Proti černým skládkám v centru bojuje Jihlava cedulemi

12.07.2021 15:54

Z cedule u podzemních kontejnerů za Snahou se lidé dozvědí, co do nich mohou, nebo nemohou vhodit. A také kdo je může využívat a kdo tam naopak odpadky vhazovat nesmí.

Proti černým skládkám v centru bojuje Jihlava cedulemi
Foto: Archiv
Popisek: Jihlava

S černými skládkami v městské památkové rezervaci se rozhodlo zatočit vedení Jihlavy. Vedle podzemních kontejnerů v lokalitě za Snahou, které jsou často přeplněné a odpad se tak hromadil i okolo, umístili speciální ceduli. Na ní je napsáno, co vše do kontejnerů patří a co tam naopak lidé vhazovat nesmí. Na ceduli nechybí ani upozornění, že nádoby slouží pouze obyvatelům, nikoliv podnikatelům.

Cedule je u podzemních kontejnerů měsíc a už přináší první výsledky. „Opravdu tam došlo k výraznému zlepšení pořádku. Okolo kontejnerů je nyní více čisto a není tam potřeba tak často uklízet. Byly doby, kdy tam pracovníci Služeb města Jihlavy sbírali odpadky po okolí denně,“ uvedla vedoucí odboru životního prostředí Katarína Ruschková.

Pokuta až jeden milion korun

Stejný typ cedule je umístěn také u podzemních kontejnerů na křížení ulic Jana Masaryka a Palackého. I tam se objevoval stejný problém jako v lokalitě za Snahou, byť v menším rozsahu. „O dalších místech, kam bychom cedule dali, zatím neuvažujeme. Na klasických kontejnerech jsou totiž informace vidět. Na rozdíl od těch podzemních,“ dodala Ruschková.

V Jihlavě je aktuálně asi 320 kontejnerových stání. Podněty na úklid v jejich okolí předávají magistrátu strážníci, pracovníci radnice i sami obyvatelé. A to prostřednictvím aplikace hlášení závad. Vedení města se snaží také o osvětu. Aby lidé pochopili, že dát odpad vedle kontejneru je zakládání černé skládky. Za takový přestupek hrozí pokuta až do výše 50 000 korun. U podnikatelů je to až jeden milion korun. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Děčín: Test směsného komunálního odpadu. Téměř polovinu objemu tvoří dále vytříditelné složky

7:37 Děčín: Test směsného komunálního odpadu. Téměř polovinu objemu tvoří dále vytříditelné složky

Po několika měsících provedlo město Děčín spolu s technickými službami další test kontejneru na směs…