Pátek, 29. března 2024

Vavrouškovu cenu ulovil Pernický, rybář z kauzy Bečva; pedagožka z Lipky Korvasová a zachránce hradecké Plachty Mikát

Vavrouškovu cenu ulovil Pernický, rybář z kauzy Bečva; pedagožka z Lipky Korvasová a zachránce hradecké Plachty Mikát

Trojice osobností si odnáší od Nadace Partnerství prestižní Environmentální Cenu Josefa Vavrouška. Za výjimečný počin ji získal rybář Stanislav Pernický, za celoživotní přínos pedagožka Hana Korvasová a za Ekozásek roku mladý vědec Michael Mikát. Všechny oceněné a jejich příběhy představuje web www.cenajosefavavrouska.cz.

Stanislav Pernický se narodil u Bečvy, jen 300 metrů ohniska největší ekologické katastrofy posledních let. Na ryby chodí od sedmi let a s Bečvou žije dodnes. Celoživotní rybář a předseda Českého rybářské svazu v Hustopečích nad Bečvou byl jeden z prvních, který dorazil k otrávené řece. Spolu s kolegy rybáři celou událost oznamoval a vybíral uhynulé kusy z vody. Celkem z kyanidem prosycené vody, riskujíce vlastní zdraví, vylovili na čtyřiačtyřicet tun ryb, včetně řady chráněných druhů. Pernický ale odhaduje, že katastrofa byla minimálně dvakrát tak rozsáhlá.

Pernický ke kauze opakovaně vystupoval v médiích, na odborných plénech, před policií i poslanci, kdy se snažil předkládat pohled na věc opřený o desítky let rybářských zkušeností i pozorování v místě. Spolu s kolegy rybáři se od dubna loňského roku věnuje obnově života v Bečvě. Díky tomu se podařilo zarybnit postižený úsek již více jak třiceti tisíci novými rybami. Havárie na Bečvě nebyla od září loňského roku objasněna.

,,Obdivuji jeho obětavou a dobrovolnou práce pro revitalizaci řeky. Nejprve vylovení a asanace mrtvých ryb, posléze organizace vlastních akce na objasnění otravy, průzkum terénu a hledání logických míst a spojitostí otravy. Neutuchající úsilí nenechat kauzu zamést pod koberec," svěřil se Jakub Hruška, který Pernického na cenu nominoval.

,,Stanislav Pernický je nepřehlédnutelnou osobou v kauze otravy Bečvy. S neotřesitelnou odvahou se pere za to, aby se našel skutečný viník této katastrofální otravy řeky," komentuje specialista na toxické látky Jindřich Petrlík, sám mezi nominovanými v loňském ročníku Vavrouškovy Ceny.

Hana Korvasová se věnuje environmentálnímu vzdělávání již 4 dekády, 19 let řídí brněnské vzdělávací centrum Lipka, které spoluzakládala. Z malé organizace vybudovala organizaci s pěti pracovišti, kterými ročně projde více jak 28 tisíc dětí i dospělých. Podílela se na vzniku Rezekvítku: spolku pro ekologickou výchovu nebo na cenách za environmentální publicistiku Ekopublika.

Vedle environmentálního vzdělávání se věnuje přípravě budoucích pedagogů na Masarykově a Palackého univerzitě. Na Cenu Josefa Vavrouška byla nominována opakovaně, letos svou nominaci proměnila v kategorii za dlouhodobý přínos.

,,Na poli českého environmentálního vzdělávání, výchovy a osvěty patří Hana mezi výrazné osobnosti. Je za ní vidět více než čtyřicet let obrovského množství práce a především konkrétních výsledků, kterými posunula tuto oblast kupředu. Její celospolečenský přínos je absolutně nevyčíslitelný," vypočítává senátorka Anna Hubáčková, která stála za nominací Korvasové.

,,I mezi renomovanými osobnostmi českého environmentálního vzdělávání je málo tak výrazných, obdivuhodných a jen obtížně nahraditelných lidí jako je Hana Korvasová. Cílevědomost, houževnatost, maximální nasazení i vysoká ekopedagogická odbornost jsou v jejím případě v neobyčejném souladu," zdůrazňuje Aleš Máchal, laureát Ceny Josefa Vavrouška za oblast ekologické výchovy.

Přírodní památka Na Plachtě v Hradci Králové patří mezi ochranářsky nejvýznamnější lokality východních Čech. Její přírodu však výrazně ohrožoval kontroverzní záměr na výstavbu silnice. Proti stavbě se zvedl významný občanský odpor. Petici proti 270 metrů dlouhé spojce podepsalo přes 9 tisíc lidí. Rozsoudit spor měl biologický průzkum. Ten si zadalo město, vlastní expertízu zpracovali také odpůrci stavby.

Za tou stál mladý vědec Michael Mikát, který pro její vypracování sehnal tým čtyřicítky dobrovolníků z řad vědců, odborníků a studentů biologie. Právě opoziční studie, která našla v chráněné lokalitě mnohonásobně více živočichů než oficiální verze radnice, vedla nakonec ke stopce pro novou silnici. Za to mu porota Ceny Josefa Vavrouška přiklepla ocenění za Ekozásek roku pro mladé do 33 let.

,,Michael Mikát se výzkumu a ochraně přírodní památky na Plachtě věnuje už od svých dětských let. Ještě jako teprve náctiletý mladík dokázal sehnat pro pomoc s ochranou Plachty i populárního zpěváka Dana Bártu. Je velmi inspirující, že mu tento přístup vydržel i dnes, kdy již patří mezi mezinárodně uznávané vědecké kapacity," podtrhuje vědcovy zásluhy David Číp z ČSOP JARO Jaroměř, který Mikáta na Cenu navrhnul.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů