COOP testuje výdejní boxy v malých obcích

pondělí, 12. července 2021, 18:00 Aktuality, Retail MediaGuru

COOP začíná instalovat výdejní chlazené boxy v menších obcích, které nemají prodejny s potravinami. První obcí jsou Medlovice v Jihomoravském kraji.

V tuto chvíli družstvo provozuje zhruba 10 boxů, všechny ale dosud byly u prodejen, tento je první samostatně, zdroj: COOP

V tuto chvíli družstvo provozuje zhruba 10 boxů, všechny ale dosud byly u prodejen, tento je první samostatně, zdroj: COOP

Skupina COOP začala od července testovat samoobslužné výdejní chlazené boxy v obcích, které nemají prodejny s potravinami. Doposud byly boxy instalovány vždy v návaznosti na prodejny. První obcí, kde bude zákazníkům k dispozici samostatný box, je obec Medlovice v Jihomoravském kraji. Podle místostarosty obce, Romana Pavelky, je obec více než dva roky bez obchodu.

„Obec má 370 obyvatel a obchod se zde neuživil, výdejní box může být řešením jak místním zjednodušit možnost nákupu bez složitého dojíždění, proto jsme instalaci boxu podpořili alespoň poskytnutím místa a hrazením nákladů na elektřinu a připojení k internetu,“ říká Roman Pavelka.

COOP začal rozvíjet projekt výdejních boxy minulý rok, a to v návaznosti na zpuštění vlastního e-shopu, který je dnes v provozu u více než 500 prodejen. V některých prodejnám zajišťuje v současnosti e-shop už více než 10 % obratu prodejny. V tuto chvíli družstvo provozuje zhruba 10 boxů a další se plánují, také se zvažuje rozšíření počtu výdejních schránek v již instalovaných boxech.

Podle Františka Poláka, předsedy družstva, které box v Medlovicích bude provozovat, nemají obchody v obcích jako jsou Medlovice šanci bez další podpory a dotací přežít. Boxy u prodejen se i v menších obcích už stačily osvědčit, jejich využívání výrazně zvýšila pandemie. „Box v Medlovicích je zavážen z prodejny, která je vzdálena jen několik kilometrů, v tuto chvíli bude zavážen dvakrát denně a zboží si stačí objednat jen tři hodiny před závozem, v případě zájmu není pro nás problém zvýšit četnost závozů,“ upřesňuje František Polák.

COOP rozjíždí prodej potravin online a instaluje výdejní boxy

pátek 25. září 2020

V rámci své strategii razí COOP odlišnou filosofii než konkurence, boxy totiž nejsou zaváženy z mnoha kilometrů vzdálených centrálních skladů ale z blízkých obchodů. Navíc je jejich prostřednictvím možno kupovat potraviny pocházející z blízkého okolí. „Další funkcí boxů je naopak zajistit zboží, které není v každodenní nabídce malých obchodů,“ dodává Lukáš Němčík, šéf marketingu a rozvoje sítě COOP. V boxu je možno si objednat jak potraviny ze sítě družstva, tak i zboží z dalších e-shopů v návaznosti na službu Balíkobot. Dovoz do boxu stojí zákazníky 30 Kč. Vesnické prodejny fungují stále více jako jakési huby, kde si kromě potravin mohou zákazníci třeba vybrat peníze, nakoupit léky, vyřídit poštu, či posedět v kavárně. 

COOP podpoří kampaní s Mastercard svůj nový e-shop

pátek 16. října 2020

-zue-