Zemědělci, připravte si pera a formuláře. Toman z ČT vykládal, co všechno se bude kompenzovat

12.07.2021 22:06

Vláda sečetla, že červnové živly způsobily zemědělcům na jihu Moravy a také na Lounsku škody za 1,5 miliardy, stejnou částku proto vyčlenila na kompenzace. Ode dneška až do konce srpna je možné o tyto kompenzace žádat. O tom, zda bude toto číslo konečné, v pořadu Interview ČT24 hovořil ministr zemědělství Miroslav Toman (ČSSD). Pomoc zemědělcům podle něj bude každopádně rychlá, aby mohli začít co nejdříve normálně fungovat dál. „Snažíme se, aby se pomoc dostala všem, nejen zemědělcům,“ uvedl.

Zemědělci, připravte si pera a formuláře. Toman z ČT vykládal, co všechno se bude kompenzovat
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr zemědělství Miroslav Toman

Ministerstvu zemědělství již vláda schválila národní dotační program opatření na pomoc zemědělcům, lesníkům a potravinářům s finanční podporou až 1,5 miliardy korun podle výše skutečných škod.

Toman se setkal s eurokomisařem pro zemědělství Januszem Wojciechowským a domluvil se s ním na využití rámcového programu pro řešení rizik a krizí v zemědělství, který umožňuje poskytnout zemědělcům podporu při mimořádných událostech.

Škody ve výši 1,5 miliardy nejsou podle ministra zemědělství definitivním číslem. „Škody se dále vyčíslují, ustanovujeme komise s odborníky a zapojí se do toho Státní zemědělský intervenční fond,“ sdělil úvodem ministr Toman, jak to aktuálně vypadá se sčítáním zemědělských škod po tornádu na jihu Moravy a obrovské vichřici, která udeřila v červnu na Lounsku.

Zdůraznil, že ode dneška mohou zemědělci žádat o kompenzace za tyto škody. „Žádost bude zpracovávat Státní zemědělský intervenční fond v Brně a v Ústí na Labem. Po shromáždění těchto žádostí bude vyplácet zálohy, které se po sečtení škod vyúčtují, protože zemědělci potřebují peníze na obnovu hned teď, musejí sázet úrodu, příroda nepočká. Od podání žádosti by mohly finance mít do měsíce,“ řekl.

Jak budou zálohy vysoké, se teprve vyhodnotí. Bude to prý na indiviuálním posuzování. „Můžou ale dosahovat i stovky milionů korun,“ sdělil člen vlády s tím, že jde hlavně o záchranu malých a středních podniků. „Větší podniky se s tím nějak poperou, i když jsou tam škody větší,“ míní.

Následně upřesnil, k čemu se zmíněné zálohy budou vztahovat. „Bude se to týkat jak vinic na Moravě, tak chmelnic v Čechách, tak polních plodin, zvířat a přístřešků… Ministerstvo zemědělství to vlastně vezme celé, tedy od té prvovýroby až po to zpracování,“ přiblížil, že jeho resort poskytne pomoc zemědělcům od budov přes zvířata až k zemědělské produkci.

„V odhadu celkových škod se stále držíme částky 1,5 miliardy, ale uvidíme, jak to vyhodnotí komise. Samozřejmě pokud by ta částka byla vyšší, tak budeme jednat s Ministerstvem financí a dalšími, abychom mohli všechny škody nahradit,“ pokračoval Toman.

Zdůraznil, že pomoc běží nejen zemědělcům. „Samozřejmě nepomáháme pouze zemědělcům, ale snažíme se pomoct i lidem v těch obcích. Také Lesy ČR poskytly dřevo na nové krovy nebo 100 tisíc korun lidem, jejichž domy jsou kvůli poškození tornádem určené k demolici nebo potřebují vyměnit krovy. K dnešnímu dni je těchto 96 žádostí na těch 100 tisíc korun už vyřízeno a odesláno,“ připomněl Toman, že věci dělají komplexně.

Škody prý budou vyúčtovávány na sto procent. „A bude to bez ohledu na to, zda je dotyčný pojištěn, nebo není. Bude tam pouze jedna důležitá věc, aby nebyl tzv. překompenzovaný, tedy aby nedostal sto procent škody plus něco nad sto, to by mohl být pak nějaký výdělek nad tím,“ dodal ministr zemědělství.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…