Hlavní obsah

Záložáci pomohli Moravě, teď se pustí do covidu

Právo, ada, nig

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Při likvidaci následků ničivého tornáda na jižní Moravě pomáhají vedle hasičů, policistů a vojáků také příslušníci aktivních záloh. Ti by navíc měli od poloviny července nastoupit do národního očkovacího centra v pražské O2 areně, aby vystřídali na měsíc profesionální týmy z Ústřední vojenské nemocnice.

Foto: Vladimír Klepáč, Právo

Na obnově tornádem zničené Mateřské školy v Hruškách pracují vojáci.

Článek

Právu to potvrdil ministr obrany Lubomír Metnar (za ANO). „Je připraveno ve čtyřech rotacích po týdnu 55 příslušníků aktivních záloh, a to proto, aby si vojenští zdravotníci v centru mohli alespoň vybrat dovolenou,“ uvedl.

Podle něj očkovacímu centru pomáhá také osmdesátka příslušníků armády jako tým operátorů.

Očkovaní mohou soutěžit o iPhone či tenisky, láká Babiš do nových center

Domácí

Do Podluží přijeli hned druhý den

Metnar připomněl, že příslušníci aktivních záloh z Brna zcela dobrovolně dorazili na pomoc postiženým obcím hned druhý den po ničivé bouři, kde společně s armádou pomáhali zakrývat střechy, odklízet trosky, vypomohli ve skladech materiálu i na kontaktních místech krizového štábu.

Právě pomoc vojáků i dobrovolníků ministr Metnar hodnotí jako ukázku schopností rychlého nasazení tam, kde je to potřeba.

Solidarita po tornádu poráží neštěstí na celé čáře

Domácí

„Velmi si cením i těch, kteří se do jihomoravských vesnic vydali pomáhat dobrovolně v civilu a ve svém volnu. Ať už šlo o profesionály, nebo příslušníky aktivní zálohy,“ zdůraznil Metnar.

Ačkoliv se část vojáků z postižených míst už stáhla, na místě zůstává 155 příslušníků s 90 kusy ženijní techniky. Od středy také v Moravské Nové Vsi drží pohotovost vojenský lékař a sestra spolu se záchranářem. V kritických chvílích pomáhali v Mikulčicích, Pánově a Hruškách i tři vojenští psychologové.

Za dobu nasazení se, jak uvedl ministr obrany, při pomoci na jižní Moravě vystřídalo 430 vojáků se 104 kusy techniky.

Reklama

Výběr článků

Načítám