Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Neočkovaní dovolenkáři mají smůlu, Malta se jim uzavře. Mají právo na vrácení peněz?

Autor: Nikola Forejtová - 
14. července 2021
05:00

Malta zavádí jako první země v Evropě povinnost se před vstupem prokázat certifikátem o ukončeném očkování. To se dotkne především turistů, kteří sem mířili za rekreací. Nové omezení se dotkne i Čechů, ačkoliv jich je spíše poskrovnu, jak zmiňují námi oslovené cestovní kanceláře. Ty nám i objasnily, jak s klienty nastalou situaci řeší - buď nabízí změnu destinace nebo navrácení peněz. Toto jednání posvětila pro Blesk Zprávy i advokátka, která vysvětlila, na co mají nyní Češi, kteří se nemohou zájezdu účastnit, právo. 

S poměrně velkým zádrhelem musí od středy 14. července počítat cestovatelé, kteří by rádi vycestovali na Maltu. Ta totiž jako první stát v Evropě zavádí povinnost se před vstupem do země prokázat platným očkovacím certifikátem, a tedy ukončeným očkováním. 

Mluvčí ministerstva zahraničních věcí Eva Davidová Blesk Zprávám potvrdila, že od poslední dávky - v případě dvoudávkové vakcíny tedy od té druhé - musí pak uběhnout alespoň 14 dní. Tato povinnost znemožní některým Čechům, aby do destinace vycestovali. 

Češi volí změnu destinace 

Podle oslovených cestovních kanceláří se ale tato změna nedotkne velké řádky Čechů. Malta totiž nepatří ani mezi první desítku nejnavštěvovanějších destinací Čechů. „Zájem o Maltu se rok od roku zvyšuje, je to přece jen ne tolik okoukaná destinace. Dávají jí ale přednost spíše individuální turisté, u nás je to pod jedno procento našich klientů,“ komentuje oblíbenost Malty pro Blesk Zprávy mluvčí cestovní agentury INVIA Andrea Řezníčková s poznámkou, že průměrná cena zájezdu se pohybuje kolem 20 tisíc korun. 

Řezníčková dodává, že ale nastálou situaci agentura řeší a s dotčenými klienty vše vyřizuje individuálně podle instrukcí cestovní kanceláře, která zájezd pořádá. „Z praxe tuším, že jim CK zřejmě nabídnou výměnu zájezdu jinam nebo výměnu termínu taktéž na Maltu; samozřejmě pokud by se klient do té doby stihl naočkovat,“ uvádí mluvčí.

A výměnu zájezdu podle informací Blesk Zpráv cestovky opravdu nabízí. „Pokud se stane cílová destinace nedostupná nebo se dostane do černé barvy, kontaktujeme naše zákazníky a nabízíme náhradní variantu dovolené a destinace, a pokud si náš zákazník nevybere, vracíme celou částku, kterou uhradil za zájezd,“ informuje Blesk Zprávy obchodní ředitel EXIM tours Petr Kostka. Náhradní variantou může být nyní podle Kostky například Bulharsko nebo Řecko. 

 

Video  „Karanténa nutí lidi ke lhaní.“ Zástupce cestovek kritizuje opatření pro dovolenkáře „bez logiky“  - Pavlína Horáková
Video se připravuje ...

Podobně mluví i mluvčí ČEDOK Eva Němečková. „V případě, že některá země striktně omezí příjezd turistů jako např. nyní Malta, pak naše cestovní kancelář individuálně kontaktuje každého našeho klienta, kterého se dané omezení týká. Naši klienti ve většině případů využívají možnosti vyměnit svůj zájezd za jakýkoliv jiný z naší nabídky a vybírají jak z nabídky zahraničních zájezdů, tak z nabídky pobytů v České republice,“ míní. 

Cestovky tím naznačují, že jsou připravené toto nabízet i v případě, že půjdou ve šlépějích Malty i další dovolenkové ráje. Podle Němečkové ale povinnost plného očkování brzy nebude takovým problémem. „K dnešnímu dni absolvovaly kompletní očkování téměř 4 miliony Čechů a každým dnem se tento počet zvyšuje. Jakákoliv změna opatření spojených s vycestováním a návratem zpět do ČR se proto týká stále menšího počtu turistů,“ podotýká. 

Právnička: Šlo by to i bez stornopoplatku

Ačkoliv cestovní kanceláře zmiňují, že klienti raději volí změnu zájezdu, než úplně zrušení, najdou se i tací, kteří by raději chtěli zpátky peníze. Blesk Zprávy možnosti odstoupení od smlouvy projednali s advokátkou Petrou Fialovou z advokátní kanceláře Fialová.

