Reklama:

Ve věku 88 let zemřel William "Bill" Smith

Ronnie.cz > Kulturistika a fitness > Osobnosti

Vzpomínám na zesnulého zakladatele a šéfredaktora časopisu Muscle&Fitness PhDr. Ľuda Majora, který mi mnohdy říkal, že po otištění mnou napsaných profilů kulturistů ze staré školy tito záhy umírají… A tahle situace je jenom nepatrně odlišná. V sobotu 3. července večer dávali na TV kanále Prima Cool kultovní film Barbar Conan z roku 1982. Vysvětloval jsem svému 11letému synovi, že otce mladého Conana, uznávaného mečíře, hraje kulturista Bill Smith, a že dokonce celý monolog o bohu Cromovi a tajemství oceli sám napsal. Říká zde závěrem: "Na tomto světě nemůžeš věřit nikomu… ani mužům, ani ženám, ani zvěři… ale tomuto (ukazuje na ikonický meč) věřit můžeš." Mimochodem, runy na meči Conanova otce se dají přeložit jako: "Neobávej se viny, ty, jež vládneš tímto mečem ve jménu Croma."

William Smith ve filmu Barbar Conan (1982)

Nikdo na světě nemohl vědět, že jen dva dny nato, v pondělí 5. července v nemocnici ve Woodland Hills, kde měl kdysi své luxusní sídlo Joe Weider, drsňák do morku kostí Bill Smith ve věku 88 let a tří měsíců zemře. Přitom ještě 24. března dostával na svém Facebooku stovky gratulací k narozeninám. Jedna zněla: "Hezké narozeniny. Všichni jsme vás nenáviděli... Ne, ve skutečnosti nikoliv. Vždy jste byl takový hodný zlý chlap. Dobré zdraví a mnoho štěstí." Že Vám příjmení Smith nic neříká? Na počátek tedy malá ochutnávka:

  • Jako amatérský boxer vyhrál 31 zápasů a prohrál jen jeden.
  • Byl dvakrát světovým šampiónem v armwrestlingu ve váze do 91 kg.
  • Držel světový rekord v bicepsovém zdvihu nadhmatem (reverse curl) výkonem 74 kg. Měla to být jeho tělesná váha, sám ale uvedl, že vážil 77,5 kg, zvedl tedy 95 % své váhy, což je fantastický výkon. Kanadský silák z počátku 20. století A. Dandurand vážil 82 kg a zvedl 80 kg čili 97,5 % své váhy.
  • Na Muscle Beach zacvičil 35 kliků ve stojce na rukou.
  • Vlastnil černý pásek v kung-fu a karate.
  • Hrál poloprofesionální fotbal, soutěžil v motokrosu a sjezdovém lyžování.
  • Studoval na univerzitách v Kalifornii, Mnichově a Paříži, titul PhDr. nezískal jen proto, že dal přednost natáčení pro společnost MGM.
  • Plynně hovořil rusky, italsky, německy, francouzsky a srbochorvatsky.
  • V době, kdy vrhači Americké amatérské unie házeli diskem 45,9 metrů, dosáhl vzdálenosti 46 metrů.
  • V čase 5 hodin vykonal 5100 nepřerušovaných sedů a lehů, což je jeden sed leh každých 3,53 sekundy.
  • V Kalifornii sloužil jako dobrovolný hasič a vyučoval ruštinu na UCLA.
  • Byl silný kuřák a poslední model v reklamě na cigarety Marlboro (Marlboro Man).
  • V květnu 2010 byl uveden do síně slávy Muscle Beach Venice.
  • Účinkoval v téměř 300 filmech a televizních seriálech!

Ještě pořád nic? Tak od začátku.

Pozemského vzduchu se poprvé nadechl 24. března 1933 na rodinném ranči v Columbii, stát Missouri, USA, jako druhý po starší sestře Emily (nar. 1931). Matka Emily Richards-Smith měla při jeho narození 38 roků, otec William Edwin 42 let. Oba rodiče zemřeli v 70. letech. William junior jezdil na koni snad dříve, než začal chodit, což později bohatě zúročil ve westernových scénách. Po přestěhování rodiny do jižní Kalifornie ve 30. letech kvůli tzv. prachovým bouřím, které zničily ranč a způsobily nesmírné ekologické škody, vážil 45 kg, po maturitě se vytáhl na 185,5 cm, avšak zůstával hubený - jenom 59 kg. První posilovnu dali dohromady s kamarádem, rovněž budoucím, podobně svalnatým akčním hercem Bradem Harrisem (stejný ročník, zemřel 2017) v garáži v Burbanku poblíž Los Angeles, kde bydlel, a po ukončení koleje už byl jiným člověkem - dosáhl cíl mít 38cm paže a k tomu ještě přidal magisterský titul z UCLA! U filmu začínal jako dětský herec v áčkových i béčkových filmech, v roce 1951 nastoupil k US Air Force. Jelikož ovládal řeči, vysílali jej během války v Koreji na tajné mise do SSSR. Prošel sice prověrkami CIA i NSA, ovšem vyšší pozici ve vládních službách nezískal proto, že se oženil s Francouzkou. Právě v armádě hrál fotbal, boxoval a vyhrál rovněž vzpěračský přebor letectva s výkony 180 kg v bench-pressu, 160 kg v nadhozu a 127 kg v trhu (čísla byla publikována v tisku, jeví se ale značně nadsazená a patrně chybně interpretovaná). Ve filmu působil od roku 1943, první velkou roli dostal v seriálu Laredo (1965 - 1967), kde ztělesnil texaského rangera Joea Rileyho. Jako jeden z králů zlosynů kategorie "B" nahromadil v průběhu let ve westernech, bikerských příbězích, akčních a sci-fi trhácích nebo horrorech bezmála tři stovky rolí, přičemž jeho ostře řezanou tvář a muskulaturu obdivovaly generace fanoušků.

