičky: Příhoda deberbrizoval listiny rozhodčích a Jansta slaví

Foto: Magion149, Seznam Zprávy

Nová komise rozhodčích, kterou vede Radek Příhoda, sestavila nové listiny rozhodčích a delegátů. Kdo na nich chybí?

Reklama

V newsletteru Notičky Luděk Mádl provádí zákulisím fotbalu či jiných sportů. Přečtěte si nejnovější vydání – pokud se vám budou Notičky líbit, přihlaste se k odběru.

Článek

Na Euru zbývá odehrát už jen jediný zápas – ten finálový, a tak nastává vhodná chvíle vrátit se k českému fotbalovém zákulisí.

Zprávou týdne bylo zveřejnění listin, na kterých se objevila jména těch, s nimiž se jako s hlavními rozhodčími, jejich asistenty, případně jako s delegáty počítá pro prvoligový podzim 2021.

Ještě víc než kdy jindy bylo letos zajímavé porovnat staré listiny s novými a zjistit, kdo z nich vypadl. Personální obměna byla značná a lze ji charakterizovat jako zásadní „deberbrizaci“ nejvyšší soutěže. Jmenovitě a poměrně detailně jsem se pokusil změny zachytit v tomto twitterovém vlákně.

Pravidelným čtenářům tohoto newsletteru snad není zapotřebí zeširoka vysvětlovat, že říjnové zatčení dlouholetého hegemona Romana Berbra probudilo uvnitř hnutí snahu o změnu kurzu českého fotbalu a rozbití klientelistické struktury tvořící podhoubí, v němž korupce a manipulace jen kvetly. Valná hromada FAČR zvolila 3. června do vedení asociace nového předsedu Petra Fouska a s ním řadu dalších nových lidí, kteří slibují vyvést fotbal z temnot a vrátit mu důvěryhodnost. Pokud tedy kdy nějakou měl…

K tomu je zapotřebí tisíc kroků. Začalo se vytvořením nové komise rozhodčích vedené Radkem Příhodou. A právě ta sestavila nové listiny rozhodčích a delegátů.

O tom, že ještě nežijeme v úplně normální době, svědčí fakt, že se zmíněné listiny objevily na webu FAČR tak trochu potajmu, v neděli pozdě večer, jakoby hluboce zakonspirovány a ukryty v sekci rozhodčích.

jednom z našich podcastů přirovnával kolega Jiří Hošek současný proces uvnitř FAČR k denacifikaci poválečného Německa. Budu-li prozaičtější: Z listin prostě vypadly osoby, které pozbyly důvěry. Ať už jde o suitu Berbrových patolízalů ze struktur Řídící komise Čechy, kterých byla dosud plná delegátská listina, nebo třeba o sudí, kteří na jaře opakovaně podávali zřetelně slabé výkony. Za všechny bych jmenoval rozhodčího Alexe Deneva.

Na listinách nefigurují ani osoby, které se objevily v dosud známých odposleších z berbrovské trestní kauzy.

Za sebe dávám celé této personální obměně jednoznačně palec nahoru, Příhodova komise do toho řízla nekompromisně. A teď už jde jen o to, aby se věci nevrátily do starých kolejí jen v novém obsazení. Věřme, že nikoli.

Nové vedení FAČR však musí ozdravných kroků udělat tisíc. A tohle je jen jeden. Co nás čeká dál? Věřme, že se nová Etická komise FAČR dostane blíže výsledkům policejního vyšetřování Romana Berbra a jeho kumpánů. Starý strahovský sekretariát jako by totiž dělal všechno pro to, aby se asociace jako poškozená strana do vyšetřovacího spisu spíše nedostala. Nový místopředseda Jiří Šidliák už veřejně slíbil, že se pokusí zjednat nápravu.

Řada očekávaných personálních změn na FAČR se odvine od jmenování nového generálního sekretáře. Předseda Petr Fousek preferuje Michala Valtra, svého spolupracovníka z doby, kdy ti dva organizovali ME „21“ v Česku. Alternativou může být někdejší futsalista Tomáš Sluka, s jehož jménem před časem přišla F-evoluce. A údajně by nevadil ani Spartě, jejíž šéf Daniel Křetínský zná Sluku z dob jeho manažerského působení v Pražské plynárenské.

Favoritem na technického ředitele FAČR, který zastřeší sportovní úsek, má být Jiří Plíšek – ještě před rokem manažer slávistické akademie, nyní šéf boleslavské mládeže. Alternativní variantou je tu údajně Zdeněk Psotka z Viktorie Plzeň.

