×

Varování

JUser: :_load: Nelze nahrát uživatele s ID: 10008

Studenti dorazili do školy i o prázdniny, zkoušejí si experimentální chirurgii

Zveřejněno v Aktuálně
Od - úterý, 13. červenec 2021 15:20

Možnost vyzkoušet si už během studia medicíny skutečnou operaci živého organismu mají účastnící osmého ročníku Letní školy experimentální chirurgie, která se koná na plzeňské lékařské fakultě. Letos se projektu, který je jediný svého druhu v Česku a ojedinělý i v zahraničí, účastní 33 studentů z deseti univerzit ze šesti zemí. Studenti medicíny nacvičují formou workshopu pod dohledem lektorů na prasatech domácích chirurgické techniky, které budou jako lékaři používat v humánní medicíně, řekl dnes vedoucí letní školy Václav Liška.

Možnost provádět skutečnou operaci na živém pacientovi v narkóze je pro mediky ojedinělá. Při studiu se k něčemu takovému nedostanou a zákroky, které zkoušejí na letní škole v Plzni, tak v reálu mohou vykonávat někdy až několik let po ukončení studia medicíny.

V Biomedicínském centru v Plzni se vyučuje péče o zvířecí modely v průběhu operace, experimentální radiologie a vyhodnocování experimentů. "Velmi důležitý je pro nás etický aspekt. Mezi vyučované zásady patří například náhrada živých zvířat v experimentu tkáňovými kulturami nebo bakteriemi. Zaměřujeme se na to, abychom použili co nejmenší počet zvířat. Experiment vždy probíhá tak, aby zvířata měla během něj dostatečný komfort,“ vysvětlil Liška. Medici se při workshopech seznamují také se softwarovým modelováním, které v některých případech umožňuje nahrazení experimentálních modelů.

pitvaNa letní školu se mohou přihlásit studenti medicíny od třetího ročníku, náklady si hradí sami. Většina účastníků přijela ze zahraničí, kvůli koronavirovým opatřením už druhým rokem pouze z evropských zemí jako Belgie, Německo, Litva nebo Španělsko. Díky příspěvku univerzity a sponzorů mohla letní škola přijmout i pět účastníků z Česka.

Komunikačním jazykem školy je angličtina. Na programu jsou i přednášky prestižních zahraničních odborníků. Navzdory koronaviru se letos podařilo získat přednášející z Německa, Švýcarska a USA, kteří budou přednášet osobně nebo prostřednictvím on-line přenosu.

ČTK