Petr Janyška: Francie uvažuje o povinném očkování zdravotního personálu proti covidu

10. červenec 2021

V Praze je jeden malý, útulný domov pro seniory. Rok se jim tam dařilo neuvěřitelné: díky přísným zákazům návštěv, potom testováním každého návštěvníka i rychlým očkováním personálu se jim tam za celý rok nedostala nákaza covidu. Až nedávno, s jednou novou zdravotní sestrou, která očkování odmítla. Prý že vakcína není dostatečně ověřená atd. Pseudoargumenty, jaké je v těchto případech často slyšet.

Jenže dostala covid a přinesla ho do zmíněného domova. A nakazila pár klientů. Naštěstí nikdo nezemřel, dostali se z toho. Zřejmě díky tomu, že měli aspoň už první dávku. Uvědomila si ta paní, jak moc ty seniory ohrozila?

Čtěte také

Člověka překvapí, proč u každého, kdo na takové místo nastupuje, může instituce vyžadovat očkování proti žloutence, a proč to nejde u covidu. Možná proto, že pečovatelů a zdravotníků v domovech je nedostatek a vedení se bojí, že by takto přišli o další?

Problém se zdravotnickým personálem, který se odmítá očkovat proti covidu, je pokude ne celoevropský, tak existuje minimálně v mnoha zemích. Třeba i ve Francii nebo v Belgii. A je v obou zemích docela dramatický. Jestliže se tam všeobecně nechala očkovat většina lékařů, zdravotnický personál se z významné části zdráhá. Člověka to překvapí, myslel by, že ti lidé jsou natolik poučení, že vědí, jak nebezpeční mohou být pro své okolí, hlavně pro starší klienty.

Francie se bojí, že na podzim by mohla přijít čtvrtá vlna covidu. Vládní kruhy jsou tam velmi znepokojeny čísly, která teď přicházejí z Ruska a z Velké Británie. Jediný způsob, jak se další vlně vyhnout, je prý masivně očkovat a testovat.

Tři čtvrtiny Francouzů pro povinné očkování zdravotníků

Francouzské veřejné mínění zaznamenalo výrazný posun ve svém smýšlení. Jestliže ještě v prosinci se chtělo nechat očkovat jen 42 procent Francouzů, dnes jich je už dvakrát tolik. Je to díky masové vysvětlovací akci ze strany vlády.

Čtěte také

Většina Francouzů je také se způsobem, jakým vláda covid zvládá, spokojena. Přes polovinu si jich navíc myslí, že by očkování mělo být povinné. A hlavně, tři čtvrtiny se domnívají, že by mělo být povinné u zdravotnického personálu. Všichni mají před očima ještě strašná čísla desítek tisíc seniorů, kteří loni v domovech pro seniory zemřeli, nákazu tam často zanesl právě personál.

Francouzská vláda zatím vysvětluje a přesvědčuje na základě dobrovolnosti, ministr zdravotnictví se třeba v příštích dnech chystá navštívit jeden domov pro seniory a diskutovat tam s personálem, který se očkování brání. Pokud by se ale ukázalo, že se situace nezlepší, nebude se vláda nejspíš zdráhat a přijme zákon. Pro takový postup se vyslovil i její konzultativní orgán, takzvaná vědecká rada.

Stejná debata běží i v Belgii a docházejí tam ke stejným závěrům. I tam je výrazně slyšet, že pokud se situace s ošetřovateli nezlepší, bude třeba přistoupit k jejich povinnému očkování. Ukázalo se, že v domovech pro seniory se nechali naočkovat prakticky všichni klienti, ale ošetřovatelé, třeba v Bruselu, jen ze 60 procent.

Petr Janyška

Podle belgické autority na lékařskou etiku, prof. Michela Dupuise, by mělo být povinností zdravotního a pečovatelského personálu nechat se očkovat. Z ohledu na klienty. A argumentuje také žloutenkou: když je očkování proti hepatitidě u této profese povinné, proč ne taky proti covidu?

Autor je publicista a bývalý diplomat

autor: Petr Janyška
Spustit audio