České právo na rušení zájezdů pamatuje, první možností klienta je vždy odstoupení od smlouvy. „Záleží, zda je možné odstoupit pouze se současným zaplacením odstupného (storno poplatku), či bez jeho zaplacení. Odstoupení od smlouvy bez zaplacení odstupného je možné v případě, že v místě určení cesty nastaly nevyhnutelné a mimořádné okolnosti, které mají významný dopad na poskytování zájezdu nebo na přepravu osob do místa určení cesty nebo pobytu (tzv. vyšší moc). V takovém případě má zákazník již zmíněné právo na odstoupení od smlouvy bez zaplacení storno poplatku, a tedy na vrácení veškerých jím uhrazených plateb za zájezd,“ vysvětluje odbornice.

Jedním dechem ale dodává, že v nynější situaci je velmi těžké zhodnotit, zdali se opravdu jedná o zásah vyšší moci. Nicméně v tomto případě by měl mít klient podle jejího názoru právo na vrácení plné částky. „Epidemie koronaviru je totiž i nyní stále poměrně nová „záležitost“, relevantní judikatura v České republice zatím neexistuje. Ovšem v naší konkrétní situaci, kdy zákazníci spoléhali na to, že vstup do země bude povolen na základě negativního testu, protože tomu tak bylo v době, kdy si zájezd zakoupili, jsme toho názoru, že se bude jednat o vyšší moc. Zákazníci tedy budou mít dle našeho názoru právo na odstoupení od smlouvy bez zaplacení storno poplatku,“ míní.

Fialová nicméně zdůrazňuje, že konečné slovo má v tomto případě vždycky soud. Zmiňuje pak i nedávné rozhodnutí německého soudu, který judikoval, že samotná existence koronavirové epidemie nestačí k tomu, aby bylo možné odstoupit od smlouvy bez zaplacení storno poplatku. „Dle názoru soudu si zákazníci musí být vědomi toho, že již po nějakou dobu epidemie koronaviru v určitém ohledu ovládá jejich životy a je s tím tedy nutné počítat,“ vysvětluje. 

Podle odbornice vždy záleží i na samotné ochotě cestovní kanceláře, jak se k mimořádné situaci postaví. Doporučuje také uzavření pojistné smlouvy. 

A jaké jsou vlastně aktuální podmínky pro vstup na Maltu a pro návrat do ČR? Pokud máte ukončené očkování, v zemi vás poměrně bez dalších průtahů přijmou. Nutné je ale vyplnit ještě příjezdový formulář. Doporučujeme si také ohlídat, jaké podmínky pro cestu mají jednotlivé aerolinky.

Malta patří pak patří v našich očích mezi zelené státy. Před příjezdem do České republiky je nutné vyplnit příjezdový formulář. Občané ČR a cizinci s trvalým nebo přechodným pobytem v ČR musí podstoupit test nejpozději pátý den po příjezdu do ČR, ostatní se musí nechat otestovat před příjezdem do ČR. Antigenní test před vstupem do ČR smí být maximálně 48 hodin starý, PCR test může být až 72 hodin starý.

Výjimku mají lidé, kteří byli naočkováni a od druhé dávky vakcíny uplynulo nejméně 14 dní, v případě očkování jednodávkovou vakcínou musí od očkování uplynout nejméně 14 dní, a lidé, kteří koronavirus prodělali v posledních 180 dnech. 

Na Maltě pak od 1. 7. nemusí plně naočkované osoby nosit roušku ve venkovních prostorech. Nošení roušek je jinak povinné v uzavřených prostorách. Roušku nemusí nosit děti mladší tří let, sportující osoby nebo lidé trpící dýchacími obtížemi.

Pink ( 15. července 2021 17:06 )

Všechny očkované zavřít minimálně na rok do karantény,aby se nenakazili od nenaočkovaných.

diskutujici ( 14. července 2021 11:47 )

Příště budou chtít, ať si uřežete třeba nohu. Za sebe na celou Maltu akorát z výšky.......

frantacizek ( 14. července 2021 11:16 )

my tu na Velké Moravě máme jak na Maltě už několik dní. A aj víc.. A už to nepadá ani v noci právě, čiže furt 26-30 stupňů. Tak se přizpůsobujem aj tím jižanským stylem. Už jsem stihl od rána kromě sprchy bábovku a kakao u sousedky, podojit kravičku na tabletu její dcery i s bonusem, postavit komín z kostek a tedkom mi za to přinese za chvíli oběd, pokud nás tady nesejme ta okluzní fronta, co tu teď je všude okolo, někam do Bialsko Biale.

Michal Snobl ( 14. července 2021 08:09 )

Kulich Vojtěchů zařídí aby peníze neočkovaných šli do zdravotnictví. Holota jedna neočkovaná, že se nestydí. Na Maltě ať si💩 a jdou budovat hodnoty,ne okrádáním turistů.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa