Hlavní obsah

Je Donnarumma skutečně prvním gólmanem, který byl zvolen nejlepším hráčem šampionátu?

Trochu debat a diskusí vyvolala volba italského penaltového mága nejlepším hráčem evropského šampionátu. Verdikt technických pozorovatelů UEFA nikdo nezpochybňoval, protože gólman italské squadry Gianluigi Donnarumma si ocenění nesporně zasloužil. Na mistrovství Evropy předváděl famózní výkony, s výjimkou pár desítek sekund v závěru střetnutí základní skupiny s Walesem odchytal všechny zápasy, při penaltovém rozstřelu v semifinále se Španělskem a ve finále s Anglií zazářil, na kontě měl 719 odchytaných minut.

Foto: Mike Egerton, ČTK/AP

Italský brankář Gianluigi Donnarumma a jeho úspěšný penaltový zákrok během rozstřelu na EURO.

Článek

Proto byla volba technických pozorovatelů UEFA, mezi nimiž byl i český zástupce Dušan Fitzel, kvitována. Navíc i kritéria, která UEFA pro volbu nejlepšího hráče turnaje stanovila, splňoval Donnarumma beze zbytku.

Otázky spíš vyvolalo tvrzení, že dvaadvacetiletý gólman Squadry azzurry byl vůbec prvním brankářem, kterému se této pocty dostalo. Pamětníci totiž připomínali, že i Peter Schmeichel byl zvolen v roce 1992 nejlepším hráčem turnaje ve Švédsku, kam přijeli dánští fotbalisté z dovolených na plážích, a nakonec se stali mistry Evropy.

Foto: Facundo Arrizabalaga, Reuters

Šťastný italský hrdina Gianluigi Donnarumma slaví vítězství na EURO.

Pravda to sice je, nicméně tehdy nešlo o oficiální volbu expertů UEFA. Ani mistrovství Evropy nebylo tenkrát ještě oficiálně označováno jako EURO. Šampionát měl v logu stylizovanou švédskou vlajku a nápis UEFA 92, na turnaji startovalo jen osm týmů a v anketách o nejlepšího hráče mistrovství Evropy, nejlepšího brankáře, obránce a útočníka hlasovali akreditovaní novináři.

Ti nakonec zvolili nejlepší jedenáctku turnaje, kterou tvořili: Schmeichel - Angloma, Blanc, Brehme, Kohler - Laudrup, Effenberg. Hässler, Gullit - Bergkamp, Van Basten. A protože Peter Schmeichel dostal nejvíc hlasů, byl pasován i na nejlepšího hráče turnaje.

UEFA začala s oficiálním vyhlašováním nejlepších hráčů až na šampionátu v roce 1996 v Anglii, takže Donnarumma je teprve sedmým fotbalistou, jemuž se této pocty dostalo. A skutečně prvním brankářem v historii.

Přehled nejlepších hráčů turnaje
1996Matthias SammerNěmecko
2000Zinédine ZidaneFrancie
2004Theodoros ZagorakisŘecko
2008Xavi HernándezŠpanělsko
2012Andrés IniestaŠpanělsko
2016Antoine GriezmannFrancie
2020Gianluigi DonnarummaItálie

Reklama

Související témata: