STRAKONICE: Nepřátelský dron zničen! Vojáci sestřelí s novými raketovými komplety i velmi...

STRAKONICE: Nepřátelský dron zničen! Vojáci sestřelí s novými raketovými komplety i velmi malé cíle

 

Strakoničtí vojáci mají za sebou významnou premiéru. V Doupovských horách absolvovali zkušební střelby z nových raketových kompletů RBS-70NG. Jednalo se o první střelby od zavedení kompletů do výzbroje Armády ČR. Vojáci také poprvé využili nejnovější typ raket označovaný jako BOLIDE. Zároveň ověřili i schopnost nového systému působit proti dronům.

Střelby se uskutečnily na protiletadlové střelnici Březina ve Vojenském újezdu Hradiště na Karlovarsku. Zúčastnil se jich zástupce náčelníka Generálního štábu – náčelník štábu generálporučík Miroslav Hlaváč, velitel Vzdušných sil generálmajor Petr Mikulenka, zástupce velitele slovenských Vzdušných sil brigádní generál Ladislav Dovhun a řada dalších hostů. Nechyběli ani zástupci výrobce a dodavatele kompletů RBS-70NG švédské společnosti Saab Dynamics.

„Postupně jsme provedli střelbu z osmi protiletadlových raketových kompletů RBS-70NG. Stříleli jsme šest raket řady Mk2 a dvě rakety typu BOLIDE. Raketami Mk2 jsme působili na vlečný rukáv, který za sebou na laně táhl bezpilotní prostředek. Raketami typu BOLIDE jsme stříleli na samotný manévrující bezpilotní prostředek, který imituje působení cíle typu dron,“ uvedl velitel 252. protiletadlového raketového oddílu a zároveň řídící střeleb podplukovník Petr Řezníček.

„Aktuální hrozby prostředků vzdušného napadení kategorie dron imitují oba zmíněné typy cílů, jak z hlediska rozměrů, rychlostí, tak i demaskujících příznaků. Myšlena je tím odrazná plocha, minimální kontrast, minimální až nulová tepelná stopa a další vlastnosti. Zkušební střelby z nových kompletů probíhaly za opravdu přísných podmínek,“ potvrdil podplukovník Řezníček.

Výhody nových zbraní

Strakoničtí vojáci obdrží celkem 16 nových kompletů RBS-70NG. Přesně 12 jich převzali už během loňského a začátkem letošního roku. Přejímka posledních čtyř kusů probíhá ve Strakonicích právě v těchto dnech. Nové zbraně zároveň doplní 16 kompletů starší generace RBS-70, které vojáci již několik let využívají.

Komplety RBS-70NG mají oproti kompletům předchozí generace řadu výhod. Tou nejvýraznější je schopnost postřelovat cíle v automatickém režimu. Operátor má možnost před výstřelem takzvaně uzamknout cíl. Samotné navedení rakety na cíl tedy provádí počítač. Navedení je tak přesnější a rychlejší, než když jej manuálně provádí operátor. Kromě automatického režimu je možné i nadále využívat manuální způsob navedení rakety na cíl.

Sestřelí i drony

Novější komplety mají dále nižší hmotnost a jsou i více kompaktní. Jejich příprava pro taktické použití trvá tedy vojákům kratší dobu. „Komplety RBS-70NG mají velký potenciál z hlediska integrované autodiagnostiky a videozáznamu pro objektivní vyhodnocování střeleb, popřípadě archivaci střeleckých sekvencí. Součástí kompletů je i noční režim. Pro použití v noci a za zhoršené viditelnosti tak není potřeba žádné přídavné zařízení. Další důležitou vlastností je schopnost působit proti bezpilotním prostředkům malých rozměrů – takzvaným dronům, jež jsou obtížně detekovatelné a které v současnosti představují velmi aktuální hrozbu,“ popsal výhody podplukovník Petr Řezníček.

Vojáci rovněž poprvé stříleli rakety typu BOLIDE. Tento nejnovější typ raket byl speciálně vyvinut pro komplety RBS-70NG. Oproti předchozí řadě Mk2 mají rakety typu BOLIDE vyšší rychlost a větší dálkový dosah, který činí devět kilometrů (dálkový dosah u raket Mk2 je pouze sedm kilometrů). Rakety BOLIDE se dále vyznačují vyšší přesností, mají lepší manévrovací schopnosti a vyšší účinnost bojové hlavice.

Výcvik nelze ošidit

Komplety RBS-70NG představují moderní sofistikovaný systém, který výrazně zvyšuje komfort a pracovní prostředí operátora. Neznamená to ovšem, že by vojáci při výcviku měli nějaké úlevy. „I pro obsluhu moderního zařízení potřebují komplexní výcvik, který zahrnuje teorii, výcvik na trenažéru, výcvik s reálnými cíli, až po zkušenost z bojových střeleb. Bez teoretických znalostí a výcviku nemůže operátor těžit z potenciálu zbraňového systému,“ objasnil podplukovník Řezníček a zároveň vyzdvihl účast instruktorů, kteří byli vyškoleni výrobcem systému a měli velký podíl na úspěchu zkušebních střeleb.

Podrobná analýza odborníkům ještě chvíli potrvá. Přesto lze již teď konstatovat, že zkušební střelby splnily svůj účel. Potvrdily se ambice nového kompletu RBS-70NG i raket BOLIDE, které zničily oba cíle typu dron. Také všechny rakety Mk2 byly navedeny na cíle. U většiny z nich došlo k iniciaci bojové hlavice u cíle nebo raketa prolétla kolem cíle v takzvané ničivé vzdálenosti.

Účast slovenských vojáků

Střelby se konaly v druhé části mezinárodního cvičení Tobruq Arrows 2021. S protiletadlovými komplety IGLA se do nich zapojili i vojáci ze Slovenska. „Hlavním cílem společného výcviku bylo prohloubit technickou a taktickou interoperabilitu s jednotkou pozemní protivzdušné obrany Ozbrojených sil Slovenské republiky a ověřit schopnost provádět efektivní společné protivzdušné operace v mezinárodním prostředí. Prověřili jsme i naši schopnost naplánovat a poskytnout podporu jednotkám, které přijímáme na naše území (takzvaný Host Nation Support),“ doplnil řídící cvičení podplukovník Jaroslav Sekanina.

Cvičení navázalo na sérii taktických cvičení jednotek pozemní protivzdušné obrany Tobruq Legacy, která probíhala v letech 2015 až 2020, a mezinárodní bojové střelby Tobruq Arrows, jež se uskutečnily v roce 2016 a 2020. Mezinárodní účast byla původně plánována mnohem větší, kvůli pandemii Covid-19 ale státy svou účast zrušily.

 

Kapitánka Jana SAMCOVÁ tisková a informační důstojnice 25. protiletadlového raketového pluku

Foto: autorka textu, Michal Voska, nrtm. Radek Kulhánek a VTÚ

 

 

 

 

 

 

0 0 votes
Hodnocení článku
Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře