Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Hysterický pláč, minuta ticha a spory mezi Romy! V Ústí se protestovalo za „Floyda z Teplic“

    Nejsme žádná menšina, ale hrdý národ! V sobotu odpoledne se v Ústí nad Labem uskutečnila další demonstrace proti policejnímu zásahu, po němž 19. června v Teplicích zemřel tamní narkoman Stanislav Tomáš. Protestu se zúčastnila i sestra zemřelého muže, která opět neudržela slzy a rozplakala se před ostatními demonstrujícími na pódiu. Romové také drželi za Stanislava Tomáše minutu ticha. Protest uspořádala nově vznikající romská politická strana Roma Luma. Již dříve Expres.cz informoval o tom, že to mezi romskými aktivisty vře! Z toho důvodu se akce nejspíše nezúčastnil ještě větší počet lidí.

    Podle informací Expresu měla demonstrace původně proběhnout v Teplicích, nakonec ale organizátoři ze sdružení Roma Luma svolali protest na náměstí v Ústí nad Labem, kam dorazilo zhruba 200 lidí. Převážně šlo o Romy, kteří chtěli dát opět najevo svůj nesouhlas s policejním zásahem, po němž zemřel teplický narkoman Stanislav Tomáš.

    „Nejsme menšina, jsme národ, hrdý národ,“ křičeli protestující na náměstí.

    Jedním z řečníků byla i sestra zesnulého Stanislava Tomáše Simona, která na pódiu neudržela slzy a opět se rozplakala před ostatními.

    Dorazilo zhruba 200 lidí.

    „Oni to chtějí hodit na něj, že je to jeho vina, že zemřel. Oni si myslí, že si to můžou dovolit, protože jsme Cikáni, ale já to tak nenechám, zabili člověka, vždyť mohl ještě žít! Měli mu nasadit pouta, odvézt ho na stanici, jestli něco udělal, nebo i zavřít do vězení, ale proč ho zabili?“ řekla už dříve paní Simona.

    Dorazila i sestra Stanislava Tomáše, která se opět neubránila slzám.

    My jsme tady doma, křičeli Romové, kteří míří do politiky

    Jak již bylo výše zmíněno, demonstraci svolala organizace Roma Luma, která na místě také vyhlásila založení nové politické strany se stejným názvem. Akce tedy měla místy nádech předvolební kampaně.

    Členové nově vznikající politické strany zdůrazňovali romskou jednotu a mluvili například také o potřebě zvednout romské hlasy.

    Podle webu A2larm.cz na demonstraci několikrát zaznělo, že dění po úmrtí Stanislava Tomáše je výjimečné a Romové by jej měli využít a začít upozorňovat na trvalou diskriminaci.

    „Cítíme, že naše práva jsou porušována, a proto jsme se sešli. Ukažme celém světu náš nesouhlas s tím, co se v Česku děje. Pojďme ukázat romskou sílu, ale také to, že jsme slušní a distingovaní. Dodržujeme zákony této země,“ řekl jeden z mluvčích organizace Roma Luma.

    „My jsme tady doma,“ skandovali poté několikrát Romové na náměstí v Ústí nad Labem a hájili se tím, že mluví česky.

    Ústecké náměstí bylo plné Romů, kteří protestovali proti policejnímu zásahu v Teplicích, po kterém zemřel Stanislav Tomáš.

    Vyhrocená situace v romské komunitě

    Akce ale neměla ani zdaleka takový ohlas jako demonstrace, která proběhla před čtrnácti dny v Teplicích. Jedním z důvodů je údajně určitý rozkol mezi romskou komunitou, na nějž upozornil Expres.cz nedávno.

    „Já se akce nezúčastním,“ řekl pár dní před demonstrací pro Expres.cz romský aktivista Emil Voráč z organizace Khamoro.

    Voráč na sociální síti naznačil, že mezi protestujícími Romy panuje velmi napjatá atmosféra a dochází i ke sporům.

    „Přesně tuto situaci jsem v případu zesnulého Stanislava Tomáše očekával. Věděl jsem, že ve chvíli, kdy se do případu vloží určití lidé, kteří dlouhodobě hovoří o potřebě stmelování Romů, ale několik let se živě ve vysíláních napadají, vyhrožují si trestními oznámeními a ukládají si nemožnosti, aby je záhy mohli ve sporech použít, se přesně takhle budou chovat i v případu Stanislava Tomáše,“ píše aktivista Voráč na Facebooku.

    Voráč dále uvádí, že někteří Romové na sebe navzájem podávají trestní oznámení.

    „Napadání romské inteligence, kopání branek do vlastní brány. Já sám za sebe jsem byl rozhodnutý 10. července vyjet a podpořit, a teď nevím co, zdali demonstraci, nebo mítink, ale už mám jasno a je zřejmé, že stejně jako já se na poslední chvíli rozhodly stovky lidí. Nezúčastním se, neboť tato kauza sklouzla přesně do takového stadia, jako sklouzla vysílání na sociálních sítích,“ myslí si romský aktivista.

    Ústecké náměstí bylo plné Romů, kteří protestovali proti policejnímu zásahu v Teplicích, po kterém zemřel Stanislav Tomáš.

    Mlátil do aut a pokousal policistu, Romové oficiální verzi ale nevěří

    Výše zmíněný Rom Stanislav Tomáš, který zemřel po policejním zásahu, byl v době příjezdu strážníků zfetovaný a ničil zaparkovaná auta. Jednoho z policistů dokonce napadl a pokousal. 

    Narkoman zemřel v sanitce a podle lékařské zprávy bylo příčinou úmrtí předávkování. Romové ale s touto verzí nesouhlasí a mluví o policejní brutalitě, rasismu a případ srovnávají s Afroameričanem Georgem Floydem.

    Ten také zemřel po policejním zásahu a po jeho smrti se rozjely obří protesty po celé Americe. Zasahující policista Derek Chauvin nedávno vyfasoval 22,5 roku vězení za vraždu.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 23:30 úterý 9. listopadu 2021. Anketa je uzavřena.

    • Trapas
      205
    • Haha
      150
    • Tvl
      9
    • Sladký
      5
    • Super
      3
    • Cože
      3