Hlavní obsah

Putování za růžovým vínem do Provence

Foto: AnastasiaNess, Shutterstock.com

Foto: AnastasiaNess, Shutterstock.com

Reklama

Nejlepší růžová vína na světě se rodí v Provenci. Zdá se vám takové tvrzení trochu šovinistické? Možná. Nicméně zdejší vinice se těší ideálním přírodním podmínkám, takže není pochyb, že existuje pádný důvod, proč se tu růžovému tak daří.

Článek

Provensálská příroda nabízí pro výrobu růžového vína jen to nejlepší, a proto vinice v regionech Var a Bouches-du-Rhône, které leží někdy jen pár metrů od Středozemního moře, produkují – podle mnohých – nejlepší růžové víno na světě.

Dlouhá vinná historie

Kultura vinné révy se zde rozvinula již téměř před třemi tisíci lety, kdy na jih Francie révu přinesli Řekové, kteří později založili i Marseille. Tradici pěstování převzali Římané a již v té době měly některé druhy zdejšího vína světlou narůžovělou barvu a říkalo se mu vinum clarum (= průhledné, čiré víno). Vznikalo tak, že se šťáva vyrobená z rozdrcených červených hroznů fermentovala bez slupek, které dávají vínu sytou, tmavě červenou barvu.

Foto: Anna Tryhub, Shutterstock.com

Růžové víno je v módě a obzvlášť v létě patří mezi oblíbené osvěžující nápojeFoto: Anna Tryhub, Shutterstock.com

Více než 300 slunečných dní v roce

Provensálská slunná atmosféra s vůní tymiánu a levandule – to je vinařská oblast Côte de Provence, která se od svého vzniku v roce 1895 pyšní prvními vinicemi označenými AOC (= víno s kontrolovaným původem) ve Francii. Spolupůsobí tu vlastnosti půdy, lokální klima a specifické místní odrůdy pro výrobu růžového vína – Syrah, Grenache, Cinsault a také Mourvèdre či Tibouren.

Sálající slunce, vzácné, zato hojné srážky, mistral, který vysušuje přebytek vlhkosti, a slaný mořský vzduch, jenž dává některým vínům zvláštní suchou, trochu slanou chuť... Skvělé podmínky pro život vinné révy! Místní hrozny jsou proto bohaté na vodu a fruktózu a víno získává nejen typické aroma a jemnost, ale také různé chuťové odstíny broskví, malin, melounu, manga či grapefruitu.

Foto: plprod, Shutterstock.com

Provensálské růžové víno je jedinečné barvou, chutí a vůní a do jeho výroby se pouštějí i celebrityFoto: plprod, Shutterstock.com

Kaleidoskop jedinečných zážitků

Není překvapení, že vinaři od Nice přes Saint-Tropez až po Aix-en-Provence nabízejí osvěžující vína, která se dobře kombinují s typickou středomořskou kuchyní. Láká vás zdejší krajina a vinná kultura? Vydejte se na dobrodružnou cestu za vínem po La Route des Vins de Provence – trasa vede celkem na 446 vinařství ve třech sousedících regionech Var, Bouches-du-Rhône a Alpes-Maritimes. Na návštěvníky čekají nejen ochutnávky a prohlídky sklepů, ale nezřídka zde můžete také složit kufry v sídlech s neopakovatelným provensálským šarmem, půjčit si kolo a vydat se vinařské vášni bez rizika.

Slavní rezidenti

Jedna ze tří prodaných lahví ve Francii je růžové víno a v případě exportu se prodej šplhá až ke 40 procentům, z toho každá druhá láhev jde na americký trh. K takovému úspěchu jistě přispěly i hollywoodské hvězdy, které zde investovaly. K Angelině Jolie (46) a Bradu Pittovi (57) a jejich vinařskému zámku Domaine du Miraval v Correns (dnes je na prodej) se letos v květnu přidal i George Clooney (60), který nedaleko koupil vinice Domaine du Canadel. Následoval tak řadu dalších osobností, jako například George Lucase (77) s jeho panstvím Château Margüi. Všichni tu spojují svou vášeň pro víno, dobrou investici a idylické prostředí regionu Var, který se nachází v sousedství Azurového pobřeží.

Foto: Profimedia.cz

Takhle vypadá usedlost, která patří k pozemkům Canadel. Letos to tu koupili manželé ClooneyoviFoto: Profimedia.cz

VIP vinaři mají VIP ceny

2 600 eur za magnum láhev rosé Muse de Miraval. To je cena, za kterou se prodala nejdražší láhev růžového na světě v roce 2019 během jedné charitativní akce, a ne náhodou pochází z vinice Angeliny Jolie a Brada Pitta. Rekordní prodej tak ještě posílil prestižní image Côte de Provence. Na vinařských zámečcích ale koupíte vína v širokém cenovém rozpětí, a to už od 5 eur. Pustíte se za slunným dobrodružstvím po vlastní ose a navštívíte pár provensálských vinařů?

Reklama

Načítám