Přitom se žněmi začali zemědělci jen v jižních okresech. „Na severu kraje se teprve se sklizní začne,“ potvrdil předseda Regionální agrární komora Jihomoravského kraje Václav Hlaváček.

Naopak na Hodonínsku je sklizených už sedmdesát procent ozimého ječmene. „Začínalo se hned po svátcích, někdo už v úterý, někdo ve středu. I když je to kvůli celkovému zpoždění vegetace zhruba o deset dnů později než obvykle, tak je zatím ječmen pěkný a má i dobrý výnos 7,5 tuny na hektar,“ informoval v pondělí přímo z traktoru farmář z Kyjovska Petr Chaloupka s tím, že naprostá většina ječmene končí jako krmivo.

„Zhruba jen deset procent, a to speciální odrůdy jsou na slad. Jenže v souvislosti s pandemií poklesla poptávka po pivu, tedy i sladu. Zejména kvůli exportu se ale zvýšila poptávka po krmných plodinách, takže ceny by mohly být vyšší,“ věří Chaloupka.

BV vinařství opět zabodovalo na soutěži Concours Mondial de Bruxelles.
Šampion z Ratíškovic. Ryzlink z Hodonínska uspěl v konkurenci deseti tisíc

Po ozimém ječmenu čekají na zemědělce žně hlavních plodin, tedy pšenice a řepky. Podle odhadů sklizně, které zveřejnil koncem minulého týdne Český statistický úřad, ozimé pšenice bude výrazně méně než loni. „Sklidit by se mělo 526,7 tis. tun, což je o 108,5 tis. tun méně proti roku 2020,“ uvedla statistička Jindřiška Svobodová. Stojí za tím především snížení výměry této plodiny kvůli nevhodnému počasí při podzimním výsevu. Výrazně víc mají podle statistiků zemědělci sklidit na jižní Moravě pšenice jarní.

Podle ekonoma Lukáše Kovandy však na základě letošního prvotního odhadu sklizně obilovin nelze předpokládat žádný jakkoli zřetelnější tlak na růst cen pečiva. „Kvalita a objem letošní úrody obilovin ale bude pochopitelně záležet na prázdninovém vývoji povětrnostních podmínek v Česku,“ doplnil ekonom.

Nejnovější odhad sklizně ještě nezohledňuje následky bouřek či tornáda na přelomu června a července. „Některým lokalitám u nás se kroupy zcela vyhnuly, ale například u Dolních Bojanovic srovnaly pole se zemí. Zaplať pánbůh to nebylo celoplošně,“ dodal Chaloupka.