The Capitals: Polské tažení proti nezávislým médiím pokračuje, americké stanici hrozí konec

© Shutterstock/OleksSH

The Capitals přináší denní přehled zpráv z evropských metropolí. 


HLAVNÍ ZPRÁVA

VARŠAVA

Polské tažení proti nezávislým médiím pokračuje, americké stanici hrozí konec. Skupina poslanců vládní strany Právo a spravedlnost (PiS) navrhla dodatek k zákonu o rádiovém a televizním vysílání, který by mohl tvrdě dopadnout na přední nezávislý kanál TVN24. Článek 35 nového zákona totiž říká, že vysílací licence může být v Polsku udělena jen těm zahraničním subjektům, které mají sídlo v Evropském hospodářském prostoru. Kanál TVN24 však vlastní americká společnost Discovery, jeho budoucnost by tak byla po schválení novely v ohrožení.

Tématem se bude zabývat i vysoce postavený americký diplomat Matthew G. Boyse, který kvůli tomu dnes míří do Varšavy. (Mateusz Kucharczyk | EURACTIV.pl)


NOVINKY Z BRUSELU

Nechte děti ve školách. Počet případů covid-19 mezi dětmi může na podzim stoupnout, členské státy by ale neměly uzavírat školy. Výhody spojené se školní docházkou totiž převažují rizika spojená s možným šíření viru mezi dětmi. Vyplývá to z nové zprávy Evropského střediska pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC). (EURACTIV.com)


ZÁPAD

BERLÍN

Kandidát na kancléře Laschet podporuje zpoplatnění emisí CO2. Armin Laschet, kandidát na kancléře za konzervativní CDU do zářijových voleb, v neděli v rozhovoru pro ARD řekl, že podporuje uhlíkovou daň. Prozradil také, že pokud budou konzervativci vládnout i nadále, nebudou zvyšovat ani snižovat daně. (Nikolaus J. Kurmayer | EURACTIV.de)

PAŘÍŽ

Prezident bude jednat s automobilkami. Prezident Emmanuel Macron dnes v Elysejském paláci přijme zástupce automobilového průmyslu, aby s nimi zhodnotil, jak se sektoru daří po roce od implementace záchranného balíčku. Schůzka navíc proběhne v předvoji středečního představení nového energeticko-klimatického legislativního balíčku z pera Evropské komise Fit for 55, který má pomoci EU dosáhnout emisních cílů – snížení emisí o 55 % do roku 2030. (Anne Damiani | EURACTIV.fr)

VÍDEŇ

Vídeň volá po zdanění leteckých paliv. Rakousko chce, aby se v návrhu nového legislativního balíčku Fit for 55 objevilo zdanění leteckého petroleje. Balíček má Evropská komise představit ve středu a Rakousko na exekutivu tlačí, aby přišla s „férovým zdaněním“ dopravního sektoru. Země se tak vyjádřila v dopise, který Komisi poslala spolu s Belgií a Lucemburskem. (Oliver Noyan | EURACTIV.de)

BELFAST

Koronavirová opatření se v Severním Irsku zřejmě potáhnou. Opatření proti šíření covidu-19 by se mohly v Severním Irsku protáhnout až do podzimu. Varovala před tím zástupkyně premiéra Michelle O’Neillová. „Případy nákazy rostou a budou růst i nadále,“ řekla s tím, že vláda bedlivě sleduje, jak nárůst případů dopadá na počty hospitalizovaných, a zda spolu s ním roste i počet obětí onemocnění. Informovaly o tom Irish Times. (Paula Kenny | EURACTIV.com)


VISEGRÁD

BUDAPEŠŤ

Vláda chce koupit budapešťské letiště pod cenou. Maďarská vláda přišla s nabídkou na odkoupení letiště Ference Liszta v Budapešti, informovala agentura Bloomberg s odkazem na své zdroje. (EURACTIV.com)

BRATISLAVA

Průzkum: 60 % Slováků preferuje obnovitelné zdroje před zemním plynem. Výsledky průzkumu veřejného mínění agentury Focus, který zadala slovenská klimatická iniciativa, ukazují, že zatímco dodávky zemního plynu preferuje 30 % Slováků, energii z obnovitelných zdrojů preferuje 60 % lidí. (Michal Hudec | EURACTIV.sk)


JIH

MADRID

Španělský premiér odhalil změny ve vládě. Premiér Pedro Sánchez v sobotu odhalil, jak se promění jeho kabinet. Změna nastane v čele resortu zahraničí a spravedlnosti, v kabinetu bude také větší zastoupení žen a mladších politiků. (EuroEFE)

ATÉNY

Vnitřní prostory restaurací jen pro očkované? Řecká vláda bude tento týden rozhodovat o nových pravidlech v sektoru pohostinství. Na stole je i možnost, že by do vnitřních prostorů restaurací mohli vstupovat jen lidé s ukončeným očkováním proti covidu-19. (Sarantis Michalopoulos, EURACTIV.com)

ŘÍM

Itálie slaví fotbalový úspěch. Itálie včera ovládla evropský fotbalový šampionát EURO 2020, když porazila tým z Anglie. Italské ulice vzápětí zaplavili fotbaloví fanoušci, kteří slavili úspěch národního družstva. (EURACTIV.com a Reuters)


BALKÁN

SOFIE

Expremiér Borisov prohrál předčasné volby. Bývalý bulharský premiér Bojko Borisov neuspěl v nedělních předčasných volbách. Jeho strana GERB získala méně než čtvrtinu hlasů a poprvé po 12 letech ztratila svou dominantní pozici na bulharské politické scéně. Volby vyhrála strana „Je takový národ“ vedená oblíbeným televizním komikem Slavim Trifonovem, podle předběžných výsledků ale nebude mít dostatečný počet poslanců na zformování většinové vlády. (Krassen Nikolov | EURACTIV.bg)

BUKUREŠŤ

75 % Rumunů chce euro. Tři čtvrtiny Rumunů jsou pro zavedení společné evropské měny. Vyplývá to z pátečního průzkumu Eurobarometr. Více než 60 % občanů si myslí, že přijetí eura bude mít pozitivní dopad, přestože země podle nich zatím není na tento krok připravena. (Bogdan Neagu | EURACTIV.ro)


K pravidelnému odběru The Capitals se můžete přihlásit zde.

Kalendář