U Zámrsku zmizí nebezpečná křižovatka, začne její přestavba na okružní

  8:44
Ředitelství silnic a dálnic začne přestavovat nebezpečnou křižovatku u Zámrsku na Orlickoústecku na kruhový objezd. Stavba za téměř 49 milionů korun má být hotova do konce roku. Obce si však více oddechnou až po dostavbě obchvatu Vysokého Mýta.

Přejezd pětatřicítky v Zámrsku je pro řidiče komplikovaný, Přestavba na kruhový objezd by jim měla pomoci. | foto: Radek Kalhous, MAFRA

Když na přelomu 60. a 70. let vznikla u Zámrsku velká křižovatka se čtyřmi bypassy, tedy pruhy, díky kterým se řidiči křižovatce fakticky vyhnou, šlo o velmi nadčasové řešení, které tehdejší intenzitě dopravy po dlouhé roky postačovalo.

Z technického hlediska křížení dvou silnic I. třídy I/35 a I/17 vyhovuje i dnes, délky veškerých odbočovacích, zařazovacích a přiřazovacích pruhů současným normám odpovídají.

Z pohledu narůstající intenzity dopravy je však křižovatka za zenitem. Pokud se odbočovací pruh na Chrudim zaplní nákladními auty, pak se na první pohled přehledná křižovatka stává smrtelně nebezpečnou pastí. Odbočit na této křižovatce při jízdě od Hradce Králové směrem na Zámrsk je takříkajíc ruskou ruletou.

„Ve špičkách v pondělí ráno a v pátek odpoledne až do večerních hodin většina nákladních aut od Vysokého Mýta odbočuje na Chrudim. Tato auta mně jako řidiči odbočujícímu doleva na Zámrsk zastíní vozidla, která pokračují dál na Hradec. Odbočit na Zámrsk je opravdu problém,“ říká místostarosta Zámrsku Pavel Matys, který je zároveň i projektantem dopravních staveb. 

Už příští rok by však průjezd křižovatkou měl být mnohem bezpečnější a plynulejší. Ředitelství silnic a dálnic po mnoha letech příprav letos v červenci začne křižovatku přestavovat na kruhový objezd.

„Tuto informaci mám taky. Vím, že od července by se vše mělo začít připravovat tak, aby okružní křižovatka ještě letos byla hotová,“ potvrzuje informaci starostka Zámrsku Zuzana Tvrzníková.

Přestavba křižovatky vyjde na 49 milionů

V rámci přípravy má ŘSD prakticky vše vyřešené včetně vysoutěženého tendru. Průsečnou křižovatku silnic I/17, I/35 a III/3152 přestaví firma Mados. Ta uspěla ve výběrovém řízení s cenou 48,86 milionu korun (bez DPH), předpoklad ŘSD byl bezmála 63 milionů.

Krajský úřad v červnu schválil také stavbu provizorní přeložky silnice I/17, kterou má přestavba křižovatky začít. Jde o provizorní komunikaci v polích, která stávající křižovatku obejde ze směru od Chrudimi na Vysoké Mýto tak, aby během stavby nedocházelo k dopravním kolapsům.

Přesto se nedá čekat, že by průjezd ve špičkách byl zcela bez komplikací.

Podoba nové okružní křižovatky v Zámrsku.

Výstavba křižovatky je plánována na tři etapy. „První etapa zahrnuje výstavbu pravé poloviny okružní křižovatky ve směru na Hradec Králové včetně napojení silnice od Zámrsku. Doprava bude vedena ve dvou jízdních pruzích po silnici I/35, napojení silnice I/17 bude stávající,“ informuje Richard Hora z týmu komunikace ŘSD.

Úplně uzavřen bude směr do Zámrsku, s jehož napojením se počítá na nedaleké křižovatce u průmyslových hal ve směru na Mýto.

Ve druhé etapě se silničáři pustí do budování druhé poloviny okružní křižovatky se stavbou dvou bypassů, které mají odlehčit křižovatce ve směru Chrudim – Vysoké Mýto a Hradec Králové – Chrudim.

Auta, která pojedou po „pětatřicítce“, pojedou po již hotové pravé části okružní křižovatky. Doprava ze „sedmnáctky“ bude svedena na provizorní přeložku po okolních pozemcích.

„Během třetí etapy bude doprava ze všech směrů I/35 a I/17 probíhat po již zrealizované křižovatce. V rámci okružní křižovatky dojde již za jejího provozu k dobudování dělicího ostrůvku na I/35 na výjezdu na Hradec Králové. Dobuduje se veřejné osvětlení, příkopy, krajnice a svodidla,“ popisuje Hora. Až po dostavbě celé křižovatky bude otevřen sjezd na Zámrsk a menší křižovatka u průmyslových hal z I/35 bude zaslepena svodidly.

Přestože se dá očekávat, že se po dostavbě provoz na křižovatce zklidní, v Zámrsku budou mít k idyle stále daleko. „Když ve Vysokém Mýtě selžou semafory nebo se někde stane dopravní nehoda, naše obec je ihned zatížena průjezdem aut. My si definitivně oddechneme, až bude hotový obchvat Vysokého Mýta. To je největší problém celého území,“ uvedla starostka Zámrsku.

Mapy poskytuje © SHOCart a přispěvatelé OpenStreetMap. Společnost SHOCart je tradiční vydavatel turistických a cykloturistických map a atlasů. Více na www.shocart.cz