V 50. letech Smith trénoval v gymu Berta Goodriche v Hollywoodu s Ericem Pedersenem a Stevem Reevesem, v další dekádě tužil svaly s Larrym Scottem u Vince Girondy. Hle, co jméno, to legenda! V té době se víc věnoval bojovým uměním, aby před kamerou vypadal štíhlý, pro seriál Laredo udržoval postavu tréninkem dvakrát týdně. Poté se v Gold's Gymu Joea Golda vrátil k serióznímu bodybuildingu. Na většině snímků je Smith buď v džínách, nebo má dlouhé nohavice. Přestože vlastnil nadmíru vypracovaná předloktí a paže s objemem přes 47 cm (uvádí se až 49,5 cm) při tělesné váze mezi 90 - 94 kg, přirozeně bez steroidů, tedy raw a natural, měl značně štíhlé nohy. "Jeho zápěstí ve srovnání s masitou hmotou předloktí vypadá malé," píše Dave Draper v magazínu Muscle Builder (fotografii Smithe s Draperem zhotovil Russ Warner). "Vnější hlava tricepsu tvoří ve skutečnosti jakýsi výrazný val, který oddělením od bicepsu vypadá, jako kdyby k paži vůbec nepatřil, a aby neodpadl, musí k ní být přilepený." Ano, tenhle triceps náleží podle mne k nejlepším trojhlavým svalům bodybuildingu 50. a 60. let!

Na soutěžním pódiu se Smith nikdy neobjevil a jako zásadní důvod uvedl, že by jej museli nechat pózovat v kalhotách! Tím působnost jeho muskulatury neklesá, s úzkými boky a dlouhými stehny prostě na nohách těžko přibíral (a nebo se nechtěl dřít s těžkými dřepy, které jeho partneři Reeves, Pedersen, Scott ani Gironda příliš nepreferovali - ti dávali přednost čelním dřepům a hacken dřepům na stroji). Proto obdobně jako Brad Harris trénoval nohy běháním a jízdou na kole. Nejvíc jej však trápila lýtka, hlavně když se pohyboval poblíž Reevese, a jednou odmítl roli Tarzana, protože nechtěl v celém filmu běhat jen v bederní roušce!

Ještě ke Conanovi. Smith prohlásil, že porazil Schwarzeneggera v přetlačování paží, což prý mu Arnie nikdy neodpustil. Poprvé se tak stalo někdy roku 1969 v Girondově gymu, Arnold odcházel pryč, otočil se a německy řekl: "Já budu filmovou hvězdou!" Podruhé to bylo v prosinci 1980, těsně před Arnoldovým odjezdem na natáčení Conana ve Španělsku. "Na Schwarzeneggerovi nezapomenu jednu věc, kvůli jeho velikosti a váze nešlo sehnat žádného dvojníka, kaskadéra, a tak všechny triky dělal sám. Natáčel 12 hodin denně, pak šel na dvouhodinovou procházku a poté ještě dvě hodiny posiloval." Ačkoliv Smith tvrdí, že jej Arnold už víckrát neangažoval, není to pravda, zahrál si v titulu Red Dawn (1984), kde v roli plukovníka Strelnikova hovořil plynnou ruštinou.

Jestli Vám připadá nápadná shoda jeho jména s jistým strojem, i k tomu se traduje vysvětlení. V Goodrichově gymu měli multipress (osu činky ve vodítkách), na němž Smith s oblibou cvičil. Chlapík jménem Rudy Smith mašinu vylepšil o řetězové převody s protizávažím, ovšem jestli zažitý název vznikl díky němu, nebo byl předáván od úst k ústům díky popularitě herce, to už nevypátráme...


Foto:
archiv Josefa Švuba



Související články:

Diskuse k článku:
Reklama:
Uživatelské jméno:
Heslo:
Text:
...
Upozornit na novou odpověď e-mailem.
Před napsáním příspěvku nepřehlédněte pravidla diskusí. Děkujeme za jejich dodržování.

13.07.13:31moab - Opět skvělý článek, pane Švube.*79* Klidně bych uvítal ješ..
Zobrazit všechny příspěvky







Jméno: pamatovat
Heslo:



Erasport, s. r. o. • Svahová 1537/2, 101 00 Praha 10 - Vršovice • IČ: 29052131, DIČ: CZ29052131 • Kontaktní údajeZásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2010-2024 Erasport, s. r. o. • Copyright © 2001-2024 Ronnie.cz • Ronnie.cz je registrovaná ochranná známka. • Historie změn
Publikování nebo další šíření obsahu serveru Ronnie.cz je bez písemného souhlasu zakázáno.
MAGAZÍN OBCHOD AKADEMIE
Vyhledávání:
RSS     Internetový magazín  ::   Sportovní obchod  ::   Fitness TV  ::   Lidé  ::   Diskusní fórum  ::   Fitness akademie