Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Česko

‚S ničím podobným jsem se nesetkal.‘ Hromadný kolaps studentů v Sokolově je pro experty záhadou

Záchranáři Karlovarského kraje ošetřili v Sokolově 20 žáků střední policejní školy v ulici Komenského s lehkým zraněním. Žáci se účastnili před školou slavnostního ukončení školního roku, náhle začali kolabovat. foto: Martin Stolař, MAFRA

Praha - Jindy poklidný ceremoniál se změnil v drama. Během předávání vysvědčení na konci června se dvaceti žákům střední policejní školy v Sokolově udělalo zle a začali postupně omdlévat. Výsledek? Podle policie za hromadným kolapsem stojí davová psychóza. Lidovky.cz oslovily experty na lidskou duši s s otázkou, co na závěr policejního vyšetřování říkají. Odborníci se shodují, že jde o záhadu. Nikdo z nich se s podobným případem za svou kariéru nesetkal.
  13:35

Za kolaps dvaceti studentů v Sokolově zřejmě může davová psychóza. Policie jiné důvody nezjistila

Mnozí psychoterapeuti dokonce tvrdí, že jim davová psychóza v tomto případě nedává smysl. „Sdílená psychotická porucha existuje, ale je nesmírně vzácná. Spíše se to stává v malých skupinách, třeba v rodině, mezi partnery či sourozenci. Možná ještě třeba v sektě, v ní jsou lidé silně mentálně propojeni na základě určité ideologie, ale u spolužáků si to neumím představit. Upřímně nevím, co si o tom mám myslet,“ řekl pro Lidovky.cz pražský psychiatr Martin Konečný. 

Podle něj musí být mezi dotyčnými úzká vazba a citové pouto. Konečný však přiznal, že opravdu neví, co by za hromadným omdléváním v Sokolově mohlo být.

Záchranáři ošetřují lidi s kolapsy na sokolovské střední škole. (25. června...
Záchranáři Karlovarského kraje ošetřili v Sokolově 20 žáků střední policejní...

Také psycholog Vít Čelikovský prohlásil, že se za svou praxi s ničím podobným nesetkal. „Rozhodně ne v takovém měřítku. Je skutečně divné, že to šlo takto rychle,“ řekl pro Lidovky.cz. Zároveň ale připustil, že k davové psychóze mohlo mezi studenty dojít. „Je to v podstatě přirozená záležitost, jde o jakousi sociální nákazu,“ doplnil. 

Podle něj psychika a stres hrají v životě člověka obrovskou roli, proto si mnozí žáci mohli symptomy vsugerovat. „Pakliže byl v Sokolově někdo citlivý a úzkostlivý, tak pro něj mohlo být jednodušší nechat se ovlivnit. Takový jedinec se začne pozorovat a přijde mu naopak divné, že by příznaky neměl,“ pokračoval psycholog. 

Mezi žáky pak mohl vzniknou jakýsi emociální řetězec. Čelikovský to s nadsázkou přirovnává třeba k zívání. „To je poměrně jednoduše přenosné a sociálně nakažlivé, někdo začne zívat a přidá se k němu další,“ uvedl pražský psycholog, který roky pracoval s klienty trpícími panikou či trémou. „Chodili za mnou třeba studenti, kteří se hroutili před zkouškou. Každému jsem jako první radil, aby se před testem nebavil s nikým, kdo vyšiluje stejně jako on,“ popsal Čelikovský.

Soudní znalec v oboru psychologie Josef Kovářík je k policejním závěrům velmi skeptický. „Nezdá se mi to pravděpodobné. Velmi mě překvapilo, že to policie takto vyhodnotila,“ uvedl pro Lidovky.cz psycholog z Ústí nad Labem. Dle něj je k davové psychóza potřeba silně vypjatá situace. „To přeci předávání vysvědčení není,“ podotknul Kovářík. 

Záchranáři v Sokolově ošetřili 20 žáků střední školy. Začali hromadně kolabovat

Za svou kariéru si pamatuje případ, kdy došlo k masové hysterii při výcviku na policejní škole v Praze. „Jedna skupina studentů hrála dav, druhá simulovala policisty. V rámci cvičení docházelo ke konfliktům, žáci na to nebyli zvyklí a nastala tam davová psychóza. To mi přijde reálné,“ vysvětlil ústecký psycholog. Že by ale došlo k hromadnému omdlévání během „poklidného“ ceremoniálu,  ještě nezažil.

