Zlato (oz) / USD
1 925,28
0,35 %
Jistota ve vlastních rukou
0

Londýnské banky získaly výjimku z nových basilejských pravidel

Banky, které v Londýně zúčtovávají obchody se zlatem, mohou požádat o výjimku ze zpřísněných kapitálových pravidel, která mají platit od ledna 2022, uvedl v pátek britský regulátor, čímž podle některých názorů odstranil hrozbu pro fungování zlatého trhu. Informovala o tom agentura Reuters.

„UBS vítá rozhodnutí PRA, které podporuje stabilitu při čištění slitků a zabraňuje narušení londýnského trhu,“ uvedl pro agenturu Reuters mluvčí banky UBS. Ilustrační foto: Shutterstock

Londýn je největším světovým centrem fyzického obchodování s drahými kovy. Jeho clearingový systém, který provozuje několik velkých bank s přístupem ke vzácnému kovu v trezorech – JPMorgan, HSBC, ICBC Standard, a UBS – vypořádávají denně transakce se zlatem v hodnotě přibližně 30 miliard amerických dolarů.

Pravidla, známá jako ukazatel čistého stabilního financování (NSFR), jsou součástí předpisů, tzv. Basilejských pravidel III., jejichž cílem je zvýšit stabilitu bank a zabránit opakování finanční krize z let 2008-2009. Jak jsme již informovali, v Evropské unii a ve Spojených státech vstoupila pravidla v platnost na konci letošního června, ve Velké Británii mají začít platit až 1. ledna příštího roku.

PSALI JSME: Přichází třetí Basilej. Banky už zlato zřejmě nakoupily

Fyzicky obchodované zlato je komodita

Nová pravidla přistupují ke zlatu, s nímž se fyzicky obchoduje, jako k jakékoli jiné komoditě a vyžadují, aby banky držely více hotovosti, která by odpovídala jejich expozici vůči zlatu jako rezerva proti nepříznivým cenovým pohybům.

Asociace londýnského trhu s drahými kovy (London Bullion Market Association, LBMA), mezi jejímiž členy nechybí ani výše zmíněné banky, proti pravidlům Basel III. lobbovala s tím, že jsou zbytečná a mohla by některé banky – včetně zúčtovacích bank – donutit k zastavení obchodování. LBMA tvrdí, že zlato je dostatečně likvidní na to, aby nepotřebovalo dodatečnou likvidní rezervu pro zúčtování a vypořádání a krátkodobé transakce.

PSALI JSME: Otřese nová Basilejská dohoda trhem se zlatem? „Papírové zlato“ bude rizikovější

Nižší velikost kapitálové rezervy

Britský regulační úřad Prudential Regulatory Authority (PRA) při Bank of England (britská centrální banka, pozn. red.) koncem minulého týdne uvedl, že v návaznosti na konzultace se „rozhodla změnit svůj přístup k držbě drahých kovů v souvislosti s přijímáním vkladů a zúčtovacími činnostmi“. Úřad dále uvedl, že zavedl „povolení k držení drahých kovů ve vzájemné závislosti“, které sníží velikost požadované kapitálové rezervy.

„To je jeden z klíčových bodů, o který jsme celé ty roky žádali,“ uvedla pro Reuters Sakhila Mirzaová, hlavní poradkyně LBMA: „Clearing bude vyňat.“ Britský úřad PRA uvedl, že zlato nebude klasifikovat jako vysoce kvalitní likvidní aktivum, což by z vysokého kapitálového požadavku osvobodilo i další obchody, jako jsou např. půjčky a leasingy drahých kovů.

PSALI JSME: Zakrývá basilejská banka BIS „zlaté intervence“ centrálních bank?

(luk)

Další z kategorie Zlato