Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří
130 let

Lidovky.cz

Právo

legalTV.cz: Církevní sňatek nelze rozvést

Advokát Ronald Němec. foto: legaltv.cz

PRAHA - Pokud plánujete svatbu v kostele, je dobré si pořádně rozmyslet, zda uzavíráte kvalitní manželství. Předejdete tak mnoha dalším problémům.
  7:00

legalTV.cz: Co dělat, když se rozhádají společníci ve firmě?

Zbavit se manžela nebo manželky můžete jen tehdy, pokud dokážete, že při uzavírání sňatku nebyly splněny všechny podmínky, a tím pádem byl sňatek od samého počátku neplatný. Může rozvádějící se pár zastupovat u církevního soudu každý advokát? Jaká je odměna advokáta za zastupování u církevního soudu? To vám prozradí advokát Ronald Němec.

„V katolické církvi můžeme požádat o zneplatnění manželství. To znamená, že katolická církev zkoumá zpětně, jestli ke dni uzavření sňatku byly splněny všechny formální, ale i jiné náležitosti. Pokud se zjistí, že člověk, který uzavřel platné manželství před státem, ale ne před církví, církev může prohlásit, že takové manželství nebylo nikdy naplněno,“ říká advokát Ronald Němec.

A dodává: „Je potřeba se obrátit na advokáta, který buď má znalosti církevního práva, anebo úplně nejlépe, který je zapsán ve speciálním seznamu, který vede církevní soud a takový advokát vás potom může zastupovat. Problém je v tom, že existuje velmi málo advokátů, kteří jsou advokáti podle českého práva, to znamená zapsáni v advokátní komoře v seznamu a zároveň vystupují u církevního soudu.“

Celé video najdete zde.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!