Policie však argumentuje tím, že nebyl zjištěn žádný vnější faktor, který by kolaps zapříčinil. „Vyloučili jsme alkohol, drogy i únik plynu či jiné škodlivé látky. Z toho vyplývá, že jde o otázku psychologie,“ řekl serveru Lidovky.cz mluvčí policejního prezidia Ondřej Moravčík. Osloven byl také Český hydrometeorologický ústav – nepřišel na „žádnou anomálii“ v počasí. „Lékaři se shodli na hyperventilaci způsobenou stresem,“ uvedla k tomu mluvčí policistů v Karlovarském kraji Eva Valtová.

Emoce jsou nakažlivé

Podle psychologa Pavla Pařízka je člověk společenský tvor, který se nechá lehce strhnout davem. Jako příklad uvádí i hromadné rabování a agresi. „Emoce na sebe můžeme jednoduše přenášet, jsou nesmírně nakažlivé samy od sebe. To můžete vidět na internetu, třeba na Facebooku vznikne téma a začne se šířit jako lavina,“ řekl pro Lidovky.cz. 

Lidé pak pod příspěvek přidávají komentáře, ventilují emoce a ovlivňují se navzájem. V krizové situaci jsme dle psychologů „zařízení“ podobně jako zvířata ve stádech. „Lze si představit surikaty – když jedna zahlédne nebezpečí, tak celá tlupa zpozorní. Lidé jsou ještě více citliví a bojí se. Také zpozorníme, když má druhý strach, pak z toho mohou plynout psychosomatické stavy,“ uvedl Pařízek.

Masová hysterie ve světě

  • Hollinwellský incident – v roce 1980 hromadně zkolabovalo kolem tři sta lidí na výstavišti Hollinwell v Anglii. Většina byly děti - omdlévaly, zvracely a stěžovaly si na bolesti břicha a hlavy. Žádná nemoc se u nich však nepotvrdila. Jde o jeden z hlavních případů masové hysterie.
  • Panika a Pokémoni – v roce 1997 tisíce japonských dětí utrpěly nevysvětlitelné záchvaty během sledování jedné epizody známého animovaného seriálu Pokémoni. Mnozí lékaři mluvili o epilepsii, americký vyšetřovatel Benjamin Radford však přinesl důkazy o tom, že by mohlo jít o masovou hysterii.
  • Panický let – během čtrnáctihodinového letu se společností Emirates v roce 2018 přes sto cestujících dostalo záchvaty kašle, mělo horečky a zvracelo. V New Yorku muselo celé letadlo do karantény. Několik pasažéru mělo skutečně chřipku, zbytek si příznaky vsugeroval.
  • Kolaps dívek v Keni – v roce 2019 bylo kolem 70 studentek dívčí školy v Keni izolováno kvůli neznámému onemocnění. Kašlaly, kýchaly a měly zvýšenou teplotu. Museli si pro ně okamžitě přijet rodiče. Lékaři pak dospěli k závěru, že za „záhadnou“ nemocí stojí davová psychóza.
  • Davová psychóza je stav určitého duševního napětí či rozruchu, kdy se jedinec nechá ovlivnit davem. Sám to ani nemusí vědět, může si pak podprahově vsugerovat mnohé symptomy onemocnění. Vůbec jimi nemusí trpět, ale masová hysterie ho k tomu donutí.

Podobného názoru je i psycholog Čelikovský. „Když ve stádě jedno zvíře padne, ostatní nějakým způsobem reagují. Lidé jsou vývojově uzpůsobeni k tomu, aby také zareagovali. Pokud se navíc stane něco, co si neumíme vysvětlit, chováme se stejně jako ostatní. To jsou prostě základní vzorce chování,“ prohlásil psychoterapeut.

I přestože Čelikovský přiznává, že jde o velmi ojedinělý případ davové psychózy, snaží se najít vysvětlení. Jedním z nich může být koronavirová pandemie. „Poslední rok a půl byl pro studenty nesmírně náročný, museli přejít na distanční výuku a podobně. Covidová doba je obecně velmi vypjatá a stresující, to mohlo mít také vliv,“ uvedl psycholog s tím, že se mnozí jeho klienti během epidemie po psychické stránce velmi zhoršili.

Studenti policejní školy zkolabovali v pátek 25. června ráno během slavnostního ukončení školního roku s předáním vysvědčení, akce byla venku. Celkem dvacet žáků omdlelo a postupně ztratilo vědomí. Sedmnáct z nich bylo převezeno do nemocnic v Karlových Varech, Sokolově a Chebu. Většina byla ještě týž den propuštěna, jednalo se o lehké kolapsové stavy. Na místě zasahovalo devět posádek záchranářů. Karlovarská krajská záchranka kvůli tomu vyhlásila mimořádnou událost prvního stupně.