Jaroslav Kalina
13. července 2021 • 17:40

Kvůli kokainu neměl hrát čtyři roky. Nyní si ruský talent zabojuje o KHL

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Dostal šanci, kterou už si nemůže dovolit zahodit. Nadaný ruský hokejista Ilja Altybarmakjan, který byl minulý rok potrestán čtyřletou stopkou za pozitivní nález kokainu v krvi, po vynechání poslední sezony může opět hrát. Mezinárodní hokejová federace IIHF totiž po přezkoumání případu dvacetiletému Rusovi prominula zbytek jinak dlouhého trestu. Rodák z Petrohradu tak následně podepsal smlouvu v Nižním Novgorodu, kde si za Torpedo zahraje o místo v KHL.



Pro ruský hokej byla kokainová aféra talentovaného mladíka velký šok. Nerozvážná hloupost pošramotila Iljovi Altybarmakjanovi pověst a málem i zardousila nadějnou kariéru, kterou slibně rozjel v organizaci SKA Petrohrad. Bohatý klub KHL po zjištění výsledků dopingových testů s ním okamžitě ukončil spolupráci. V očích veřejnosti se tehdy devatenáctiletý forvard stal flink a darebák, který víc než na hokej soustředí na vymetání barů.

Mluvilo se Altybarmakjanově případném odchodu do zámoří, na kterého se stopka od IIHF nevztahuje. Z Ruska však neodešel a za podpory celé rodiny a blízkých si stál za tím, že si kokain nevzal dobrovolně, že mu to podstrčili kamarádi, kteří si chtěli natočit hráčovu reakci na drogu a vložit na sociální síť TikTok.

Nadaný ruský hokejista Ilja Altybarmakjan se po kokainové aféře pokusí zabojovat o KHL v Nižním Novgorodu
Nadaný ruský hokejista Ilja Altybarmakjan se po kokainové aféře pokusí zabojovat o KHL v Nižním Novgorodu

Jak píšou ruská média, Altybarmakjan prokázal nevinu a IIHF čtyřletý zákaz hraní profesionálního hokeje v Evropě zkrátila na rok, který si Rus již odpykal. Mladšímu bratrovi Andreje Altybarmakjana (útočník Chicaga) už to ztracenou sezonu nevrátí, ani rodný Petrohrad Ilju zpátky nepřivítal s otevřenou náručí. Nadějný hokejista ale má nyní možnost se rychle znovu nastartovat.

Šikuly, který v posledních dvou odehraných ročnících ruské juniorky nastřílel 41 gólů, si všiml Nižní Novgorod. S Torpedem, jehož dres bude v příští sezoně oblékat slovenský reprezentant Marek Hrivík, uzavřel roční dvoucestný kontrakt, během kterého se bude moct předvést a případně si i vysloužit místo v hlavním týmu.

Altybarmakjan je trochu znevýhodněn, když více jak rok nehrál a se seniorským hokejem nemá žádné zkušenosti. Nelze tedy vyloučit, že vedení Nižního Novgorodu pošle petrohradského odchovance do druhé ruské ligy (VHL), konkrétně do partnerského týmu z Novomoskovsku. Klub z města na soutoku řek Oky a Volhy si však hodně slibuje od mladíka, kterého web The Athletic před dvěma roky zařadil mezi 107 nejslibnějších mladých hokejistů na světě.

„Altybarmakjan plně prokázal své kvality na mládežnické úrovni, v MHL dával přes dvacet gólů za sezonu, teď si zaslouží šanci v dospělém hokeji. Ilja je pravák s dobrou technikou a výbornou střelou. Vidíme v něm potenciál a doufáme, že se nám ho v našem klubu podaří otevřít,“ uvedl klub na sociálních sítích a popřál nové hráčské akvizici hodně štěstí.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud