Pět stran opozice zablokovalo volbu členů orgánu nezávislé kontroly tajných služeb

ČTK ČTK
13. 7. 2021 17:07
Poslanecké kluby opozičních koalic Spolu (ODS, KDU-ČSL, TOP 09) a Pirátů se Starosty zablokovaly návrh na sněmovní volbu členů orgánu nezávislé kontroly zpravodajských služeb, jak jej podala vláda ANO a ČSSD. Zařazení nového bodu do programu nynější schůze navrhoval předseda volební komise Martin Kolovratník (ANO). Předseda poslanců ODS Zbyněk Stanjura ale takový krok jménem pětice frakcí vetoval.
Zástupci koalice Spolu: předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová, 1. místopředseda ODS Zbyněk Stanjura, předseda ODS Petr Fiala a předseda KDU-ČSL Marian Jurečka
Zástupci koalice Spolu: předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová, 1. místopředseda ODS Zbyněk Stanjura, předseda ODS Petr Fiala a předseda KDU-ČSL Marian Jurečka | Foto: ČTK

Kabinet poslancům nabídl k obsazení pětičlenného orgánu šest jmen. Patří mezi ně především zaměstnanci ministerstev, ale i prezidentské kanceláře. Sněmovní volba členů se v tomto volební období vzhledem k úternímu kroku pravděpodobně již neuskuteční.

Kabinet navrhl poslancům do nového orgánu poradce premiéra Andreje Babiše (ANO) a bývalého ministra zahraničí Cyrila Svobodu, vedoucího odboru legislativy a práva prezidentské kanceláře Václava Pelikána, vedoucího bezpečnostního odboru ministerstva zahraničních věcí Hynka Pejchu, náměstka ministra vnitra pro vnitřní bezpečnost a vzdělávání Jiřího Nováčka, ředitele bezpečnostního odboru na vnitru Josefa Veselého a ústavního právníka Jana Kudrnu.

Orgán nezávislé kontroly nad činností Bezpečnostní informační služby, Vojenského zpravodajství a Úřadu pro zahraniční styky a informace vznikl novelou zákona už s rokem 2018. I vzhledem k požadavkům na obor vzdělání v kombinaci s bezpečnostní prověrkou na stupeň přísně tajné se ale nedařilo najít dostatek vhodných kandidátů, muselo jich být nejméně deset. Změkčení přinesla změna zákona účinná od července.

 

Právě se děje

Další zprávy