Na Strahově už každopádně nepotká Karla Krejčího, který skončil v pozici trenéra reprezentační „21“. Favoritem na toto uvolněné místo má být Jan Suchopárek, padá v té souvislosti i jméno Davida Holoubka.

Významným jednacím bodem příštího zasedání Fouskovy „fotbalové vlády“ bude 3. srpna podle všeho i rozprášení představenstev a dozorčích rad dceřiných firem FAČR. Tudy proudí významné peněžní toky a tady ještě má vše pod kontrolou „stará garda“ kolem bývalého předsedy Martina Malíka.

Horké léto ve fotbale zdaleka nekončí.

Foto: Jan Mihaliček, Seznam Zprávy

Miroslav Jansta slaví velký basketbalový úspěch.

Funkcionářům a sportovním bafuňářům vůbec jsme zvyklí „nakládat“ a hledět na ně leckdy tak trochu úkosem. V řadě případů k tomu míváme i dobrý důvod. Kupříkladu takový Miroslav Jansta je coby šéf České unie sportu obžalován z dotačních manipulací. Těžko hádat, jak kauza dopadne. Nicméně už teď je třeba přisypat mu z trochu jiného soudku i spoustu plusových bodů. Stojí totiž v pozadí obrovského vzestupu reprezentačního týmu basketbalistů.

Jistěže, koše střílejí Tomáš Satoranský nebo Jan Veselý. Ale mít oba v týmu není úplná samozřejmost. A navíc Jansta coby šéf basketbalového svazu vytvořil mužstvu zázemí, ve kterém se dá konstruktivně pracovat. A navíc angažoval toho správného trenéra, tedy Ronena Ginzburga. Na epochálním postupu basketbalistů na olympijské hry tedy přiznejme zásluhu i Miroslavu Janstovi. Byť teď paradoxně předává úspěšný tým do hájemství svého úhlavního nepřítele, tedy Jiřího Kejvala, předsedy Českého olympijského výboru.

  • Proč byla dánská kapitola poslední. Analýza čtvrtfinálového zápasu Eura a vůbec celkového vystoupení české reprezentace na turnaji.
  • Zpráva o stavu českého fotbalu. Reprezentace je jen vrchním patrem celé pyramidy, v glosáři jsme se pokusili popsat neradostný stav toho jak nyní vypadají její základy.
  • S Havlem na fotbale. Ladislav Špaček, mluvčí prvního českého prezidenta, v podcastu Angličan mimořádně vtipně vzpomíná na výlet antisportovce Václava Havla na finále Eura 1996.
  • Euro a trendy v taktice. Nový termín „formace želvy“ představil lidstvu Karel Tvaroh.
  • Finále opět po 55 letech. Anglie jde do boje o zlato díky kontroverzní penaltě. Připomněli jsme, jak v roce 1966 její cestu k titulu mistrů světa lemovaly jiné kontroverze.

Tenhle záběr obletěl svět. Zmatená stevardka se patrně domnívala, že italský stoper Leonardo Bonucci je fanoušek, který se pokouší proniknout na hrací plochu. A snažila se mu v tom zabránit. Naštěstí šlo o omyl z kategorie těch, které končí úsměvem.

  • Američan v českém dresu. Tenhle životní příběh Blakea Schilba už je starší, u příležitosti postupu basketbalistů do olympijského Tokia ale opět vyplul na povrch. A stojí za to si ho přečíst. (Bez frází)
  • Hřebík o talentech. Řada lidí ho nesnáší. Já si naopak Jaroslava Hřebíka a jeho názory na fotbal vždycky rád přečtu nebo poslechnu. V Česku je svým komplexním náhledem na fotbal bohužel poměrně unikátní. (isport)
  • O penaltách a Barceloně. Z Twitteru jsem vybral hned dvě nevšední vlákna. V prvním zkoumá Geir Jordet fenomén penalt z řady zcela nevšedních úhlů a statistik, ve druhém nás nechal Zach Lowy nahlédnout do toho, jak se neradostná čísla z účetnictví odrážejí v její sportovní strategii.

V příštích dvou týdnech si ode mě i od Notiček odpočinete. Užívejte léta a slibuju, že po dovolené se vám s novinkami ze sportovního zákulisí znovu přihlásím.

Luděk Mádl

Reklama

Doporučované