Pátek , 26. 04. 2024

Oto

Jak začít cvičit pilates? Je to jednoduché a snadné

Krásná postava, zpevněný zadek, silné svaly, perfektní držení těla, stejně jako obratnost a lehkost pohybů... To vše lze získat pomocí cvičení zvaného pilates. Toto cvičení se objevilo již před několika lety, ale stále nabírá na popularitě. Proč ho cvičit? A jak s pilates začít v domácích podmínkách? Uvidíte, že i naprostý začátečník může s pilates začít okamžitě a brzy dosáhnout skvělých výsledků ve formování své postavy!
jak začít cvičit pilates
Začněte cvičit pilates ještě dnes. (foto: 123RF)

13. 07. 2021

Proč je Pilates pro vás to pravé

Než si prozradíme, jak začít cvičit pilates, prozraďme si, jestli je to pro nás to pravé. Zaprvé vám určitě přinese krásné a vypracované tělo. Cvičení pilates se někdy nazývá nejlepší druh fitness pro ženy – tréninkový systém v této oblasti pomáhá formovat vytvarované tělo, aniž by jej přečerpával.

Dále cvičení pilates uvolňuje stres z páteře a zmírňuje bolesti zad. Každý pohyb v Pilates je zaměřen na bezpečné protažení svalů a zvýšení motorické aktivity kloubů. Pokud se chcete nejen protáhnout, zmírnit svalové napětí, ale také být pružnější – pilates je dobrá volba.

A co víc!

Navíc pilates zlepšuje fungování endokrinního systému zvýšením koncentrace hormonů, které mají příznivý vliv na sexuální život. Také jsou díky tréninku svaly pánevního dna dobře propracované, což přispívá ke zdravějšímu a spokojenějšímu ženství. A pak samozřejmě to, že pilates od vás nevyžaduje zvláštní investice – pohodlné oblečení, ponožky a chuť cvičit ?

Pilates je …

Systém cviků zvaných pilates vyvinul před více než 100 lety sportovec, lékař a instruktor Joseph Pilates. Narodil se v Německu v roce 1880 a od samého narození byl nemocný. Když vyrostl, rozhodl se překonat všechna svá onemocnění pomocí jím vyvinuté gymnastiky. Výsledky byly působivé. Díky pilates se plně zotavil dokázal vynikat v gymnastice, plavání, lyžování. Začal pomáhat celé řadě osobností v Americe, jeho systém však získává popularitu i nyní mezi mnoha fitness nadšenci.

Více než fitness

Pilates je cvičení, které se skládá z plynulých pohybů podobných tanečním krokům. Je zaměřeno nejen na protahování a posilování svalů, ale také na harmonizaci všech částí těla. Během cvičení pracují všechny svaly, jak povrchové, tak i ty uložené hluboko. Právě tyto vnitřní vrstvy svalů podporují držení páteře a správnou funkci kloubů. Ve výsledku tak cviky mají vliv na blaho člověka a jeho harmonický vývoj.

K TÉMATU  Cvičení jde s hudbou lépe. To je vědecky dokázáno

Na jakém principu funguje?

Při tréninku nemá ani tak význam počet opakování a kombinace jednotlivých cviků. Nejdůležitější věcí v tomto systému je kvalita cvičení. Při každém pohybu musíte pochopit, co se přesně v těle děje. Pilates se také používá jako rehabilitační terapie po úrazech, protože jeho cvičební systém je velmi šetrný k páteři. Cvičení pilates je vhodné pro absolutně každého, bez ohledu na úroveň fyzické zdatnosti, zdraví a věk.

Jak začít cvičit pilates? Důležitá je příprava

Budete potřebovat kvalitní a pohodlné oblečení, nejlépe z biobavlny, jež dobře odvádí pot. Pokuste se vybrat si hlavně něco pohodlného, abyste se celou dobu nemuseli soustředit na příliš utažené kalhoty nebo nepříjemný a svědící materiál. Zároveň budete potřebovat už jen běžnou gymnastickou podložka. A než vůbec začnete cvičit, osvojte si základní principy systému pilates. Bez toho není možné dosáhnout skutečně dobrých výsledků.

Navrhovaný rozpis jedné lekce

Cvičte 2–3krát týdně, maximálně 30 minut (i s rozcvičkou). Častěji to není nutné. Přitom se není třeba zahřívat jako před silovým tréninkem. Stačí stát 3–4 minuty se správným držením těla, poslouchat vlastní dech, naladit se na „dialog“ se svým tělem. V průběhu cvičení nemusíte zahrnovat všechna navrhovaná cvičení do jedné relace. Pro začátečníky je na výběr 4–5 cviků, které bohatě postačí. Proveďte všechny pohyby plynule a pomalu při nízké srdeční frekvenci.

Na co si dát pozor?

Dejte si pozor především na dech. Čím více kyslíku vstupuje do svalů, tím lépe pracují. Proto se ujistěte, že je váš dech co nejhlubší. Naplňte plíce vzduchem až na doraz a také je úplně vyprázdněte. Mezi cviky se zaměřte i na relaxaci. Jednou z nezbytných dovedností je schopnost uvolnit svaly, které právě odpočívají. Kvalita vašeho tréninku se výrazně zvýší, pokud si mentálně představíte, co se děje s vaším tělem a budete se na každý pohyb plně soustředit. Roztěkané myšlenky jsou nepřípustné.

K TÉMATU  Běh s dítětem? Ano, ale vyberte ten správný kočárek

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Proč je v životě důležité správné dýchání? Potěšíte tím nejen své zdraví

Jak začít cvičit? Zhubněte povánoční kila!

Zdroje článku:
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Nechceme je, bojujeme proti nim a stejně před nimi neutečeme. Vrásky už jednoduše patří k životu každého člověka, ovšem u někoho se objeví dřív a u jiných později. I když jejich přítomnost je zcela nevyhnutelná, pořád existují cesty, jak jim předcházet anebo zmírnit podobu těch, které se usídlily na naší tváři. Co zabírá na vrásky v každém věku?
Většina z nás si určitě ještě pamatuje na studentská léta, kdy se v hodinách biologie učilo rozdělení pohlavních hormonů na ženské a mužské. Ačkoliv je testosteron považován za mužský pohlavní hormon, má své čestné místo i v ženském těle. Víte, proč?
Tento DIY návod ukáže, jak jednoduché je vyrobit vlastní dámské psaníčko. Jako základ postačí kus kůže/umělé kůže, případně starší batoh nebo kabelka. Pak už potřebujeme jen nůžky, tavnou pistoli a nějaký kus tkaniny na vnitřek psaníčka. Výsledek překvapí!
Dnes hrozí, že vás ovládnou stinné stránky vaší povahy. Chraňte také svou kůži a snažte se ji co nejvíce hydratovat. Co ještě pro dnešek máte udělat a očekávat? Více Naďa Šmídová ve speciálním horoskopu krásy a duševního zdraví.
Rozlučka se svobodou je v podstatě taková ta poslední dámská jízda, kterou si můžete se svou kamarádkou užít za svobodna. Zapomeňte ale na striptýz a klasické rozlučkové klišé – nemusí to být v zásadě jen o alkoholu a nezřízeném veselí. Ne každá kámoška je taky na bar zvědavá. Spíše vsaďte na společné zážitky a naplánujte zajímavou rozlučku, kterou si nevěsta bude pamatovat napořád.
Těší na dárky, ale po rozbalení nejsou zrovna nadšené, když tam není to, co očekávaly. Tyhle děti jsou ale vděčné za cokoli! Jejich reakce vás rozehřeje.
K létu neodmyslitelně patří i veřejná koupaliště, hotely nebo wellness. Během relaxace u vody se ale mějte na pozoru. Odnést si totiž můžete hned několik nepříjemných problémů! Mykotické infekce, tedy dermatomykózy, nejsou zrovna přívětiví společníci.
Spokojenost se svými prsy je důležitá pro sebevědomí žen a mnohdy se ani nejedná o jejich samotnou velikost, ale spíše tvar a celkový vzhled. A právě to můžete vhodnými cviky ovlivnit. Prsa je možné pomocí jednoduchých cviků zpevnit, což se promítne nejen do vašeho vzhledu, ale především do spokojenosti s vlastním tělem.
Chcete svého partnera obdarovat krásnou, novou a stylovou peněženkou? Rozpadá se mu ta stará v ruce? Možná si pokládáte otázku, která z nabízených bude tou nejlepší. Je třeba si uvědomit, že pánové uvažují trochu jinak a že i jejich požadavky na tento módní doplněk se mohou lišit. Předně se tak moc nekouká na celkový design.
Navodí příjemnou atmosféru, zahalí domov do úžasné vůně a podpoří relaxaci. Nejen taková kouzla svede aromaterapie, která se stala nedílnou součástí všech milovníků nádherných vůní. Láká aromaterapie i vás? Mrkněte se na pár podrobností, které vás zasvětí do tajů všech jejích podmanivých benefitů.
Pelargonie, známější spíše jako muškáty, patří mezi nejoblíbenější květiny do truhlíků či jiných nádob. Pelargonie vodopádem svých barevných květů zdobí nejeden balkón či terasu. Pelargonie jsou velmi dekorativní, nenáročné na pěstování, odolné vůči chorobám a škůdcům, a proto jejich pěstování zvládne i naprostý začátečník.
Lidé by si vzájemně v nouzi měli pomáhat, i přesto však je na světě mnoho případů, kdy člověku či zvířeti v ohrožení života nikdo pomoc neposkytnul. Doba je čím dál hektičtější a lidé si již méně všímají toho, co se okolo nich děje. Často bývají i lhostejní vůči negativním situacím, do kterých raději nechtějí zasahovat, aby sami nebyli ohroženi.

