Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Zoufalý táta utratil životní úspory, když hledal uneseného syna. Našel ho po 24 letech

Kuo Kang-tchang z Číny našel po téměř čtvrt století svého syna.
Kuo Kang-tchang z Číny našel po téměř čtvrt století svého syna.  (Autor: Reprofoto Weibo)
Autor: ČTK - 
13. července 2021
09:05

Jednapadesátiletý Kuo Kang-tchang z Číny našel po téměř čtvrt století svého syna, kterého jako dvouleté batole unesli v roce 1997 obchodníci s lidmi od jejich domu v provincii Šan-tung. Otec od té doby po synovi pátral, projel kvůli tomu na motorce přes 500.000 kilometrů napříč státem, napsal dnes server britské BBC. Ten také poznamenal, že únosy dětí jsou v této asijské zemi velký problém, ročně jich takto zmizí tisíce.

Identitu Kuova syna prokázaly testy DNA, uvedlo čínské ministerstvo veřejné bezpečnosti. Podle zpravodajského serveru Global Times ho díky rozborům DNA policie také našla. Policisté rovněž vypátrali a zatkli dva podezřelé z únosu. Více informací o tom, jak se podařilo uneseného vypátrat, nicméně zatím není k dispozici. Podle BBC se syn našel v sousední provincii Che-nan, kde žil.

Kuo Kang-tchang ve snaze nalézt svého ztraceného potomka údajně projel na motocyklu 20 čínských provincií, kam ho zavedly různé tipy. Při dopravních nehodách si prý zlomil několik kostí a poškodil deset motorek. Na misi podle svých slov utratil životní úspory - když mu peníze došly, spal pod mosty a žebral o jídlo.

Za tu dobu se stal rovněž významným členem organizací, které se zaměřují na pohřešované. Pomohl nejméně sedmi rodičům, aby se shledali se svými unesenými dětmi, píše BBC. Osud otce a syna inspiroval film z roku 2015, ve kterém hrál hongkongský herec Andy Lau.

Únosy a pašování dětí jsou v Číně problémem už po celá desetiletí. Mnoho jich obchodníci s lidmi prodávají k adopci, ať už v asijské zemi nebo v zahraničí, podotkl britský zpravodajský web s tím, že podle odhadu z roku 2015 je ročně uneseno v Číně 20.000 dětí.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi