Mostecko se snaží nalákat turisty na aktivní rekreaci. Například u jezera Most

12. červenec 2021 14:04

Když se řekne Mostecko, většině lidí se vybaví nekonečné povrchové lomy a těžba hnědého uhlí. Také nově město z paneláků, které nahradilo starý historický Most. Průmyslové severozápadní Čechy ale získávají novou charakteristiku. Na místě bývalých povrchových lomů vznikají uměle vytvořená jezera. Jezero Most je zatím tím největším. Vodní locha, sportoviště, cyklostezky a oblázkové pláže se slunečníky lákají návštěvníky nejen z Mostecka.

První demolice starého Mostu začaly v roce 1965. Gotické stavby města vystřídala povrchová těžba uhlí – mimo jiné také v lomu Ležáky, přímo pod vrchem Hněvín. Těžba tam skončila v roce 1999.

„Když se dívám na hladinu jezera, vybaví se mi ta obrovská jáma, která tu předtím byla. Když jsme na tomhle místě začínaly, ještě tu byly baráky starého Mostu,“ vzpomíná na břehu dnešního jezera Miloslav Menich, která v lomu Ležáky pracoval dlouhá léta.

Denně sem jezdil do práce do prostředí prašného povrchového lomu. Dnes po více než 20 letech sem jezdí odpočívat s rodinou.

Nové jezero Most

„Chodím sem s rodinou – projet se na kole. Jsem modelář, takže tady pouštím i letadla, lítám tu s dronem. A s vnoučkem sem jezdíme s auty – s džípy,“ shrnuje Menich.

Kromě tisíců milovníků rekreace láká jezero i ptáky a jiné živočichy. Bývalá krajina Ropáků režiséra Jana Svěráka tak teď láká například ornitology.

„Voda proměnila ráz toho bývalého lomu úplně zásadním způsobem. Přitahuje i množství živočichů – zejména ptáků. Je to jedno z 10 nejvýznamnějších českých zimovišť,“ shrnuje ornitolog Oblastního muzea v Mostě Jaroslav Bažant.

Ptáci se podle něj oblíbili jezero kvůli čistotě vody. „Potřebují vidět. Většina těchto ptáků se pod vodou řídí zrakem, takže ta čistota vody je naprosto zásadní,“ dodává Bažant.

Už teď jezdí za sluných a teplých dnů k jezeru Most lidé z Karlovarského, Plzeňského i Středočeského kraje a z Prahy.

autor: Jan Beneš
Spustit audio

Související