Výběr článků

Kolik kilo člověk přibere? Rozhodně víc, než si naplánuje, když na těhotenském testu vidí dvě čárky. A jak dlouho vývoj vytouženého miminka vlastně trvá? V tomhle vám ve škole při hodinách biologie taky kecali!
Toužili jste někdy po tom mít recept na štěstí? Nebo objevit nějaký nástroj, díky kterému doopravdy zažijete štěstí? Pokud ano, tak mám pro vás dobrou zprávu. Dnes vám totiž prozradím nástroj, který vám štěstí opravdu může přinést. Podmínkou ale je, že tento nástroj uchopíte do praxe a budete se jím řídit. Jste připravení? Jdeme tedy na to.
Po patnácti letech manželství jsem se rozváděla a myslela jsem si, že začnu nový život. Jenže mé dvě děti se nedokázaly s rozpadem rodiny smířit – a mně to nedalo spát. I když jsem vlastně nechtěla, podlehla jsem, a nakonec jsem se k bývalému muži vrátila. Nyní jsou děti šťastné, manžel spokojený, ale já vím, že to není ono. Navíc jsem zjistila něco, co mi situaci ještě více zkomplikovalo.

Nepřehlédněte

Slyšet za dveřmi ložnice „dneska ne, miláčku“ je pro mnohé muže doslova noční můra. Není tajemstvím, že jsou muži náruživější a mohli by „to“ mít klidně každý den. I několikrát. Ženy v tomto zájmu a potřebách mnohdy pokulhávají. A jsou situace, kdy i zadaná žena, která by mohla mít sex denně, začne intimní radovánky odmítat. Proč?
Právě na podzim, kdy se vám někdy nebude chtít do sychravého počasí, si můžete zařídit doma malou tělocvičnu. Nepotřebujete k tomu žádnou zvláštní místnost. Cvičit se dá i na minimálním prostoru. A fitness pomůcek k tomuto účelu je na trhu dost. S čím začít?

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek