Nakreslete naše město, žadoní fanoušci. Často je to tak inspirativní, že to uděláme, říká Lukáš Tomek z dua Tomski & Polanski

11. červenec 2021

Výrazné barvy, lidské příběhy, skryté symboly, láska ke sportu, k rodné Vysočině i filmům z 20. a 30. let minulého století – to všechno se odráží v tvorbě ilustrátora Lukáše Tomka, známého z dua Tomski & Polanski. Pro jeho svět je typická i nekonečná zvídavost a taky touha ochočit si technologie. Jak jeho kariéru ovlivnila spolupráce s jednou cyklistickou značkou? I o tom ve Vizitce mluvil s Markétou Kaňkovou.

Tomski & Polanski – ilustrátorská dvojice, která už téměř deset let patří ke stálicím tuzemské kulturní scény. Ona – Ilona Polanski – se v Ústí nad Labem věnovala ilustraci a grafice, on – Lukáš Tomek – studoval ve Zlíně animaci. Potkali se v roce 2012 na ilustrátorské soutěži, spojili síly a rozhodli se, že zakázky budou hledat společně.

Lukáš Tomek: Šumava

Ilustrace byla tehdy ještě většinově doménou knižní tvorby, vytvořili si tedy společné portfolio vysněných věcí, na nichž by rádi pracovali, a pustili se do boje. „Ani přátelé z ilustrátorských a designérských kruhů nám z počátku nedávali šanci, že spolu vydržíme. My se ale od začátku podporovali, posouvali se po výtvarné i technologické stránce a všechno se nám dařilo řešit kompromisně,“ vypráví ve Vizitce Lukáš Tomek alias Luke Tomski.

Lukáš Tomek: Moravský Kras

Jejich současný výtvarný rukopis je fúzí barevných ploch, vizuálních inspirací u oblíbených umělců z celého světa a také technologií, které hrají v práci obou umělců nemalou roli. Dřív pracovali na zakázkách společně, dnes už se každý více věnují „na tělo“ šité tvorbě. „Stylově se oba posouváme, já dělám víc složitější věci, Ilona má zase ráda styl minimalistický, geometrický. Práci ale hodně konzultujeme,“ vysvětluje.

Ilustrace + technologie = láska

Lukáš Tomek: Podyjí

Lukáš Tomek pochází z Vysočiny z výtvarně založené rodiny, maminka výtvarku učila, a tak Lukáš kreslil odmala. Na Univerzitě Tomáše Bati ve Zlíně se přihlásil ke studiu animace, záhy ale zjistil, že jeho parketou je právě ilustrace. Rád ji ovšem propojuje s tím, co nabízí moderní svět. „V současné době se učím například 3D programy. Vždycky jsem se jich bál, teď už jsou jednoduché. Stejné je to s tiskem. Možnosti tisku přesně takových barev, které vidíte na monitoru, jsou dnes už špičkové,“ vypočítává. 

Tvoří knižní obálky nebo obaly elpíček a desek, ale třeba i kalendáře nebo hrací karty – ostatně i o nich ve Vizitce detailně hovořil. Baví ho také tvorba plakátů, na kterých vzdává poctu osobnostem z českého i světového dění, ale třeba i oblíbeným filmům nebo filmovým postavám. V Tomkových očích je to otisk toho, co za svůj život nasál. „Moc mě baví příprava konceptů, zjišťování referencí a historických faktů,“ popisuje oblíbenou fázi přípravy díla, která kopíruje jeho zvídavost.

Lukáš Tomek: České Švýcarsko

V současné době Tomski & Polanski přicházejí se sérií autorských plakátů věnované tématu národních parků a chráněných krajinných oblastí, což je téma, k němuž ilustrátory inspirovali fanoušci. „V portfoliu máme různé osobnosti a krajiny. Lidi nás proto bombardují, abychom nakreslili právě jejich město nebo tu či onu horu. Často je to tak inspirativní, že to opravdu uděláme,“ usmívá se Tomek. Aktuálně jsou hotové čtyři národní parky a vznikají obrázky chráněných krajinných oblastí. Jako první se prý zrodil Moravský kras, respektive Macocha – podle Tomka má totiž jedinečnou atmosféru.

Spustit audio